În noaptea de sâmbătă dormim mai puţin


Republica Moldova va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (26 spre 27 martie), atunci când ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important în calculele astrologice. Ideea vine din secolul al XVIII-lea şi îi aparţine lui Benjamin Franklin. Prima ţară care „a adoptat” ora de vară a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite.
În acest moment, circa 70 de state au introdus ora de vară. Japonia şi China nu au adoptat acest sistem.

Medicii spun că ora de vară furnizează mai multă lumină după-amiază pentru mişcarea în aer liber, ceea ce ar trebui să conducă la o sănătate generală mai bună. Cu toate acestea, organismul are nevoie de cel puţin o lună pentru a se adapta la ora de vară, iar medicii recomandă odihnă şi plimbări în aer liber în primele două săptămâni de la schimbarea orei.

Lumina mai poate influenţa şi “dereglările afective sezoniere”, precum astenia de primăvară sau depresiile. Psihologii atrag atenţia că modificarea bioritmului poate provoca tulburări grave şi recomandă cât mai multe activităţi de relaxare.

M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)