În dizgraţia miliţiei moscovite

DIASPORA // „Ne urcă în maşini şi ne duc la o secţie de miliţie din afara Moscovei, dacă vrei înapoi în oraş, plăteşte”

Unii dintre moldovenii aflaţi la muncă la Moscova spun că deflagraţia de luni din Aeroportul Domodedovo îi va afecta şi pe ei. „Miliţia, care nu era indulgentă cu noi, acum cred că se va înrăi şi mai tare”, crede Mihai Carapcevschi, din Ungheni.

Deflagraţia care s-a produs luni în unul din cele mai mari aeroporturi din Moscova a luat viaţa a 35 de persoane şi a instaurat frica printre moldovenii care lucrează în capitala Federaţiei Ruse. „Miliţia rusă şi aşa ne pândea la orice pas, acum însă va fi şi mai greu”, spune Mihai Carapcevschi din Ungheni. „Am părăsit Moldova în urmă cu zece ani. Acum îmi e mai uşor. La început, eram luaţi de miliţia rusă din stradă cel puţin o dată pe săptămână. Ne duceau la o secţie din afara Moscovei şi, dacă voiai să te aducă înapoi în oraş, trebuia să plăteşti. Nu spun cât. Dacă nu aveai bani, nu era nicio problemă, te lăsau să pleci. Dar unde să te duci, când de jur împrejur e doar pădure?…”, povesteşte tânărul de 28 de ani.

Secţiile de miliţie din afara Moscovei

Acesta spune că, deşi este de zece ani în capitala rusă şi nu se deosebeşte cu nimic de populaţia rusă băştinaşă, forţele de ordine îl opresc uneori şi îi cer să se legitimeze. „Luna trecută am ieşit la plimbare cu cel mic (fiul său cel mic – n.a.) prin parc şi s-a apropiat un miliţian şi mi-a cerut actele. Acum e mai uşor, pentru că am cetăţenie rusă. Însă mulţi cunoscuţi dau forţelor de ordine tot ce câştigă”, comunică tânărul.
Alexandru Sârbu spune că nu este primul an când lucrează în Moscova. „Seamăn un pic cu cei din ţările arabe şi am fost oprit de mai multe ori de miliţia de la Moscova”, povesteşte bărbatul. „Unii miliţieni deja mă cunosc, cu toate acestea, de fiecare dată când mă întâlnesc, mă roagă să mă legitimez şi mă iau cu ei la secţie. Uneori mă salută şi mă lasă să plec mai departe. Acum eu lucrez în afara Moscovei, într-un sat, construiesc o casă. Am zis că termin lucrul aici şi nu mă mai întorc înapoi la Moscova. Copiii sunt aşezaţi la casa lor, pentru moarte mi-am adunat câteva copeici, pot să mă liniştesc lângă baba mea”, spune bărbatul de 55 de ani.

Mi-a zis să-mi caut un alt serviciu

Sârbu susţine că ceea ce s-a întâmplat la Aeroportul Domodedovo este o tragedie, dar îl linişteşte un singur lucru. „Nu voi rămâne fără serviciu, cum s-a întâmplat după explozia de anul trecut. Lucram într-un apartament în Moscova. Într-o zi, şeful a venit la mine şi mi-a spus să îmi caut un alt lucru”, îşi aminteşte acesta. „Nu l-am întrebat de ce, mi-am adunat lucrurile şi am venit în Moldova. Acum sunt în împrejurimile Moscovei şi sunt în siguranţă”, comunică acesta.

Pe Andrei Malanciuc l-am întâlnit miercuri în Aeroportul Chişinău, se pregătea să zboare la Moscova. „Mă tem, dar dacă te-ai lua după frică, trebuie să stai acasă şi să nu faci nimic. Am un băiat şi o fată de crescut, nu am de ales”, spune bărbatul de 44 de ani din Chişinău. „Lucrez de mai mulţi ani şi ultima perioadă prefer să călătoresc cu avionul, pentru că petrec mai mult timp cu familia, cu trenul sau autobuzul trebuia să mă pornesc ieri seara”, spune acesta.

„Nu cred că voi avea probleme cu miliţia, după cum mă vedeţi, sunt blond, cu ochi albaştri, aşa că nu prea se leaă ei de mine. Prietenul meu are tenul şi părul mai închise. El are cu adevărat probleme”, spune acesta.

Un moldovean a decedat, doi au ajuns la spital

Potrivit informaţiei Ministerului pentru Situaţii Excepţionale al Federaţiei Ruse, în urma actului terorist din Aeroportul Domodedovo din Moscova, 110 oameni au fost spitalizati, iar 35 au decedat. Doar 27 de persoane au fost identificate.

Nicolae Iuraşcu s-a născut în satul Goteşti, raionul Cantemir, dar s-a stabilit în urmă cu mulţi ani în Federaţia Rusă. În ziua deflagraţiei, acesta împreună cu ginerele şi nepotul a plecat la aeroport să-şi întâmpine fiul, Alexei, care locuieşte de mai mulţi ani în Canada. Potrivit postului de televiziune Pro TV, cei trei erau în primele rânduri ale persoanelor venite să-şi întâmpine apropiaţii. Alexei, când a văzut că nu e nimeni la aeroport, a sunat acasă, unde i s-a spus că cei trei sunt plecaţi să-l întâmpine. Bărbatul a aflat mai târziu că ei au decedat în timp ce îl aşteptau.

Alte două persoane din Republica Moldova au avut de suferit de pe urma exploziei. Este vorba de Vitalie Tcaciuc, din satul Buzduganii de Jos, raionul Ungheni, şi Alexei Castraveţ, din localitatea Ţâpala, raionul Ialoveni. Potrivit medicilor, Vitalie Tcaciuc a fost operat, el având răni pe tot corpul din cauza schijelor. Starea lui este gravă, dar stabilă. Soţia acestuia a plecat imediat, cu trenul, la Moscova.
Alexei Castraveţ, chiar dacă s-a aflat în epicentrul exploziei, se simte mai bine. Bărbatul a spus că a plecat să bea apă şi probabil aceasta l-a salvat.

Ambasada Republicii Moldova la Moscova a declarat că va acorda ajutorul necesar tuturor victimelor, iar rudele acestora vor fi găzduite gratuit într-un hotel.

„Simt că nu-mi mai rămâne mult timp…”

Potrivit autoritatilor ruse, printre victime figurează cetăţeni englezi, germani, bulgari, ucraineni, tadjici, uzbeci şi kîrgîzi. Dramaturgul, poetesa, prozatoarea ucraineană Ana Iablonskaia este una din victime. Aceasta şi-a sunat prietenii şi rudele, pentru a le spune că a aterizat pe Aeroport. În momentul exploziei, aştepta să ia bagajele, pentru că peste o oră şi jumătate urma să urce pe scenă şi să primească premiul pentru piesa „Păgânii”. „În ajun, pe blogul său scrisese: „Simt că nu-mi mai rămâne mult timp…” O presimţire?… Nu, nu e o simplă spusă că inima artistului adevărat e un seismograf deosebit de sensibil…”, menţionează scriitorul Leo Butnaru pe blogul său, cu referire la o colegă şi vecină de-a sa.

Marina Lița

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)