În grădiniţe „nu există alimente alterate”, doar copii intoxicaţi!

În urma scandalului alimentelor alterate din grădiniţe şi şcoli, au fost formate mai multe grupuri de lucru în cadrul Parlamentului, Primăriei Chişinău şi al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS)a mun. Chişinău. Autorităţile ne asigură că pe masa copiilor nu au ajuns alimente alterate, ci doar de proastă calitate sau expirate. După diverse percheziţii ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, au fost descoperite mai multe nereguli atât în blocurile alimentare ale instituţiilor, cât şi privitor la modul de păstrare şi preparare a alimentelor.

În cadrul mesei rotunde organizate de DGETS, şeful interimar al Direcţiei educaţie din sectorul Botanica, Iurie Roşca, a precizat că se confruntă cu mai multe probleme, una din care este participarea la licitaţiile publice a aceloraşi agenţi economici, care au livrat până acum produse alterate sau de proastă calitate. „Aceşti agenţi economici nu au fost trecuţi pe lista neagră, ei participă din nou la licitaţie şi noi nu putem interveni nicicum”, menţionează Roşca.

Cinci copii, la spital

Cu toate că cei responsabili ne asigură că în acest moment toate produsele livrate în grădiniţe şi şcoli sunt verificate minuţios, marţi, 13 decembrie, cinci copii cu vârstele între doi şi şase ani de la Grădiniţa nr. 113 din capitală au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu diaree, vomă şi febră. Ministerul Sănătății informează că patru copii s-au îmbolnăvit de gastroenterocolită acută și un copil a suferit o toxiinfecție alimentară. Unul dintre copii este internat la reanimare în stare gravă. Conform rezultatelor de laborator, doi copii au fost depistaţi pozitiv cu rotavirus. În urma controlului, specialiștii Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău au constatat mai multe încălcări privind respectarea cerințelor sanitaro-igienice: suprasolicitarea instituției cu 40%, utilizarea veselei și inventarului de tranșare deteriorat și dezinfectat prost. Pentru încălcările depistate, pe numele persoanelor de răspundere au fost întocmite procese-verbale de contravenție administrativă în domeniul sanitaro-epidemiologic.

Ministerul Sănătăţii a prezentat situația epidemiologică privind toxiinfecțiile alimentare în ultimii cinci ani. Cifrele sunt alarmante, iar majoritatea intoxicațiilor (87%) s-au produs în urma consumului de alimente pregătite în condiții care nu corespund normelor tehnologice. Apogeul îmbolnăvirilor a fost atins în 2014, în această perioadă fiind înregistrate cele mai multe cazuri din ultimele două decenii.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)