În intimitatea Elisabetei II

Regina Marii Britanii, după 60 de ani de domnie, continuă să fie o enigmă pentru supuşii săi. Cu ocazia jubileului său, biografii oficioşi rivalizează în anecdote. Oferim cititorilor JURNALULUI o antologie a acestora realizată de „Le Figaro”.

 1. Atunci când regina e afectată, se retrage pe câmpurile proprietăţilor sale pentru a smulge turiţă.
 2. Potrivit jurnalistului american Sally Bedell Smith, care a primit susţinerea tacită a Palatului Buckingham pentru a se întâlni cu apropiaţii şi consilierii suveranei, geanta sa conţine ochelari, o oglindă, ruj de buze, un cârlig pentru a agăţa geanta de mese, pastile de mentă, un stilou şi o bancnotă de 5 lire pentru cheta mesei de duminică.
 3. Regina colecţionează piperniţe.
 4. Hipocoristicul său e Lilibeth, deoarece când era mică nu putea să pronunţe corect prenumele său.
 5. Elisabeta II a învăţat a conduce maşina atunci când a fost înrolată, la finele celui de-al Doilea Război Mondial, în Auxiliary Territorial Service, ramură feminină a British army. În decursul acestei formaţii, de asemenea, a învăţat să repare motoare, cunoştinţe pe care le-a aplicat la îngrijirea maşinilor sale. E singurul şef de stat încă în viaţă care a slujit în forţele armate în timpul războiului din 1939–1945.
 6. Regina a trimis primul său email în 1976, în timpul unei vizite la o bază militară. Trimite regulat email-uri familiei şi prietenilor săi. Pasionată de tehnică, utilizează două ipod-uri, unul oferit de Obama şi altul cumpărat chiar de ea.
 7. Regina vorbeşte fluent franceza.
 8. Când tatăl său i-a succedat lui Edward VII, sora Elisabetei, Margareta, ar fi exclamat: „Asta înseamnă că tu va trebui să fii viitoarea regină?”. Elisabeta răspunzând afirmativ, Margareta ar fi reacţionat emoţionant: „Sărmana de tine”.
 9. De la urcarea sa pe tron, regina a făcut 261 de vizite în străinătate, în 116 ţări. A înmânat 404. 500 de decoraţii şi medalii, a trimis 175.000 de telegrame de felicitare locuitorilor centenari ai Marii Britanii şi ai Commonwealth-ului.
 10. Dennis Mac Shane, un ministru din guvernul Tony Blair, s-a confesat într-o zi unui prieten că găsea „picioarele reginei superbe pentru vârsta sa”. Complimentul său a apărut în presă. La încurcătura în care s-a pomenit ministrul, secretarul reginei l-a asigurat: „Majestatea sa e încântată. Niciun ministru n-a avut de ani buni asemenea cuvinte gentile”.
 11. La 85 de ani, Elisabeta continuă să urce pe cal, fără cască, şi conduce cu mare viteză pe drumurile ce duc spre reşedinţa din Balmoral.
 12. Potrivit „The Sun”, un răţoi din plastic, probabil cadou de la nepoţii săi, tronează în sala de baie regală. Această ştire a provocat imediat o creştere de 80% a vânzărilor accesoriului în Marea Britanie. Regina încurajează familia sa să dea cadouri amuzante de Crăciun.
 13. Elisabeta II are actualmente trei „Corgi”, faimoşii câini care o însoţesc adesea. Din 1944, regina a avut treizeci de câini descendând dintr-o femelă, Susan, primită la 18 ani. A creat o rasă nouă de câini, „Dorgi”, o încrucişare între „Corgi” şi unul dintre „teckelii” surorii sale, Margareta.
 14. Regina îi poartă puţin respect lui Tony Blair care a interzis vânătoarea la curte. Ex-premierul n-a fost invitat la căsătoria lui William şi Kate Middleton. Suverana ar fi calificat programul noului laburist ca unul foarte puţin muncitor. În schimb, Elisabeta II are o tandreţe pentru Margaret Thatcher. Acum cinci ani, când Doamna de fier era afectată de o serie de atacuri, regina nu numai că a salutat-o, dar i-a întins mâna, gest care a schimbat radical situaţia fostului premier.
 15. Elisabeta nu a mers niciodată la şcoală, a fost educată de preceptori. Unul dintre aceştia a fost principalul adjunct de la ETON, instituţie rezervată băieţilor, care i-a predat lecţii particulare de Drept Constituţional.
 16. Elisabeta avea 11 ani în timpul încoronării tatălui său. Descriind o ceremonie „magnifică”, tânăra prinţesă deplângea un sfârşit „plictisitor, cu multe rugăciuni”.
 17. Atunci când a devenit iminent divorţul dintre Charles şi Diana, regina s-a îngrijorat foarte tare. Se temea că Charles va renunţa la tron pentru a se căsători cu amanta sa, Camilla Parker-Bowles. (Cuplul s-a căsătorit în 2005, fără ca Charles să renunţe la tron). La o cină cu verii săi, Elisabeta s-ar fi arătat afectată de scandalurile legate de Diana şi Sarah Fergusson, soţia lui Andrew, duce de York. „Puteţi să vă imaginaţi cum aş putea suporta cele două femei frumoase, atât de asemănătoare”, s-ar fi confesat ea.
 18. Regina sărbătoreşte de două ori ziua sa de naştere: la 21 aprilie, în familie şi în mediul privat, şi la începutul lui iunie, data celebrărilor oficiale. Paradele au loc vara pentru a evita compromiterea festivităţilor din cauza vremii.
 19. Foarte ataşată de dimensiunea religioasă a coroanei sale – este capul Bisericii Anglicane, şi de obligaţia legată de această calitate, Elisabeta II nu îşi imaginează să abdice sau să iasă la pensie înainte de moartea sa: „E mai uşor să suferi un atac sau să ţi se dezvolte maladia Alzheimer”, spune ea.
 20. Elisabeta şi soţul său, ducele de Edinburg, s-au cunoscut în 1934 la o căsătorie. S-au revăzut în 1939, când regele şi regina şi-au dus fiicele la Colegiul naval din Dartmouth, unde Filip se antrena. „Fascinată, Elisabeta nu-l scapă din ochi”, mărturiseşte guvernanta sa. La 18 ani, Filip i-a acordat puţină atenţie adolescentei de 13 ani, totuşi la această vârstă a început o corespondenţă între ei.

Privirea lui Filip s-ar fi schimbat în 1943, în cadrul unei serate de Crăciun.

Totuşi relaţia dintre cei doi a cunoscut şi unele coborâşuri. După Sally Bedell Smith, Filip s-ar fi simţit lezat că copiii lor nu poartă numele său de familie, Mountbatten. O mărturie relatează că ar fi văzut-o pe regină izbucnind în hohote de plâns în timpul uneia din aceste discuţii.

După „Le Figaro”, în română de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.