În alegerile parlamentare din 2018, PAS și PPDA vor merge pe o listă comună

Comentatorul politic Oazu Nantoi consideră că decizia de a forma un bloc comun, de centru-dreapta,  pentru viitoarele alegeri parlamentare este binevenită, ţinând cont că spectrul politic de dreapta este prea atomizat în R. Moldova, în comparaţie cu cel de stânga – dominat de PSRM, partid care se bucură actualmente de susţinerea PD.

„Vreau să atrag atenţia că deocamdată asistăm la o declaraţie de intenţie. Ţinând cont că avem un sistem electoral fără precedent, concurenţii electorali, partidele politice, blocurile trebuie să decidă nu doar asupra listei comune la nivel naţional în cadrul sistemului proporţional, ci şi să împartă acele 51 de circumscripţii uninominale. Eu încă nu sunt gata să răspund cum va avea loc acest lucru şi cum va arăta formula definitivă a blocului în cauză”, a specificat Oazu Nantoi.

Ținând cont că spectrul politic de dreapta este fărâmiţat, în situaţia când stânga este dominată de Partidul Socialiştilor, care are în calitate de partener PD-ul, mai bine zis pe Vladimir Plahotniuc, consolidarea forţelor antioligarhice este salutară, mai spune expertul.  ”Decizia este binevenită, cu condiţia că va fi vorba nu doar de abordări de genul „sus!”, „jos!”, pentru că şi în anul 2009 erau mulţi care strigau că Voronin va ajunge la puşcărie. Acum avem alte persoane, mai populare, cărora li se promite că vor ajunge la puşcărie. În cazul dat, e vorba în primul rând de asigurarea calităţii actului guvernării, pe care încă nu l-am avut. În plus, avem un stat captiv, cu instituţii de stat nefuncţionale. Prin urmare, ar fi prea simplu să reducem totul la formarea listelor şi repartizarea candidaţilor pe circumscripţii. Actualmente, R. Moldova are nevoie de acea calitate de guvernare fără de care nu poţi privi cu optimism la perspectiva de existenţă a statului”, a specificat expertul.

Pol de atracţie pentru electoratul proeuropean

Comentatorul politic Vlad Ţurcanu consideră că decizia celor două partide de dreapta de a forma un bloc electoral este dictată de noile prevederi ale Codului electoral. Acesta a opinat în cadrul unei emisiuni de la Radio Chişinău că, în condiţiile actualei legislaţii, partidele mici sunt condamnate să colaboreze desemnându-şi candidaţii comuni pentru a avea şanse în faţa unor partide mai puternice, cum ar fi PD, PSRM. În cazul dat, imaginea liderului PAS, Maia Sandu, şi resursele mediatice ale Platformei Demnitate şi Adevăr ar putea rezulta într-o forţă redutabilă. Iar în aceste condiţii partidelor  PD, PSRM, le va fi mai dificil să disperseze electoratul care pledează pentru cauza europeană .

Amintim că la 16 octombrie Consiliul Politic Național al PAS a reconfirmat disponibilitatea formațiunii de a participa la următoarele alegeri parlamentare împreună cu PPDA. „Am informat partenerii noștri despre faptul că suntem gata să participăm pe o listă comună. Considerăm că mecanismul concret de formare a listei urmează a fi stabilit mai aproape de scrutin”, se spune în comunicatul PAS. Mai mult, PAS a propus formarea unei comisii comune pentru selectarea candidaților, cu participarea societății civile, pentru a asigura integritatea candidaţilor incluşi în liste.

„Avem convingerea că doar prin unitatea forțelor proeuropene autentice poate fi dărâmat regimul Plahotniuc-Dodon și readusă Moldova pe calea normalității”, se mai spune în comunicatul PAS.

Anterior, Platforma Demnitate şi Adevăr a propus Partidului Acţiune şi Solidaritate semnarea unui Acord strategic de lungă durată, valabil pentru parlamentare, locale şi prezidenţiale. Pentru următoarele alegeri parlamentare, colaborarea presupune un bloc comun, creat pe principiul de paritate, candidaţii urmând să fie desemnaţi în mod egal atât pe listă, cât şi în circumscripţii.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu