„În Moldova riști să fii vândut lui Erdogan!”

Foto: Nadejda Roșcovanu

Vizita președintelui Turciei la Chișinău, Recep Tayyip Erdogan, pe 17-18 octombrie, a perturbat viața municipiului Chișinău. Măsurile de securitate instituite au depășit orice limită, fiind restricţionată circulaţia pe 30 de străzi. Locuitorii Chișinăului nu au avut dreptul să iasă nici pe balcoane și nici să meargă pe drumurile din apropierea Președinției. Au fost înregistrate cazuri în care poliția a întors din drum ambulanțe.

Ambulanțele cu bolnavi sunt întoarse de polițiști. Mai mulți agenți economici care au localuri în centrul Chișinăului și-au sistat activitatea. Bugetarii din autonomia găgăuză au zi liberă, pentru 18 octombrie 2018, în urma unui ordin emis de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, cu ocazia vizitei lui Erdogan.

În dimineața zilei de 17 octombrie, şeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General de Poliție, Maxim Maxian, anunță, în cadrul unei conferințe de presă, despre măsurile excepționale pe parcursul vizitei preşedintelui Turciei. Maxian a avertizat dur chișinăuenii: „Oamenii nu au voie să iasă pe balcon în timpul vizitei lui Erdogan!”. Totodată, acesta interzice protestele şi alte activităţi publice.

„ERDOGONE!”

Aceeași zi, ora 11.45, în fața sediului Ambasadei Turciei la Chișinău staționează trei mașini de patrulare și vreo zece polițiști. Câțiva dintre aceștia sunt îmbrăcați în civil, la costum. Pe partea cealaltă, în fața gardului impunător al reprezentanței diplomatice, stau agenții de pază.

Se adună câteva zeci de protestatari ai Mișcării de Rezistență Națională ACUM, care organizează o manifestație cu titlul „Stop dictaturii!”. „ERDOGONE”, „Danger Zone” / „Zonă periculoasă”, „In Moldova you risk being sold to Erdogan!” / „În Moldova riști să fii vândut lui Erdogan!”, „We want our teachers back!” „Vrem profesorii noștri înapoi!”, „Erdogan, go home!/ Erdogan, pleacă acasă!”, sunt lozincile cu care protestează manifestanții.

Ghidați de ofițeri, polițiștii formează o coloană în fața ambasadei, pe marginea drumului, în fața celor circa 50 de protestatari.

Igor Grosu, secretarul Partidului Acțiune și Solidaritate, anunță că susținătorii Mișcării de Rezistență Națională ACUM au decis să protesteze pașnic în fața sediului Ambasadei Turciei. „Protestul este organizat cu scopul de a aminti încă o dată despre cei șapte profesori de la Liceul Teoretic Orizont, care, din păcate, fără să știe, au ajuns să fie parte a unei înțelegeri între două dictaturi: dictatura noastră, în frunte cu Partidul Democrat, ajutată tacit de Igor Dodon, și dictatura lui Erdogan”, spune Grosu.

„Știți foarte bine ce se întâmplă în Turcia. Sute de profesori, medici, ziariști au ajuns în pușcării pentru că nu împărtășesc opțiunile dictatorului Erdogan. Printre aceștia au ajuns să fie și cei șapte cetățeni ai Turciei care au locuit, învățat și educat copiii noștri zeci de ani. Noi știm cu toții că sacrificarea lor de către Dodon și Plahotniuc a avut un preț. Prețul vizibil este reparația Președinției.”

„Care este însă prețul invizibil? Încă unul vizibil ar fi Arena Națională, dar noi suntem siguri că sunt și alte prețuri, costuri pe care le vom plăti pentru sacrificarea acestor cetățeni nevinovați. Ceea ce am auzit noi din partea Serviciului de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, au fost niște bâlbâieli, că acești oameni ar reprezenta pericol la adresa securității statului.”

„E tragic. Nu se știe care sunt următorii, fie cetățeni ruși, fie alți cetățeni. E o rușine pentru noi. Un simbol al statalități – Președinția Republicii Moldova – a fost reparată cu prețul destinului a șapte cetățeni turci. Nu excludem că mai sunt și alții care au fost expulzați și noi nu știm. E o rușine! Noi, în numele celor care ne susțin, aducem scuze față de cetățenii și poporul Turciei, care gândește altfel în secolul XXI, care nu vor să ajungă iarăși într-o dictatură militară”, mai spune Grosu.

„Doron a cerșit de la Erdogan și mobilier”

Dacă până în 2014 la Chișinău au venit personalități ca Merkel, cancelara Germaniei, Joe Biden, fostul vicepreşedinte al SUA, Johannes Hahn, comisarul european pentru Negocieri de Extindere și Bună Vecinătate, subliniază Grosu, acum avem parte doar de atenţia unor dictatori – Erdogan, Lukaşenko.

„Nu m-aș mira să apară și cireașa de pe tort – vreo delegație din Coreea de Nord. Socialiștii au fost deja acolo. Avem parte de atenția unor dictatori. Cu alte cuvinte, dictator la dictator trage”, observă Igor Grosu.

Membrul PAS, Mihai Păpușoi, spune că îi este rușine că „trăim într-un stat unde președintele altei țări, Erdogan, vine să ne inaugureze Președinția. „Cum se simte acel președinte de țară, Dodon, când inaugurează Președinția de mână cu un președinte al altui stat? Înțeleg că suntem săraci, ne repară drumurile, grădinițele, dar să ne mai repare și Președinția, simbol al statalității? Și nu doar edificiul, Doron s-a închinat lui Erdogan să îi dea și mobilier, fiindcă nici de mobilă nu avea bani, săracul. Ce fel de președinte este el?”, întreabă Păpușoi.

În timpul protestului îl întreb pe Maxian, șeful Inspectoratului General de Poliție, câți polițiști au  fost mobilizați la sediul Ambasadei Turciei? „E un număr suficient ca să asigure liniștea. Protestul a fost admis, deoarece în acest loc nu vor apărea persoanele care trebuie protejate”, îmi spune el.

Facebookul fierbe

Mai mulți internauți prostează împotriva vizitei lui Erdogan și a umilirilor la care supune Dodon Moldova. Majoritatea fotografiilor publicate pe rețelele de socializare arată zecile de panglici galbene „acces interzis”, care restricționează drumurile și parcurile.

„Poliția întoarce o ambulanță din drum, că sa nu deranjeze președinții. Cât de proporțională este măsura?”, se întreabă avocatul Vadim Vieru.

Solicitată de JURNAL de Chișinău, Diana Blanaru, purtătoare de cuvânt al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, ne-a informat că pe parcursul zilei de 17 octombrie nu au fost înregistrate impendimente în desfășurarea activității ambulanțelor.

„Între orele 8.00 și 16.00, au fost înregistrate circa 300 de solicitări de urgență în municipiul Chișinău. Toate solicitările au fost deservite la timp”, a spus Blanaru.

The following two tabs change content below.