În cosmos, cu Bostan

TEHNOLOGIE // În 2014, Republica Moldova îşi propune să cucerească spaţiul cosmic

Republica Moldova se pregăteşte să lanseze, în 2014, primul satelit artificial, a declarat, pentru JURNAL, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, academicianul Ion Bostan, care e şi coordonator al Programului de stat în domeniul spaţial, program elaborat în 2009. Satelitul va capta imaginea R. Moldova pentru a permite pronosticarea inundaţiilor, cu mult timp înainte de producerea acestora, va permite monitorizarea stării ecologice a pădurilor şi terenurilor agricole, efectuarea experimentelor pentru cercetarea influenţei radiaţiilor cosmice asupra aparatajului de bord. În afară de Federaţia Rusă, în prezent se pregăteşte de lansarea propriului satelit Ucraina. De asemenea, România urmează să-şi lanseze anul acesta primul satelit.

La proiect colaborează 15 doctori în ştiinţe, unii dintre aceştia au lucrat la programele spaţiale ale Uniunii Sovietice, dar şi tineri cercetători care au studiat în Occident. În sectorul Râşcani al capitalei a fost deschis un laborator de tehnologii spaţiale.

Primul experiment va avea loc la toamnă

Savanţii sunt la etapa experimentării satelitului în condiţii de laborator. În toamna anului curent, se preconizează asamblarea şi experimentarea prototipului satelitului. „Vom invita reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene la acest eveniment. Deja am avut o întrevedere cu vicepreşedintele acestei agenţii, specializată în lansarea sateliţilor”, ne-a spus Bostan.

Satelitul va survola teritoriul RM între 3,8 şi 4,5 minute la fiecare rotaţie. Potrivit specialiştilor, o componentă importantă a acestuia este scanerul. „Avem de ales, în funcţie de mijloacele financiare de care vom dispune, între un scaner cu rezoluţia 10–15 metri şi o cameră panoramică cu rezoluţia 200 metri. Optăm pentru prima variantă, care, deşi e mai costisitoare, este mult mai performantă. Ne va permite punerea în aplicare a unui soft elaborat de corpul de armată al SUA privind pronosticarea inundaţiilor. Cu ajutorul satelitului, vom monitoriza evoluţia stării hidrologice a râurilor Prut şi Nistru şi a celor 4000 de lacuri din RM”, ne mai spune academicianul.

În acest scop, savanţii din Republica Moldova dezvoltă relaţii strânse cu Agenţia Spaţială Română. „România lansează în acest an primul său satelit. Lansarea se planifica pentru toamna anului trecut, dar a fost amânată. Satelitul României este mai micuţ (10x10x10 cm) şi e dotat cu cameră panoramică. Al nostru va fi de 25x25x25 cm”, relatează rectorul UTM.

Bariere birocratice

Una din marile probleme cu care s-au confruntat cercetătorii noştri ţine de achiziţia acumulatorilor cu alimentare de la energia solară pentru satelit. În Rusia, astfel de baterii solare costă 300 de mii de lei, însă calitatea acestora, spun savanţii, lasă de dorit. Un alt stat care produce baterii solare este SUA, cercetătorii însă au avut nevoie de aprobări speciale de la oficialii americani pentru a le cumpăra. „Am fost informaţi că trebuie să scriem un demers către secretarul de Stat, Hillary Clinton şi, ca oficialul să citească demersul nostru, să plătim 4500 de dolari. Nu era sigur că vom avea un răspuns pozitiv în acest sens. De aceea, am găsit o altă companie, din Germania. Vom achiziţiona bateriile în cadrul unui tender organizat săptămâna viitoare”, afirmă Bostan.

Proiect de milioane

Pe moment, echipa de cercetători e în căutarea finanţelor pentru instalarea staţiei de recepţie şi comandă a satelitului, pentru care e nevoie de circa 2 mil. de lei. Anul trecut, pentru proiectul legat de lansarea satelitului, s-au cheltuit 1,5 milioane de lei. Anul acesta, bugetul a fost redus până la 500 mii de lei, o bună parte din cheltuieli fiind acoperite dintr-un proiect finanţat de Germania. „E foarte costisitor un astfel de proiect. Nici nu vă pot spune cât costă peste hotare, că am putea speria lumea. Ne-ar fi suficienţi însă 1 milion de lei alocaţi anual pentru a-l duce la bun sfârşit. Sunt sigur că îl vom finaliza până în 2014”, ne spune Ion Bostan.

Lansarea ar fi bine să fie gratuită!

Pentru a lansa primul satelit artificial, Republica Moldova ar mai trebui să adere, asemenea tuturor ţărilor europene, la Agenţia Spaţială Europeană. Lansarea satelitului RM cu o greutate de 9,7 kg ne-ar putea costa circa 250 mii de euro. La lansare, un kg din masa satelitului costă 25 mii de euro. „Pentru ţări sărace, cum este RM, sperăm să-l lansăm însă cu titlu gratuit, dar despre asta vom discuta când vom avea deja configuraţia satelitului definitivată. Lansarea satelitului va avea un impact pozitiv nu doar socio-economic, ci şi asupra imaginii RM”, menţionează academicianul. Bostan argumentează că un investitor, venind în RM, va şti că aici este un potenţial ingineresc. Tehnologia sateliţilor, odată elaborată, poate fi utilizată şi în alte domenii.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu