În capcanele vieţii (1)

MORAVURI // Valeria o imita şi o invidia pe verişoara sa, Mădălina, pentru că e mai frumoasă, mai deşteaptă şi pentru că are mulţi prieteni

Nimic mai supărător pe lumea asta decât să-ți iasă cineva mereu în cale, dar mai ales un om pe care n-ai ochi să-l vezi! Mădălina n-o putea suferi pe verişoara ei, care se ţinea scai de ea în sensul adevărat al cuvântului. Erau de o seamă, învăţau în aceeaşi clasă, un timp chiar s-au întâlnit cu acelaşi băiat. Valeria o imita şi o invidia pe Mădălina, pentru că e mai frumoasă, mai deşteaptă şi pentru că are mulţi prieteni. De fapt aşa era…

Când s-au început certurile între ele, fetele erau în ultima clasă de liceu. În ţară toată lumea era în fierbere, fiecare îşi dorea să i se împlinească un vis, fie de „proporţii”, fie unul pur personal. Mădălina voia să se facă medic, şi nu unul oarecare, dar ilustru, de aceea îşi plănuise după terminarea facultăţii să se angajeze la vreo instituţie ştiinţifică în domeniu, după care să plece în diverse misiuni în echipe internaţionale de medici. Şi-apoi mai avea şi un vis ascuns – să scape în sfârşit de  verişoară-sa Valeria…

Copiind-o pe Mădălina, devine medicinistă şi Valeria

Dar naiba s-o ia de fată căci şi la facultate a urmat-o! Dacă ar fi concurat cinstit, n-ar fi avut Valeria nicio şansă să treacă concursul, dar probabil că părinţii ei au dat din coate şi unicul lor odor a ajuns unde a poftit. Dacă ar fi ştiut Mădălina, alegea altă specialitate, doar să n-o mai vadă pe verişoară-sa cel puţin în anii studenţiei. Dar niciodată nu e cum vrei…

Mădălina şi-a făcut foarte repede prieteni printre colegii de facultate, pentru că era de felul ei o fire sociabilă şi veselă. Mai era şi o bună organizatoare, lucru observat pe loc de şeful catedrei şi, fără voia ei, a ajuns un fel de administrator printre grupele studenţeşti. Dacă mai pui că era şi frumoasă, vă daţi seama că a ajuns prima fată la facultate. A încercat  chiar din primele zile să se distanţeze de verişoara ei Valeria. N-o invita la  nicio petrecere de gaşcă, nu-i făcea destăinuiri și, pe cât putea, n-o invita nici în familie. Se întâlneau doar dimineţile în aulele Universităţii… Și pentru că nu era în preajma Mădălinei, nimeni n-o lua în seamă pe Valeria,  nu că ar fi fost urâtă fata sau proastă de-a binelea, dar avea ceva în caracterul ei care te făcea s-o eviţi. Un fel de umilinţă…

În anul trei de facultate, Mădălina era bine văzută de cadrele didactice, dar mai ales o simpatizau colegii. Tot în anul acela l-a cunoscut pe Ali, un coleg mai mare, venit să înveţe la noi tocmai din Siria şi era mândră fata că a observat-o şi el. Ambii se specializau la o instituţie medicală privată, pentru că şi sirianul voia să se întoarcă în ţară bine pregătit pentru o activitate ştiinţifică. Iubirea dintre cei doi tineri a înflorit repede şi era atât de mare că sirianul şi-a invitat părinţii s-o cunoască pe Mădălina. Ai fetei apreciaseră demult manierele şi mintea străinului. Le plăcea nici vorbă, atâta lucru îi deranja că fata trebuia să plece din Moldova odată ce se vor căsători.

L-a sedus pe iubitul verişoarei sale

Dar nu v-am spus eu că ce-i plăcea Mădălinei neapărat voia să aibă şi Valeria!? Ei uite nu se ştie cum şi când, dar fata tot îi aţinea calea sirianului. Acela nu se da în lături, la urma urmei avea nevoie de o muiere în pat şi dacă vine singură, de ce să-i dai cu piciorul? Nu ştia Ali un lucru, că fetele erau verişoare.

