În aşteptarea lui Moş Crăciun

Ionel Babenco, eroul filmului ”Arrivederci”, şi-a pus cizmele sub brad în speranţa unui cadou din partea moşului

Are opt ani şi este primul copil din cei patru ai familiei Valentinei şi a lui Mihail Babenco din satul Butuceni, raionul Orhei.

A participat la filmările unui spot publicitar la doar şase anişori, iar anul acesta a devenit cunoscut în întreaga Europă pentru rolul său principal în filmul ”Arrivederci” al regizorului moldovean Valeriu Jereghi. Deşi filmul în care s-a produs a avut rezonanţă pe bătrânul continent, protagonistul peliculei, Ionel Babenco, rămâne a fi un băieţel din provincie ca mulţi alţii, care aşteaptă cu nerăbdare ca Moş Crăciun în noaptea naşterii Domnului să pună ceva dulciuri în ciuboţelele lui şi ale celor trei fraţi mai mici.

Este un copil ca toţi ceilalţi copii, căruia îi place să se joace, dar totuşi are o privire care te face să te opreşti şi să te uiţi cu luare aminte în ochişorii lui căprui. Aceşti doi ochi l-au făcut şi pe regizorul moldovean Valeriu Jereghi să-l aleagă anume pe el pentru rolul principal în filmul artistic ”Arrivederci”.

”Filmul a avut girul Divinităţii, pentru că imediat ce am intrat în Butuceni, în şcoala şi în clasa lui Ionel, imediat am pus mâna pe creştetul băiatului. Întrebat dacă vrea să fie filmat, copilul mi-a spus fără ezitare „Da”, a declarat pentru JURNAL regizorul Valeriu Jereghi.

Micul actor avea deja experienţa camerelor de luat vederi, deoarece la vârsta de şase ani s-a produs într-un spot publicitar, care a fost difuzat timp de un an de zile de unele posturi TV. Pe atunci Ionel a primit drept recompensă 400 lei şi jucării, printre care o maşinuţă cu telecomandă, a spus mama băiatului. Potrivit ei, băiatul era în culmea fericirii că primise daruri pentru că a fost filmat.

”Note de toate neamurile”

Tânăra mamă de 26 de ani spune că Ionel este un copil cuminte şi o ajută pe lângă casă. Îşi dă seama că el este ”badea” şi trebuie să aibă grijă de fraţii mai mici. ”Mă ajută şi cu cei mici, şi cu treburile pe lângă casă”, spune mama ”starului de cinema” din Butuceni.
Ionel este primul copil din familia Valentinei şi a lui Mihail Babenco, a doua fiind Mihaela de şase ani care a fost filmată împreună cu Ionel în filmul ”Arrivederci” şi mezinii – doi băieţi gemeni aduşi pe lume acum şapte luni – Eduard şi Pavel.

”Nu-i prea place să înveţe, are note de toate neamurile. Poate că şi eu sunt de vină că nu am timp să-l ajut din cauza treburilor şi a copiilor mai mici”, a declarat pentru JURNAL Valentina Babenco. Ea zice că decizia de a se filma i-a aparţinut lui Ionel. Filmările pentru pelicula ”Arrivederci” au durat opt zile în satul de baştină al băiatului, la casa lui şi a pictorului Andrei Mudrea, precum şi în alte locuri pitoreşti din Butuceni. Pe la mijlocul filmărilor, Ionel obosise şi spunea că-l doare capul. ”Durerea” i-a trecut după ce s-a odihnit o zi, dar mai ales după ce regizorul moldovean i-a cumpărat o bicicletă la care visa de multă vreme. Fericit, Ionel a participat la filmări fără ca să se mai plângă de ceva, spune Valentina Babenco. Întrebat de JURNAL unde ţine bicicleta când afară ninge, Ionel a spus că ”bicicleta stă în sarai unsă cu unsoare, ca să nu ruginească, locul ei fiind luat de sanie”.

Drama copiilor din Basarabia

Filmul ”Arrivederci” este o poveste adevărată despre drama a doi copii a căror mamă este plecată la muncă peste hotare. Cei doi copii există în realitate într-un sat din centrul Moldovei. „Când se vorbeşte despre plecarea cеtăţenilor moldoveni la muncă peste hotare, se accentuează, de obicei, doar aspectele economice ale fenomenului, dar prea puţin se vorbeşte despre drama prin care trec copiii ai căror părinţi i-au lăsat în îngrijirea bătrânilor, vecinilor, rudelor îndepărtate sau chiar singuri”, a precizat Valeriu Jereghi. Filmul ”Arrivederci” a fost proiectat şi în Parlamentul European.

Pelicula a obţinut opt premii la diferite festivaluri internaţionale, o adevărată performanţă pentru cinematografia moldovenească. Potrivit lui Valeriu Jereghi, din banii bugetari alocaţi cinematografiei în R.Moldova, ar putea fi realizate anual 20 de asemenea filme. ”Arrivederci” însă a fost filmat cu mijloacele financiare ale regizorului Valeriu Jereghi, fără o susţinere financiară din partea autorităţilor.

Bucuria lui Ionel

Jucării, hăinuţe, dulciuri – au fost cadourile primite în dar de la regizorul Valeriu Jereghi şi alţi oaspeţi de la Parlamentul European care l-au vizitat în această toamnă pe Ionel acasă, la Butuceni. Întrebat de JURNAL dacă vrea să mai fie filmat, Ionel a spus că şi-ar dori acest lucru, pentru ca i-au plăcut filmările: ”la tăiat şi dezghiocat popuşoii, pe gard, dar şi pentru cadourile primite în dar”.

”Ne mândrim cu faptul că anume Ionel a fost ales în rolul principal al filmului, astfel şi-a câştigat şi mult râvnita bicicletă”, spune mama băiatului, care recunoaşte că venitul familiei este mic şi nu poate acoperi toate necesităţile copiilor. Acum, în prag de sărbători, cei doi fraţi – în viaţa reală, şi în film –, Ionel şi Mihaela, îşi împodobesc brăduţul mic adus de tata, la poalele căruia stau puse ciuboţelele lor, unde Moş Crăciun le va pune dulciurile, pentru că de păpuşă şi maşină nu are Moşul.

The following two tabs change content below.