În impas // Observator

Societatea e într-o aşteptare grea. E ca un cazan în fierbere la foc mic… Toate privirile sunt aţintite spre Alianţă. Ce va hotărî ea? S-ar părea că liderii AIE nu se grăbesc să ia decizia finală. Ei tot amână ziua când vor spune cum vor proceda. Vor relua procesul de alegere a preşedintelui sau vor declanşa bătălia unui referendum absurd, dubios, în a cărui necesitate este greu de crezut? Un referendum destabilizator, stupid în contextul de azi. După cum s-a exprimat ambasadorul William Hill, care a reprezentat mulţi ani Misiunea OSCE în RM şi cunoaşte foarte bine realităţile noastre, e deja trecut de momentul când alegerea preşedintelui trebuia să aibă loc.

Premierul Filat a declarat pentru o publicaţie ucraineană că lucrurile se vor clarifica abia la mijlocul lunii. Nimeni nu recunoaşte, dar e vizibil că Filat, Lupu şi Ghimpu nu ştiu cum să iasă din impasul în care au nimerit din proprie iniţiativă. Toate cuvintele fiind spuse, toate argumentele fiind aduse, s-a intrat într-un joc de nervi în care, din păcate, câştigă cel mai încăpăţânat. Tăcerea lor nu pare a fi prevestitoare de bine.

Dar e bine că, cel puţin, nu se mai ceartă ca înainte. Doar Ghimpu mai aruncă din când în când săgeţi (aluzii) în direcţia lui Filat, care, spre lauda lui, le ignoră cu stoicism. Iată că se poate! Lupu de asemenea se comportă corect în ultima perioadă. În consecinţă, situaţia de azi pare, în mod paradoxal, mai calmă decât ieri, în ciuda protestelor de afară. Efortul partidelor de opoziţie de a clătina cât mai tare barca se pierde în van. Moldovenii reacţionează anemic la chemările lor isterice de a ieşi în piaţă. Până şi mitingurile PCRM sunt un eşec în raport cu energia pe care o depun liderii comunişti. Deruta, confuzia, nehotărârea liderilor AIE se transmite populaţiei şi îi influenţează până şi pe liderii şi simpatizanţii PCRM. Reactivitatea lor este încetinită.

Cineva a interpretat comentariul nostru de data trecută ca o schimbare de macaz, ca o situare pe poziţia celor care consideră că Igor Dodon nu este credibil şi nu poate fi un partener al Alianţei în procesul de alegere a preşedintelui. Nu despre credibilitatea lui Dodon era vorba, ci despre ideea conlucrării dintre formaţiuni cu orientare geopolitică diferită. Ele vor fi nevoite să dialogheze, să coopereze, dacă le pasă într-adevăr de soarta oamenilor, dacă sunt cu adevărat democratice şi respectă principiul pluralismului. Pot şi trebuie excluse doar formaţiunile de tipul PCRM, care profită de democraţie pentru a prelua puterea şi a construi o societate ideologizată, românofobă, după modelul sovietic. Dacă Dodon doreşte binele poporului RM, el trebuie să încerce să stingă, nu să continue războiul declanşat de PCRM împotriva României şi a unioniştilor. Scopul unui patriot e să construiască o societate democratică, pluralistă, ca moldovenii să-şi decidă ei înşişi soarta, nu să o decidă el în locul lor. Democraţia, pluralismul, bunăstarea este terenul unde îşi pot uni eforturile toate partidele, proeuropene şi proruse.

Într-o mare măsură, Alianţa corespunde unui model de putere democratică, pluralistă, încadrându-i într-un proces constructiv pe „statalişti” şi unionişti. În loc să li se alăture lor, Dodon, ca un smintit, doreşte să ruineze această construcţie încă fragilă, încă nestatornică, în devenire, apărută dintr-un impuls anticomunist, care se ţine, încă în mare măsură, pe teama de PCRM. El nu înţelege că, distrugând Alianţa, nu salvează, ci împinge RM într-un impas şi mai mare.

(N.N.)     

 

The following two tabs change content below.