În „Pomul vieţii” personajele beau din cupa suferinţelor omeneşti

PREMIERĂ // Dramaturgia lui Dumitru Matcovschi revine pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”

Cunoscuta piesă „Pomul vieţii” de Dumitru Matcovschi revine pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, de data aceasta, în montarea lui Alexandru Cozub. Subiectul dramei are un impact puternic asupra publicului, spectatorii urmărind cu respiraţia tăiată povestea tristă a unor oameni calzi, emotivi, temperamentali care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor omeneşti.

Un context social nefast

Ajunşi la disperare din cauza unui context istoric şi social nefast, afectaţi de sărăcia şi degradarea satelor moldoveneşti, prinşi în plasa unor păcate congenitale şi a unor întrebări fără răspunsuri, oamenii din „Pomul vieţii” trec prin mai multe încercări şi „vămi” sufleteşti până înţeleg un adevăr atât de simplu şi profund, exprimat prin versurile matcovschiene, devenite antologice: „Sfântă ni-i casa din leagăn de dor ce coboară”. Mesajul spectacolului este că neamul nostru trebuie să ţină aprins focul din vatră, să fie mult mai receptiv la problemele societăţii şi să-şi păstreze credinţa şi voinţa de a se purifica, de a o lua de la capăt.

În noua variantă a „Pomului vieţii”, lansată recent la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, joacă actori din diferite generaţii: Ion Mocanu, Olga Guţu, Ghenadie Gâlcă, Ninela Caranfil, Alexandru Pleşca, Angela Ciobanu, Cornelia Suveică, Iurie Negoiţă. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atinge coardele sufletului omenesc.

Dumitru Matcovschi: „Prăpastia se afundă”

Piesa „Pomul vieţii” a fost scrisă în 1977 şi este montată a doua oară, după 31 de ani. Dumitru Matcovschi a spus că se bucură că spectacolul e realizat de altă generaţie şi că este meritul regizorului că piesa apare altfel. „Sunt împăcat cu această viziune regizorală pentru că spectacolul este contemporan. Piesa vrea să denunţe metehnele societăţii noastre. Mă bucur că Sandu Cozub s-a apropiat de durerile mele, suprapunându-le peste ale lui. Problemele sunt mai mari acum ca atunci. Pentru că atunci încercam să rezistăm cumva într-o societate dictatorială. Acum suntem liberi de 20 de ani şi ceva, dar am rămas un popor ticălos. Cădem din ce în ce mai mult. Prăpastia se afundă”, a menţionat Dumitru Matcovschi.
Directorul artistic al teatrului, Alexandru Cozub, a precizat că spectacolul e rezultatul unei colaborări mai vechi cu scriitorul: „A fost o conlucrare. Am ales anume această piesă pentru că mi se pare destul de actuală, chiar dacă acţiunea se desfăşoară în anii 70. Bineînţeles, o privim din perspectiva zilei de astăzi. Şi am vrut ca din ce a scris dl Matcovschi atunci să scoatem ce a rămas şi astăzi. Dar cam multe lucruri au rămas, de acolo până încoace, cam puţine lucruri s-au schimbat. Beţia a rămas aceeaşi, dimpotrivă, e un flagel mai grav astăzi. Noi credem că dezmăţul e mai mare acum”.

„Pomul vieţii” este a doua piesă a scriitorului Dumitru Matcovschi, montată în stagiunea curentă, prima fiind „Cântec de leagăn pentru bunici”.

Eleonora Bulhac

The following two tabs change content below.