În aşteptarea verdictului

ADEVĂR ISTORIC //Astăzi Parlamentul urmează să condamne oficial regimul totalitar comunist

Condamnarea regimului totalitar comunist va avea loc în baza unui compromis între componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului totalitar comunist din RM înaintat de Preşedinţie pentru şedinţa din 28 iunie (şedinţă amânată de AIE) a fost respins de Alianţă care a creat un grup propriu de lucru pentru a elabora textul acestui document. Condiţia de bază pentru ca proiectul să ajungă în Parlament este consensul AIE. Astfel, de dragul „contractului consensual”, din cea de-a doua variantă a documentului ar putea fi excluse mai multe puncte care se referă la interzicerea simbolurilor comuniste şi a noţiunii de „comunist”.

Ieri, în ajunul şedinţei Parlamentului, componentele Alianţei pentru Integrare Europeană încă nu ştiau cu siguranţă dacă va avea loc sau nu şedinţa de astăzi. Chiar dacă o decizie prealabilă în acest sens a fost luată de liderii AIE încă vineri, ieri a fost nevoie de încă două şedinţe ale Alianţei (una a liderilor şi alta lărgită – n.r.) pentru ca toate lucrurile să fie puse la punct. Ceea ce interesa cel mai mult componentele AIE era textul proiectului de hotărâre, încredinţat spre elaborare unui grup de lucru format din câte un deputat din partea celor patru partide din Alianţă. Misiunea acestor deputaţi era să găsească un numitor comun pentru ca proiectul să fie acceptabil atât pentru Partidul Liberal, cât şi pentru celelalte trei partide din AIE. Asta după ce proiectul de hotărâre înaintat anterior de preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost respins de Alianţă, iar şedinţa Parlamentului planificată pentru 28 iunie a fost amânată.

Ce a deranjat Alianţa?

Curioşi să aflăm ce a deranjat celelalte trei partide din AIE în proiectul pe care urma să îl pună la vot Ghimpu, l-am solicitat Preşedinţiei. Astfel, conform acelui document, Parlamentul urma să ia act de raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova, să condamne regimul totalitar comunist din RSSM şi RASSM drept unul care a comis crime împotriva umanităţii, să declare criminale persoanele cu funcţii de răspundere din RSS Moldovenească şi din Partidul Comunist din RSS Moldovenească care au decis şi au organizat crime contra populaţiei R. Moldova. Prin acelaşi act Parlamentul ar fi trebuit să dispună interzicerea utilizării noţiunii de „comunist” şi a derivatelor acesteia în denumirile partidelor politice, organizaţiilor social-politice şi a instituţiilor şi întreprinderilor, dar şi interzicerea utilizării şi propagării în scopuri politice a simbolului regimului totalitar comunist „secera şi ciocanul”, deopotrivă cu simbolurile naziste. Se mai propunea interzicerea promovării ideologiilor totalitare, deopotrivă cu cele comuniste şi naziste, şi se recomanda reabilitarea politică a victimelor regimului totalitar comunist din RASSM şi RSSM, a cetăţenilor R. Moldova, care în timpul URSS au fost condamnaţi şi/sau persecutaţi din motive ideologice, politice, naţionale, religioase.

Ghimpu vrea acţiuni

Pe lângă aceste propuneri cu titlu declarativ, proiectul de hotărâre înaintat de Preşedinţie mai indica asupra unor acţiuni concrete care urmau a fi întreprinse de către Guvern. Vom menţiona doar câteva dintre acestea: finanţarea elaborării şi editării unui manual de istorie a regimului totalitar comunist şi introducerea în sistemul de învăţământ preuniversitar a unui curs de istorie a totalitarismului; crearea de la începutul anului viitor în comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei a unui Centru pentru studierea regimului totalitar comunist, în cadrul Institutului de Istorie, Stat şi Drept; elaborarea şi promovarea proiectul Legii lustraţiei; crearea Arhivei regimului totalitar comunist din R. Moldova şi demontarea tuturor monumentelor lui V.I. Lenin din R. Moldova, precum şi a simbolicii „secerii şi ciocanului” de pe toate edificiile.

Preţul compromisului

Contactat de JURNAL pentru a ne spune ce a rămas în noul proiect elaborat de grupul de lucru al Alianţei din documentul înaintat de Mihai Ghimpu, preşedintele grupului liberalul Boris Vieru a declarat că fracţiunea din care face el parte nu va renunţa categoric la iniţiativa de condamnare a regimului totalitar comunist şi la acţiunile Guvernului pentru decomunizarea societăţii (vezi mai sus – n.r.). „Nu putem să ne mulţumim cu o şedinţă formală a Parlamentului care să nu oblige societatea la o reformă morală. Decât să renunţăm la aceste acţiuni practice ale Guvernului mai bine amânăm din nou şedinţa Legislativului. Avem nevoie ca acest proiect să se soldeze cu o reformă”, a opinat Vieru. Totuşi, de dragul compromisului, PL este gata să renunţe la punctele mai puţin importante din proiectul iniţial, adică cele care ţin de interzicerea simbolurilor comuniste şi a noţiunii de „comunist”.

Condamnarea comunismului e aproape

Deşi evită să spună ce nu le convine din prima variantă a proiectului înaintat de Ghimpu, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov afirmă că formaţiunea pe care o reprezintă nu este împotriva condamnării comunismului, doar că vrea să vadă mai întâi proiectul final al documentului care va fi propus spre votare. „Nu vreau să ne pomenim din nou că ni se bagă pe gât un document cu două ore înainte de şedinţa Parlamentului. Nu poate cineva să ne dicteze ce să facem. Dacă suntem Alianţă, trebuie să avem o poziţie comună”, ne-a declarat Diacov, supărat pe preşedintele interimar că i-a implicat într-o „problemă artificială”.

Şi preşedintele fracţiunii liberal-democrate din Parlament, deputatul Mihai Godea, este de părere că Alianţa se află foarte aproape de condamnarea comunismului, doar că acest lucru trebuie să se facă în baza unui proiect de compromis. „Pentru noi nu este o problemă condamnarea comunismului. Dezacordul faţă de textul proiectului iniţial a venit de la alţii”, a sugerat parlamentarul.

Nota redacţiei. Până la închiderea ediţiei, Alianţa încă nu luase o decizie definitivă privind textul proiectului de hotărâre care urmează a fi votat astăzi.

Mariana RAŢĂ