În Moldova, business, ioc, doar politică

EXODUL DE CREIERI // Nu a reuşit acasă şi a emigrat în Marea Britanie unde, în scurt timp, a devenit directorul unei companii de succes. „E suficient să ai creieri”, iată care este reţeta succesului lui Andrei Puşcaş, astăzi cetăţean britanic.

A reuşit să lanseze propria afacere, chiar dacă nu avea în buzunar o sumă impunătoare. Unde? În Marea Britanie. Deşi împlinise 36 de ani şi acasă îl aşteptau soţia şi doi copii, Andrei Puşcaş s-a aventurat la mii de kilometri de casă, pe alt continent. Astăzi, ocupă postul de director al companiei britanice „Euro Business Link Ltd”.

A avut profesori buni

Până a junge să se plimbe pe străzile Londrei la volanul unui automobil de lux, Andrei Puşcaş a trebuit să-şi roadă coatele pe băncile Universităţii Tehnice din Moldova. În 1990, a absolvit Facultatea de Radioelectronică. După ce a lucrat câţiva ani într-un centru de calcul, Andrei s-a angajat la compania „Coca-Cola” din Chişinău. A dat de gustul businessului când lucra pentru o companie care presta servicii de asistenţă şi consultanţă în administrarea afacerilor. „Aici am beneficiat de experienţa profesională a unor experţi din străinătate şi am avut ocazia de a face stagii peste hotare – în 2000, în SUA, în 2003, în Italia.

În acelaşi timp, am făcut masterul în administrarea afacerilor”, povesteşte Andrei.

Capacităţile acestui om nu au putut rămâne neobservate de companiile din străinătate care i-au oferit un şir de oferte de serviciu. Andrei Puşcaş urma să decidă pe care să o aleagă.

O nouă etapă

În 2006, a aflat că este acceptat pentru programul de migraţiune HSMP (Highly Skilled Migrant Programme) pentru care a depus actele. Ajuns la Londra, Andrei a început a studia mediul de afaceri pentru a alege domeniul în care ar putea să se lanseze. Astfel, a luat naştere compania „Euro Business Link Ltd”.

Activitatea de bază a acesteia este transferul de bani şi consultanţă în administrarea afacerilor. „Aveam un capital limitat, de aceea am decis să mă axez pe prestarea de servicii. Anume în acest domeniu, succesul se întemeiază pe eforturi şi abilităţi personale”. Cel mai dificil a fost momentul când a decis să plece din Moldova. Faptul că avea 36 de ani şi trebuia să se despartă de familie şi persoanele apropiate complica alegerea. „Iniţial, eram singur. Ceva mai târziu, au venit soţia şi copiii. Aceştia s-au adaptat destul de repede la programa şcolară. Fiul, Vasile, pictează, lucrările lui sunt apreciate de profesori. Fiica, Cristina, învaţă foarte bine. A fost desemnată cel mai bun elev al anului la trei discipline – matematică, limba franceză şi limba rusă”, spune cu mândrie businessmanul. Odată cu plecarea în Marea Britanie, familia Puşcaş a cunoscut o nouă etapă. Viaţa lor se împarte două perioade: până la plecarea în Anglia şi după aceasta.

De ce nu acasă?

Privind înapoi şi analizând situaţia din R. Moldova, Andrei Puşcaş constată că e foarte dificil să-ţi administrezi afacerea atâta timp cât persistă instabilitatea politică. „Controlul pe care îl au autorităţile asupra businessului este cea mai mare barieră pe care poţi depăşi. Bineînţeles că nu pot să nu menţionez birocraţia şi corupţia”. Expresia cunoscută „Nimic personal, doar business” în cazul R. Moldova ar putea fi parafrazată „Business, ioc, doar politică”, consideră Andrei Puşcaş.

Cu toate acestea, există câteva soluţii care, după Puşcaş, ar putea facilita activitatea afacerilor în Moldova.

„Pentru a deveni competitivi pe piaţa europeană, producătorii ar trebui să pună accentul pe cantităţi mai mici şi pe calitate. În foarte multe domenii, canalele de distribuţie sunt cele care dictează ce produse pot fi incluse în aşa-numitul „pachet” de export. În context, aş recomanda producătorilor din Moldova să se concentreze nu doar pe producerea în masă, dar şi pe dezvoltarea propriilor canale de distribuţie. Este un lucru dificil şi costisitor, însă anume aceasta le va permite să se extindă pe alte pieţe de desfacere”, recomandă Puşcaş.

Made in England

Transferă bani din Marea Britanie în Moldova şi statele CSI, colaborează cu două companii din Rusia. A semnat recent un contract cu compania „SMITH&SMITH” din România.

Dacă vede o oportunitate pentru dezvoltarea afacerii sale, nu stă mult pe gânduri. Evident că nu a uitat de cei rămaşi în R. Moldova.

Dacă vreţi să faceţi rost de un produs Made in England, Andrei Puşcaş vă îmbracă, vă încalţă şi vă mai economiseşte banii din buzunar. O altă afacere lansată recent de Puşcaş este „Shopping Virtual EURO-LINK” care oferă asistenţă în efectuarea cumpărăturilor şi transportarea acestora în ţara de destinaţie – Moldova, România, Ucraina, Rusia etc.

„Clienţii noştri au posibilitatea să facă cumpărături din Marea Britanie, economisind 50% –70% comparativ cu preţurile din Moldova”, ne asigură Andrei.

Îmbrăcat în costum de brand britanic, cu pantofii lustruiţi – în Anglia nu este permis să ai încălţămintea prăfuită – vorbeşte  foarte calm, atent la fiecare cuvânt rostit. Unicul detaliu care îl deosebeşte pe Andrei Puşcaş de un englez pur sânge este brăţara de aur care se iveşte de sub mâneca sacoului, atât de specifică businessmenilor din R. Moldova.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.