În cârje, la vot // Fotoreportaj

Vicepreşedinta biroului electoral numărul 130, Liceul „Mihai Viteazul”, Vera Ciuxin, mi-a confirmat că majoritatea votanţilor au fost rusofoni, fiindcă „buletinele în limba română nu au fost practic solicitate”

La Biroul electoral numărul 130 din Chişinău, aflat în incinta Liceului „Mihai Viteazul” (în decursul unei ore, cât timp am urmărit eu), majoritatea chişinăuienilor care s-au prezentat la vot erau persoane în vârstă şi toţi vorbitori de rusă. Discutau între ei, înainte şi după vot, despre problemele capitalei. Vicepreşedinta acestui birou electoral, Vera Ciuxin, mi-a confirmat că majoritatea votanţilor erau rusofoni, fiindcă „buletinele în limba română nu au fost practic solicitate”, a spus ea.

În listele electorale din biroul electoral 130 a fost strecurată o persoană decedată. Persoanele care au sesizat acest caz erau foarte revoltate, spuneau că se ciocnesc de 15 ani de această problemă şi că au făcut demersuri, au demonstrat prin certificate că această persoană nu mai trăieşte şi nici măcar nu a stat vreodată la această adresă. Vicepreşedinta biroului electoral, Vera Ciuxin, a spus că după ce au sesizat aceste nereguli, alegătorul decedat a fost şters din listă, dar, surprinzător, a apărut din nou.

Persoanele care au sesizat “mortul” din listele electorale din biroul nr. 130

Mai mulţi bătrâni care au votat în biroul electoral de la Liceul „Mihai Viteazul” se deplasau foarte greu în cârje şi bastoane.

Bătrâna din imagine, în vârstă de 79 de ani, îşi trăgea sufletul pe scaunul din curtea liceului “Mihai Viteazul”, înainte de a porni din nou la drumul prea lung pentru ea. Mi-a spus că vine tot timpul la vot. La întrebarea ce aşteptări are de la acest vot, mi-a spus ca nu mai vrea nimic şi că pentru ea alţii vor hotărî, dar cum a hotărât ea, aşa va fi! („Vsio, dlea menea reşat, ea proglasovala tac kak mne nado, kak ea hociu, eto moio mnenie. I nikomu nicevo ne govoriu. Kak ea resyla, znacit ea prava! Ea jivu v Moldavskoi Respubliki, znacit ea doljna sobliudati zakony”)

La biroul electoral numărul 297 din Grătieşti era o mare plictiseală până la venirea mea, aproximativ la ora 17.00. În total, până la acea oră votaseră 39 de oameni, din totalul de 2600 de persoane cu drept de vot din localitate. Majoritatea celor care au votat erau tineri şi au cerut buletinele de vot în română, mi-a spus preşedinta biroului electoral, Anastasia Caraman.

Afară, în curtea şcolii din Grătieşti, unde se afla biroul electoral numărul 297, răsuna muzică populară de îţi venea să te apuci de dansat. Înăuntru, doamnele membre ale biroului electoral erau îmbrăcate frumos, în straie naţionale. Le-am mai trezit un pic din amorţeală după ce le-am făcut câteva fotografii, la dorinţa lor le-am făcut şi o fotografie de grup.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)