În memoria deputaţilor Sfatului Ţării

Deputaţii primului Parlament al RM au comemorat înaintaşii votanţi ai Unirii Basarabiei cu România

În preajma istoricei zile de 27 martie, când, în urmă cu 95 de ani, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România, sărbătoarea naţională a debutat ieri după-amiază, la Chişinău şi Bucureşti, cu două parastase în memoria deputaţilor care au votat Unirea. Serviciile divine au fost oficiate la Catedrala Patriarhală din capitala României şi la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău.

Un sobor de preoţi al Mitropoliei Basarabiei a înălţat rugăciuni pentru făuritorii Unirii Basarabiei cu România, la iniţiativa dnei Nadejda Brânzan, deputată în Primul Parlament al R. Moldova. La eveniment au participat deputaţi din primul executiv moldovean de după Independenţă, personalităţi ale vieţii publice, participanţi la mişcarea de renaştere naţională.

Prot. Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a îndemnat creştinii să vină într-un număr cât mai mare la asemenea evenimente ce devin tradiţionale. „Noi, oamenii uniţi prin gândire şi simţire, aducem un omagiu celor 85 de deputaţi care au dat dovadă de curaj şi iubire de neam și prin acel act politic au schimbat destinul istoric al Basarabiei. Ne-am dori ca această iniţiativă să fie preluată de cât mai multe parohii şi de cât mai mulţi oameni de bună credinţă. Sper ca generaţiile de preoţi ce vor sluji în parohia aceasta vor ţine aprinsă făclia tradiţiei şi o vor transmite multe decenii şi secole înainte succesorilor. Sa ne dea Domnul putere, pentru conjugarea efortului de realizare a idealului naţional de întregire a neamului românesc”, a spus Nadejda Brânzan.

Cu ocazia Sărbătorii Unirii, au mai susţinut discursuri emoţionante preoţii Viorel Cojocaru şi Anatolie Goncear, istoricul Ion Negrei şi poetul Nicolae Dabija. Manifestarea s-a încheiat cu o masă de pomenire a înaintaşilor României Mari.

Angelina Olaru

 

The following two tabs change content below.