În pofida protestelor şi a criticilor partenerilor externi, proiectul privind sistemul electoral mixt a fost VOTAT de Parlament în lectura a doua

În pofida protestelor opoziţiei şi a criticilor dure din partea partenerilor externi, proiectul privind sistemul electoral mixt a fost votat de Parlament în lectura a doua. Au ridicat mâna 74 de legislatori din PD, PSRM şi grupul condus de Iurie Leancă. Şi asta în timp ce chiar în acest moment în faţa Parlamentul mii de oameni au cerut guvernării să renunţe la această iniţiativă, transmite jurnal.md.

Guvernarea de la Chişinău a ignorat astfel avizul negativ al Comisiei de la Veneţia care a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Precizăm că această expertiză a instituţiei a servit drept temei pentru oficialii europeni de a condiţiona alocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova.

Intenţia puterii de a modifica sistemul electoral a fost respinsă categoric şi de către opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, precum şi de numeroase asociaţii obşteşti. Proiectul prevede trecerea de la un sistem proporţional pe liste de partid la un sistem prin vot majoritar pe circumscripţii uninominale.