În competiţie intră nouă producţii locale

Urmați săgețile galbene care vă duc direct la CRONOGRAF, ecranul unde realitatea devine artă!

Personalități cinematografice internaționale și locale și filme documentare de ultimă oră, participante la festivaluri din întreaga lume, își dau întâlnire la Chișinău timp de cinci zile, începând de ieri până pe 3 iunie, la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF.

Gala de Deschidere a ediției a XI-a a avut loc ieri la cinematograful ODEON. Pentru prima dată în istoria Festivalului, la deschidere, la fel cum o vor face și la închidere, invitații și publicul au intrat în sala de cinema păşind pe un covor roșu, fiind întâmpinați cu muzică de fanfară.

După festivitatea de deschidere, a fost proiectat documentarul „Mama Illegal” care relatează povestea dramatică a trei mame din Moldova, urmărită timp de şapte ani de regizorul austriac Eduard Moschitz. După proiecție, a urmat o întâlnire cu protagoniştii filmului şi cu autorul.

Nume sonore precum Ada Solomon, producătoarea filmului „Poziția copilului”, Alexandru Solomon, directorul Festivalului One World România, Jacek Petrycki, operator de renume din Polonia sau Werner Ružička, directorul Festivalului de Film Documentar de la Duisburg, sunt doar câteva dintre cele prezente la FIFD CRONOGRAF XI.

Ediția a XI-a a Festivalului a adunat în concurs, pentru cele două secțiuni internaționale 30 de documentare recente din 22 de țări, multe dintre ele având deja la activ premii importante. Printre țările mai îndepărtate se numără Chile, Japonia, Norvegia, Danemarca, Azerbaidjan. Prezența Chinei în concurs este o premieră pentru CRONOGRAF. Ţările cu cea mai numeroasă prezenţă la această ediţie sunt România, Spania şi Cehia.

Anul acesta, a participat la preselecție un număr impunător de documentare, de peste 250 – cel mai mare de până acum, acest fapt vorbind despre importanța și renumele Festivalului în rândul evenimentelor similare din lume.

R. Moldova este prezentă la ambele secțiuni internaționale cu câte un film: „La marginea pădurii” în regia lui Ion Donică, la Secțiunea Principală, iar la cadRO a intrat în concurs documentarul „Masacrul inocenților”, realizat de Victor Bucătaru.

Secțiunea Producții Locale are în competiție 9 producții ale studiourilor independente și ale posturilor tv din Moldova.

Valoarea totală a premiilor de anul acesta depășește 100.000 lei, care vor fi împărțiți între cele 14 premii de bază plus premiile speciale, Premiul Mare constituind 1 500 de euro. De asemenea, câștigătorii vor pleca acasă și cu valorosul trofeu realizat în bronz de sculptorul Valentin Vârtosu.

În fiecare an organizatorii vin cu noutăți pentru publicul cinefil din Chișinău. Astfel, la ediția curentă, în afara proiecțiilor în concurs, spectatorii vor avea surpriza să mai vadă alte 25 de documentare recente, în șase proiecții speciale, prezentate în trei localuri diferite.

De asemenea, în perioada Festivalului, vor avea loc două evenimente cinematografice de rezonanță pentru cinematografia locală. Pentru seara aceasta, la ora 19:00, la GAUDEAMUS, este programată premiera coproducției moldo-române “Toți copiii Domnului”, în regia lui Adrian Popovici, iar pe 2 iunie, ora 20:20, la ODEON, Igor Cobileanski își lansează noul film “Colecția de arome”, care a fost proiectat anul acesta la Cannes.

Deși CRONOGRAF e un festival de film documentar, autorii și producătorii celor două filme au ales pentru premierele lor anume acest eveniment, datorită importanței acestuia în circuitul cinematografic de la noi și pentru faptul că adună în fiecare an în sala de cinema un public avizat.

Proiecțiile vor fi urmate de întâlniri și discuții cu autorii, producătorii și actorii filmelor.

FIFD CRONOGRAF este singurul festival internațional de film documentar din Republica Moldova, fiind organizat anual la Chişinău, începând cu 2001. Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, FIFD CRONOGRAF se bucură astăzi de popularitate şi o bună reputaţie internaţională, în mod special în Europa de Sud-Est, unde se înscrie printre cele mai importante evenimente cinematografice.

Pentru o mai bună comunicare cu publicul, echipa CRONOGRAF a relansat anul acesta într-o nouă formulă site-ul festivalului, http://cronograf.md, ce conține informație detaliată despre filme și programul Festivalului. De asemenea, CRONOGRAF este prezent și pe facebook (www.facebook.com/IDFF.CRONOGRAF).

Dacă anul trecut organizatorii au avut ideea să atragă atenția asupra Festivalului prin trecerile de pietoni cu un design special ce imita pelicula de film, anul acesta publicul va fi condus spre ODEON de săgeți galbene cu logotipul CRONOGRAF imprimate pe asfalt în perimetrul cinematografului.

Urmați săgețile galbene care vă duc direct la CRONOGRAF, ecranul unde realitatea devine artă.

Serviciul de presă CRONOGRAF

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)