În cautarea terenului pentru stadion

Stadionul Republican rămâne în ruine, iar actuala guvernare, la fel ca şi cea precedentă, tot caută şi caută teren pentru construcţia unui stadion naţional. Foarte optimişti, responsabilii Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului susţin că în două-trei luni va fi identificat terenul, iar la finele verii va fi pusă piatra de temelie a noii arene. Sună foarte frumos, dar tare mult mai aduce a ceea ce spuneau şi comuniştii comuniştilor acum 5-6 ani.

Guvernanţii îşi complică viaţa degeaba. Cum poţi să spui că eşti în cautarea unui teren, când există deja un loc foarte strategic, ştiut de toţi. Sunt unele probleme cu cei care au privatizat parcele de pe teritoriul Stadionului Republican, dar se poate de discutat cu ei. Oamenii ar fi dispuşi să cedeze terenurile respective, iar în schimb să li se propună altceva în loc. Mult mai convenabil ar fi să ajungi la o înţelegere cu acei proprietari, decât să identifici un alt teren, să realizezi proiectarea şi alte chestii tehnice. Este vorba de pierderea a foarte mult timp şi riscăm să ajungem într-un final, la fel ca şi în cazul terenului de lângă Circ, că locul nu e potrivit.

Mi se pare foarte interesantă declaraţia ministrului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducanu care este de părere că Stadionul Republican ar trebui să fie în afara oraşului. Ministrul, care poartă numele unui celebru portar român, spune că viitoarea arenă ar trebui înălţată în zona Aeroportului Internaţional Chişinău, iar pe locul stadionului demolat să fie contruit altceva. Şi aici se greşeşte, pentru că lumea nu prea se înghesuie la stadion, chiar dacă este în centrul oraşului, iar dacă va fi tocmai la Aeroport, atunci tribunele vor fi mai mult goale.

Probabil că cei de la guvernare se gândesc că Stadionul Republican să fie destinat doar pentru fotbal, iar cel pe care vor să pună piatra de temelie, unul multi-funcţional. Şi aici se greşeşte. Moldova nu-şi poate permite să contruiască tocmai două arene. Au pornit comuniştii contrucţia a două arene şi ambele proiecte au fost doar la nivel de declaraţii populiste. Republica Moldova are nevoie de o singură arenă, inclusiv cu piste de atletism, dar să fie funcţională şi contruită în doi-trei ani.