„În pas de dans cu Alfonso” a cucerit Marele Premiu la CRONOGRAF

Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF s-a încheiat duminică, 16 mai, cu o spectaculoasă gală a premiilor, desfăşurată în sala ospitalieră a cinematografului „Odeon”, plină de feţe tinere şi de chipuri inspirate ale cineaştilor mai vârstnici. Participanţii basarabeni au fost antrenaţi într-o vie comunicare cu cei de peste hotare. La festival au fost proiectate 38 de filme din peste 30 de ţări ale lumii.

Potrivit lui Virgiliu Mărgineanu, director al CRONOGRAF-ului, ediţia curentă, a VIII-a, arată evoluţia festivalului aflat „în creştere” – a crescut valoarea, nu doar cea artistică, ci şi financiară. Evenimentul a atras mai mult public, care, surprinzător, a plătit şi bilete pentru a viziona filmele din program. Din banii adunaţi de la vânzarea biletelor s-au acordat premiile Simpatia publicului, în valoare de 4.000 de lei, pentru filmele „A fost odată în Transilvania” (România), la secţiunea CadRO, şi pentru „Pancevo – un oraş mort” (Serbia, Italia), la secţiunea principală.

Au mai fost decernate Premiul special al Jurnal TV pentru filmul „Umbra sfintei cărţi” (Finlanda, Danemarca, Elveţia), Premiul pentru debut al Uniunii Cineaştilor pentru filmul „Femei pe pânză” în regia Otiliei Babără (R. Moldova), Premiul special Hyde Park pentru filmul „Să fii copil în Iran” (Iran, Germania). Premiul special al organizaţiei „Salvaţi copiii” i-a revenit filmului „Divorţ în stil albanez” (Bulgaria). Producţia „Regina Maria” (Moldova Film), în regia Olgăi Pascari, a obţinut o menţiune a juriului şi premiul special

Ion Vatamanu, oferit de Leontina Vatamanu.

La secţiunea Producţii TV locale, premiul III a fost acordat filmului „Cociulia, ţara căciulilor”, în regia Doinei Ipati (Video Expert), premiul II i-a revenit filmului „Interese mari într-o peşteră mică”, în regia Angelinei Zaharova (TV Elita), iar premiul I a fost decernat filmului „Proza timpului”, în regia lui Oleg Danilceac (Pro-Art, Cahul).

11 producţii din 7 ţări au participat la secţiunea CadRO, aici s-au impus filmele „Mândruliţă, pup de trandafir” din Serbia (premiul III), „A fost odată în Transilvania” din România (premiul II) şi „Apuseni la viitor” din România (Premiul I).

În cadrul secţiunii Principale a fost acordat premiul pentru Imagine, Janei Richter din Germania, pentru filmul „Gauchos: dacă nu urci, nu vei cădea…”, iar Tomas Wolski a câştigat premiul pentru Regie pentru filmul „Peştişorul de aur” (Polonia). Marele Premiu, în valoare de 10.000 de lei, a plecat în Israel, filmul câştigător fiind „În paşi de dans cu Alfonso”, în regia lui Barak Heymann. Acest film îl are drept personaj central pe Alfonso, conducătorul unei trupe de dansatori flamenco, de circa 70 de ani, dintr-o suburbie a oraşului Tel-Aviv. E o poveste emoţionantă în care vedem cum oamenii în vârstă pot învinge timpul, dansând flamenco.

Irina Nechit