În Europa pe căi ilegale

Poliţiştii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne au deconspirat două grupări criminale, specializate în organizarea migraţiei ilegale de persoane.
În primul caz este vorba despre doi tineri, în vârstă de 22 şi 27 de ani, originari din raionul Străşeni şi mun. Chişinău, care organizau tranzitarea şi şederea cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene.
Pentru identificarea şi reţinerea suspecţilor, oamenii legii au infiltrat un colaborator în grupul de suspecţi. Astfel, poliţistul sub acoperire a plecat în oraşul Odesa, Ucraina, unde i s-a perfectat un set de acte false care au fost depuse la Consulatul Republicii Polonia din oraşul Odesa, fiindu-i eliberată viza Schengen.
În perioada aflării sale în ţara vecină, acesta a reuşit să stabilească identitatea tuturor persoanelor implicate în organizarea migraţiei ilegale, inclusiv a moldovenilor bănuiţi, precum şi modalitatea de acţionare a acestora.
Oamenii legii au reuşit să îi reţină pe cinci membri ai grupării. Principalii suspecţi sunt originari din diferite raioane ale ţării. Capul filierei s-a dovedit a fi un tânăr din Străşeni.
Membrii celui de-al doilea grup sunt domiciliaţi în regiunea transnistreană şi, de circa două luni, organizează migraţia ilegală a cetăţenilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Şi în acest caz a fost necesar de a infiltra un colaborator al poliţiei pentru identificarea şi reţinerea suspecţilor. Conform unui plan operativ de investigaţie, poliţiştii au reuşit să-l reţină pe liderul reţelei – un bărbat în vârstă de 43 de ani originar din regiunea transnistreană şi, totodată, cetăţean al Federaţiei Ruse.
Acesta a fost reţinut de forţele de ordine în momentul în care urma să primească 2.000 de euro de la persoana infiltrată pentru obţinerea vizei Schengen.
În ambele cazuri a fost iniţiată câte o cauză penală în baza prevederilor articolului 362/1, alineatul 2, Cod Penal al RM „Organizarea migraţiunii ilegale”. Dacă instanţa de judecată îi va găsi vinovaţi, suspecţii riscă o amendă în valoare de 16.000 de lei sau cinci ani de puşcărie.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)