În grădiniţele din Chişinău, copiii continuă să mănânce carne procesată

Licitațiile privind livrarea produselor alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău pentru 2017 s-au desfășurat la finele anului 2016

Astăzi, în cadrul Comisiei parlamentare speciale privind alimentația copiilor din instituțiile preșcolare și de învățământ au fost audiaţi responsabilii din sănătate. Aceştia sunt obligaţi să prezinte, până la ora 17:00, o serie de acte privind autorizațiile pe care le-au obținut agenții economici ce au participat la licitații în 2017 privind livrarea produselor alimentare în școli și grădinițe, de la instituțiile de profil.

Președintele Comisiei, deputatul Radu Mudreac, a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății, ai Centrului de Sănătate Publică și ai altor instituții de profil audiate astăzi la ședință, să fie prezentate autorizările de sanitare, inclusiv cele ale transportului cu care este livrată marfa, ultimele acte privind controalele efectuate la depozite, documentele ce reglementează examinarea probelor finite și frecvența prelevării acestora ș.a.

Copiii continuă să mănânce carne procesată, margarină şi alte produse alimentare interzise

În cadru ședinței, viceministra Sănătății Aliona Serbulenco a declarat că, deși Ministerul Sănătății a interzis o serie de produse alimentare în ianuarie curent, în unele instituții, copiii continuă să fie alimentați contrar prevederilor: „Se mai utilizează carne procesată, biscuiți cu margarină și alte produse interzise. De asemenea, se atestă în continuare lipsa fructelor și legumelor proaspete în meniu”, a menţionat Aliona Serbulenco.

Zilele acestea, a fost prezentată şi lista firmelor care vor livra produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău. Aceste firme vor continua, ca şi până acum, să livreze produse nerecomandate copiilor, precum unt de 72% grăsimi, smântână de 15%, care este de fapt produs de smântână, roşii conservate, mazăre conservată etc. Nu se regăsesc fructele şi legumele proaspete, cu toate astea, sunt obligatorii pentru o alimentaţie sănătoasă.

„Aspectele pozitive ţin de faptul că în sectorul Ciocana avem cel mai bun meniu din toate sectoarele oraşului, precum şi o anumită transparenţă, atât la desfăşurarea licitaţiilor publice, cât şi la colaborarea cu părinţii. DETS Ciocana, fiind unica, care a invitat părinţii să participe la şedinţa de lucru cu tematica achiziţiilor produselor alimentare. Cu atât mai mult cât doar DETS Ciocana şi DETS Centru au publicat pe pagina Direcţiei Generale Educaţiei Tineret şi Sport informaţia despre categoriile concrete a produselor procurate şi preţurile per unitate. Deşi se tot discută de două luni despre transparenţă, licitaţii trucate şi preţuri majorate, în mai multe direcţii sectoariale se aplică aceleaşi practici de a ascunde informaţia, iar Direcţia Generală acceptă astfel de comportament”, a declarat Ala Revenco, fondatoarea „Grupul părinţilor solidari”.

Firmele care vor livra produse alimentare în mun. Chişinău

Licitațiile privind livrarea produselor alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău în 2017 s-au desfășurat la finele anului 2016. Primăria capitalei și Direcția educație, tineret și sport, susțin că niciunul dintre agenții economici implicați în scandalul licitațiilor aranjate și a produselor alterate nu au fost desemnați în calitate de câștigători.

Compania „Lovis Angro” SRL, care ar fi implicată în afacerea licitațiilor trucate, potrivit studiului CNA, se regăseşte printre firmele care vor livra produse alimentare în sectorul Râşcani. Şeful interimar al DGETS, Alexandru Fleaș, a declarat că contractul cu această firmă a fost reziliat la începutul lui ianuarie 2017.

Vedeți în continuare companiile care au câștigat licitațiile în cele cinci sectoare ale orașului și valoarea contractelor încheiate.

Direcția educație a sectorului Râșcani a încheiat opt contracte în valoare totală de 10.507.360 de lei. Câștigătoare au fost desemnate companiile „Amager-Com” SRL, „Olium Gogu” SRL, „Casa de Comerţ VITA” SRL, „ADRIKA” SRL, „Prodagrotrade” SRL, „Carnprodlux” SRL, „Fabrica de Unt din Floreşti”SA și „Lovis Angro” SRL.

DETS a sectorului Ciocana a încheiat zece contracte în mărime de 9.842.420 de lei. Câștigători au fost desemnați următorii agenți economici: SRL ,,Adrika’’; SRL ,,Serviabil’’; SRL ,,Amager Com’’; Casa de Comerţ ,,VITA’’SRL; SRL ,,Nipetgal’’; SRL ,,Rogob’’; SRL,,Prodagrotrade’’; SRL ,,Olium Gogu’’; SRL ,,Axedum’’ și SRL ,,Diancol’’.

Direcția educație din sectorul Centru a desemnat opt agenți economici în calitate de câștigători: SRL ,,Amager-Com”; SRL ,,Baguette”; SRL ,,Carnprodlux”; SRL ,,Credoprim”; SA ,,Franzeluța”; SRL „Nipetgal” ÎCP ,,Panifcoop Strășeni” și SRL ,,Casa de comerț Vita ”. Valoarea totală a contractelor încheiate de DETS Centru este de 6.780.054 de lei.

În sectorul Buiucani, în urma licitațiilor organizate, au fost desemnate zece companii câștigătoare: SRL Franzeluța; SRL Rogob; SRL Prodagrotrade; SRL Nipetgal; SRL Axedum; SRL Amager-Com; SRL Vladalina; SRL Lapmol; SRL Credoprim și SRL Casa de Comerț Vita. Valoarea totală a contractelor încheiate este de 10.240.023 de lei.

Direcția educație din sectorul Botanica a desemnat câștigătoare 13 companii: Î.S.A.P „Bucuria El”; Î.I. „Dastic Mihail”; Î.C.P. „Panifcoop Strășeni”; Î.C.S „Lapmol” S.R.L.; S.R.L. „Prodagrotrade”; S.R.L. „Olium Gogu”; F.P.C „Rogob” S.R.L.; S.R.L. „Axedum”; S.R.L. „Premium Prod”; S.R.L. „Adrika”; S.R.L. „Credoprim”; S.R.L. „Amager Com” și Casa de Comerț „Vita”. În total, au fost încheiate contracte în valoare de 19.481.567 de lei.

The following two tabs change content below.