Pentru că nicio relaţie, oricât de ascunsă ar fi, nu rămâne nedescoperită, aşa a aflat şi Mădălina într-o zi că Valeria e gravidă şi nu de la nu se ştie cine, dar chiar de la Ali! Scârnavă poveste… De ruşine, fata nu ştia cum să-şi evite colegii de facultate. Din prima studentă, ajunsese să fie chiar chemată la decanat pentru lipsuri şi note proaste. Părinţii ei au analizat pentru prima dată relaţia dintre verişoare şi şi-au dat seama că nu în zadar Mădălina o evita pe Valeria. Până şi surorile, adică mamele lor s-au certat între ele pe seama asta. Dar Valeria, după ce a anunţat toată lumea că e însărcinată de la Ali, aştepta acum ca acela s-o ceară de nevastă… Dar ți-ai găsit prostul! Lui îi era dragă Mădălina şi pe ea ar fi dus-o în Siria.

Sirianul o părăseşte

A încercat de mai multe ori să-i spună că n-a avut nici un gând serios când s-a culcat cu Valeria, că ea venea peste dânsul, că nu vrea s-o ia de nevastă şi câte şi mai câte îi spunea bărbatul, dar Mădălina nici că voia să-l audă. Din răzbunare, chiar în toamna aceluiaşi an se mărită cu un coleg de facultate. Sirianul a plecat vara în vacanţă și nu s-a mai întors în Moldova. Cică actele lui au fost transferate la o Universitate din Franţa. Valeria între timp naşte o fetiţă, de care aveau grijă mai mult părinţii ei.

Când să absolvească facultatea, iată că naşte și Mădălina. Tot o fetiţă, care-i semăna leit. Ceea ce trebuie să vă spun neapărat e că dacă  la început căsătoria ceea a fost una din interes, până la urmă a ajuns una de adevăratelea. Se împăcau bine Mădălina și Dinu, un singur lucru trezea discuţii aprinse în familia lor – nevasta dorea cu tot dinadinsul să facă o carieră ştiinţifică, el ţinea morţiş că a venit vremea să facă bani, să-şi ridice o casă, să mai nască copii, că timpul trece și o să-i prindă bătrâneţile cu planurile nerealizate… Încăpăţânaţi şi unul şi altul.

Dinu lucra medic stomatolog la o instituţie privată, Mădălina preda la o catedră şi-şi făcea de zor teza de doctor. Masteratul l-a urmat în Germania şi în cercul colegilor ei trecea drept o bună profesionistă. Fetiţa lor, Bianca, era de acum în clasa a doua, când părinţii au trecut în casă nouă. După zece ani de căsnicie, uite că relaţia dintre soţi se cam consumase. Mădălinei nu-i mai plăcea Dinu ca pe vremuri, se săturase să tot audă pe cine din marii oameni ai neamului i-a tratat el şi cum l-au plătit, sau ce favoruri va avea din relaţia cutare şi cutare, zic, se plictisea enorm, dar aveau un copil de nouă ani, care ţinea mult la tatăl ei.

Mădălina se mărită din răzbunare

Dar și lui Dinu de la un timp parcă nu-i mai venea să tragă serile acasă. După serviciu se ducea cu vreun coleg la bar, dar chiar şi la discotecă uneori, deşi-i părea lui că e prea bătrân pentru asemenea distracţii. Acolo însă găsea câte o gagică gata să-i satisfacă orice plăcere, exotică uneori… Mădălina de la un timp nu-i mai trezea pofte carnale… Nu mai ţin nici ei minte cine a rostit prima dată cuvântul divorţ. Nu i-a speriat, nu le-a trezit dezamăgiri, aşa că s-au despărţit raţional, ştiind doar atât – până aici au fost împreună, de acum încolo fiecare pe drumul lui. Şi doar copiliţa lor Bianca, ce avea 12 ani, suferea amarnic, deşi înţelegea că de fapt părinţii o iubesc şi nu au de gând s-o neglijeze.

Primul s-a recăsătorit Dinu cu una din puicuţele lui, tânără, focoasă şi petrecăreaţă fată… Era atât de tânără încât părinţii fetei l-au rugat să mai aştepte vreo doi ani până pune mâna copila pe 18 ani, „oricum n-o să vă înregistreze nimeni căsătoria”, le spuneau. Nici nu bănuiau, sărmanii, că odorul lor demult încălzea paturile bărbaţilor, departe de a fi Dinu primul… Oricum au rămas să aştepte împreună Dinu şi Clara – sub acelaşi acoperiş şi sub aceeaşi plapumă! – să se maturizeze copila. Mare haz printre prieteni şi rude!

(va urma)

Lidia BOBÂNĂ

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)