În curând, vom bea şi lapte de bivoliţe din India

Potrivit USDA’S Global Agriculture Information Network, în 2012, exportul cărnii de bivol indian a fost estimat la 1.525 mil. de tone, cu 25% mai mult decât în 2011. În 2011, exportul acestui produs a crescut cu 33% în raport cu 2010. Prin urmare, în 2013, India ar putea deveni cel mai mare exportator de carne de bivol din lume. Masacrarea bivolilor continuă să crească, fiind încurajată de multiple facilităţi la sfârşitul anului 2012.

Creşterea volumului de export al acestui produs se datorează mai multor factori, în special masacrării determinate de cererea crescândă din partea unor importatori sensibili la preţ din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa. Menţionăm că, împreună cu carnea de bivol, se înregistrează şi creşterea exportului de lapte de bivoliţă.

În plus, exportul creşte şi pentru a face faţă cererii crescânde de carne ieftină din partea pieţelor noi din Europa de Est şi Indonezia, deşi în unele din aceste regiuni, în special în Rusia, persistă interdicţiile din cauza bolilor existente în India.

Cu toate acestea, au fost întreprinse mai multe tentative de a introduce carne de bivol din India, prin reexport, în Federaţia Rusă, tentative întreprinse de pe teritoriul Armeniei şi Ucrainei. Relevăm că încercări de penetrare a pieţelor statelor CSI prin Armenia s-au efectuat începând din 2005.

Amintim că, după ce în martie recent au fost stocate în Chişinău 72 de tone de carne de bivol, încă trei containere cu acest produs staționau în Portul Giurgiulești (PILG) care, potrivit surselor noastre, urmau a fi exportate în Ucraina. Reprezentanţii PILG însă, referindu-se la staţionarea containerelor cu carne de bivol, au menţionat: „În calitate de operator portuar, nu administrăm conţinutul containerelor. Toate bunurile care sosesc în PILG sau pleacă de aici sunt supuse procedurilor aplicabile de vămuire. Containerele cu produse alimentare, înainte de a fi eliberate din PILG, mai sunt supuse controlului sanitar-veterinar. Administraţia PILG este responsabilă de operaţiuni de încărcare şi descărcare a containerelor. Eliberarea mărfurilor transportate în containere se efectuează de către autorităţile respective la solicitarea importatorului sau exportatorului”.

Ilie Gulca 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.