În mai puţin de 60 de zile, am putea avea tarife şi mai mari la energia electrică

cuciurgan

Centrala electrică de la Cuciurgan

 

Decizia Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) privind suspendarea tarifelor majorate la energia electrică în iulie curent va avea drept consecinţă o creştere şi mai mare a preţurilor la acest serviciu, consideră experţii în domeniul economic şi energetic. Aceştia dau alarma că domeniul energetic este unul în care deciziile sunt luate netransparent şi care necesită o reformare şi modernizare imperioasă, însă nu pe banii consumatorilor. În plus, susţin ei, nu avem asigurarea că „acele procente cu care vor fi majorate tarifele la energia electrică vor merge la modernizarea reţelelor”.

„Mai întâi, structurile de resort trebuie să verifice unde vor fi canalizate procentele cu care urmează să fie majorate tarifele. După consultările cu actorii implicaţi în reforma sectorului energetic, am constatat că este imperioasă o modernizare rapidă şi complexă a sistemului. O argumentare fundamentală a acestui tarif majorat este necesară mai ales în contextul în care domeniul energetic nu este unul deloc transparent. Vrem mai multă claritate şi responsabilitate în ceea ce priveşte ajustarea tarifelor pentru consumatori!”, a declarat Tatiana Lariuşin, expertă în cadrul IDIS „Viitorul”.

„În plus, nu este clar nici de ce consumatorii ar trebui să acopere cheltuielile privind modernizarea sistemului, şi nu statul. Nu avem absolut nicio garanţie că banii ridicaţi de la consumatori pentru majorarea acestui tarif vor fi cheltuiţi în scopul unor modernizări în domeniu”, a adăugat ea.

În ce priveşte decizia ANRE de suspendare a majorării tarifelor, aceasta este rezultatul unor presiuni, o acţiune adoptată conjunctural. Cel mai grav este faptul că, de data aceasta, au fost exercitate presiuni asupra furnizorilor. În consecinţă, la calcularea tarifelor noi vor fi incluse şi riscurile. Ca rezultat, tarifele vor fi mult mai mari de cele stabilite în iulie curent. Evident că decizia de suspendare nu este cea mai indicată soluţie care ar fi putut fi luată.

De aceeaşi părere este şi expertul economic Victor Parlicov, care a declarat în cadrul unui interviu acordat JURNALULUI de Chişinău că, peste mai puţin de 60 de zile, vor rămâne în vigoare tarifele stabilite în iulie. În plus, a atenţionat expertul, este posibil să apară din nou ameninţarea cu deconectarea.

Amintim că ANRE a stabilit în iulie curent că cetăţenii conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de ÎCS ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA vor achita un tarif de furnizare de 216 bani/kWh, cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 195 bani/kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă – un tarif de 168 bani/kWh.

La 3 septembrie curent, ANRE a luat decizia de a suspenda pentru 60 de zile majorarea tarifelor la energia electrică, decizie luată în ajunul protestelor ample din 6 septembrie curent.

The following two tabs change content below.