În loc de respect şi onoare – ignoranţă şi frustrare!

La început de An Nou, ţin să aduc sincere felicitări şi urări de bine noului Parlament şi noului Guvern în realizarea tuturor dezideratelor expuse în campania electorală. Doresc ca parlamentarii şi miniştrii recent aleşi să nu se comporte aidoma porumbeilor, care, fiind pe pământ, ciugulesc din palmă, iar când se ridică sus, îşi lasă dejecţiile pe capul celor care i-au hrănit.

Acum, la început de cale, Parlamentul şi Guvernul, care au promis reforme esenţiale în diferite domenii, trebuie să aibă în vizor şi sistemul pensionar. La ora actuală, acest sistem este un apendice al fostei URSS. În primul rând, se cere perfecţionarea legii despre pensii, luând în calcul calificarea celor pensionaţi, caracterul muncii depuse şi anii consacraţi serviciului după atingerea vârstei de pensionare, deoarece şi pe parcursul acestor ani s-au reţinut cotizaţii în fondul de pensii. În al doilea rând, perfecţionarea, democratizarea şi optimizarea calitativă şi numerică a instituţiei CNAS – Casa Naţională de Asigurări Sociale –, deoarece numărul şefilor în raport cu numărul executorilor este mult prea mare aici.

Cred că cea mai umilită şi desconsiderată pătură a societăţii o constituie azi cea mai mare parte a pensionarilor. Această afirmaţie categorică ţin s-o argumentez prin următoarele realităţi:

1)      De ce cea mai mare parte a pensionarilor, dar nu toţi? Din cauza discrepanţei enorme dintre valorile pensiilor – de la 7-8 mii până la 2-3 sute de lei. Oare cu ce au contribuit foştii ofiţeri ai KGB-ului mai mult la consolidarea acestui stat decât cei care pe parcursul întregii vieţi au crescut pâine, au produs carne, lapte, tutun, sfeclă etc., distrugându-şi sănătatea pe fostele moşii colhoznice, decât majoritatea intelectualilor (pedagogi, medici, ingineri, oameni de ştiinţă), muncitori? De ce bugetul de stat pentru majoritatea pensionarilor este foarte sărac, iar pentru alţii, foarte bogat? Eu nu cer ca pensiile să fie egalate pentru toţi, dar nici discrepanţa actuală nu merită să fie păstrată!

E prea mare discrepanţa între pensii

2)               Nu numai starea economică precară le amărăşte viaţa pensionarilor. Nu există o instituţie de stat care să le reprezinte şi să le apere cu adevărat interesele. Aşa-numita CNAS s-a izolat de pensionari, este de fapt un organ de frustrare şi hărţuire a pensionarilor, menit să diminueze prin diferite metode draconice până la imposibil şi aşa amărâtele pensii! După cum am menţionat, CNAS-ul este o structură supraetajată din punct de vedere al statelor (o abundenţă de sefi asupra inspectorilor de rând, care într-adevăr lucrează). Şefii şi şefuleţii din CNAS n-au nimic comun cu pensionarii, în afară de intimidare şi reducere a pensiilor şi a altor drepturi ale acestora, în scopuri meschine. În această instituţie trebuie să activeze numai specialişti cu calităţi profesionale şi sufleteşti deosebite, să aibă dragoste şi stimă faţă de cei care le-au creat condiţii de studii şi i-au întreţinut, ca să devină demnitari de stat. Aceştia sunt părinţii şi bunicii lor, care merită respect, şi nu frustrare. Bătraneţea şi aşa nu-i dulce, nu e nevoie să mai toarne zeamă de pelin în sufletul lor şefii CNAS-ului. Ce vină au actualii pensionari faţă de statul pe care l-au slugărnicit o viaţă? Unica lor vină e că au supravieţuit vârstei de pensionare.

Sper că noii guvernanţi se vor întoarce cu faţa spre pensionari nu numai în campaniile electorale. Până la revigorarea economiei, o ameliorare a situaţiei pensionarilor ar putea fi obţinută prin  diminuarea discrepanţei între pensii şi perfecţionarea numerică şi calitativă a CNAS-ului. Optimizarea numărului de şefi şi şefuleţi în această instituţie ar elibera surse băneşti, care ar putea fi folosite mai eficient de către stat.

Domnilor guvernanţi! Să va ajute Dumnezeu în activitatea de mai departe. Nu uitaţi că vârsta de pensionare este inevitabilă şi pentru Dumneavoastră.

Cu urări de bine – Ion Tulbure (pensionar)

P.S. Sărmani pensionari! Propun să ne unim eforturile într-o ,,Asociaţie a pensionarilor” pentru a avea posibilitatea reală de a ne apăra drepturile, alţii pentru noi nu o vor face.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)