În cazul înrăutăţirii auzului, adresaţi-vă imediat la medic

Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în lume, patru persoane din o sută au probleme auditive. OMS prognozează că până în 2020 acest număr ar putea să crească de trei ori. Deficienţele auditive apărute erau de cele mai dese ori asociate cu îmbătrânirea organismului. Însă unele studii recente arată că populaţia tânără este din ce în ce mai afectată de pierderea auzului.
Deficienţele de auz pot apărea din mai multe motive. Îmbătrânirea organismului constituie una din principalele cauze. Odată cu trecerea anilor, se schimbă culoarea părului, vederea îşi pierde din acuitate, iar celulele şi nervii de la nivelul urechii interne se distrug. Potrivit datelor statistice, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani în proporţie de 20 % au un auz slab. Această cifră trece la 30 % la persoanele de 60 – 70 de ani. Iar dacă se depăşeşte 70 de ani, cifra trece de 40 %.
Sunetul puternic poate, de asemenea, cauza pierderea auzului. Viaţa modernă este invadată de sunete. Oamenii pot controla unele din ele, cum ar fi zgomotul produs de avion, transportul public. Alte persoane se expun riscului de a pierde auzul în timpul concertelor rock, la discotecă etc.
Mulţi oameni nu ştiu că sunetul puternic omoară celulele senzoriale din interiorul urechii. Acestea nu se regenerează.
Traumele (mecanice, acustice) şi stresul psiho-emoţional pot provoca deficienţe de auz. Nervii şi celulele din interiorul urechii sunt foarte sensibile la factorii externi. Cei mai expuşi acestui risc sunt copiii de la primele luni de viaţă până la vârsta de 4-5 ani.
Surzenia poate să apară în urma stresului puternic, contractării unei boli infecţioase (gripa, meningită, sifilis), administrării unui preparat puternic (unele antibiotice, chiar şi aspirina), în urma traumelor capului, îmbolnăvirii urechilor etc. Dacă medicina nu poate face nimic în multe din aceste cazuri, atunci vă poate ajuta un aparat auditiv.
Ţineţi minte, în cazul înrăutăţirii auzului, trebuie să vă adresaţi imediat la medic. Semnalele auditive sunt transmise creierului. În aşa fel, în cazul în care nervii din interiorul urechii nu recepţionează cele mai încete sunete, cum ar fi trilul păsărilor, foşnetul frunzelor, sunetul ploii, aceste sunete încetează să mai ajungă la creier şi cu timpul creierul le uită. Cu cât mai târziu o persoană care are probleme cu auzul utilizează un aparat specializat, cu atât mai greu îi va fi să înveţe din nou să audă.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)