În alegeri noi, tot noi

La 31 august a început campania de desemnare a candidaţilor la funcţia de preşedinte

 

poze lideri

Colaj: Nadea Roşcovanu

A fost dat startul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale, iar unele formațiuni politice şi-au anunțat deja candidaţii. Consiliul Politic al Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr” (PPDA) l-a desemnat în calitate de candidat la funcţia de preşedinte pe liderul formaţiunii, Andrei Năstase. Partidul „Acţiune şi Solidaritate” (PAS) a desemnat-o pe Maia Sandu; Partidul Popular European (PPEM) din Moldova – pe fostul premier Iurie Leancă; Partidul Liberal (PL) – pe liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu.

Din partea Partidului Socialiştilor (PSRM) va candida Igor Dodon, iar din partea „Partidului Nostru” (PPN) – jurnalistul Dmitri Ciubaşenco. Partidul Democrat (PD) l-a desemnat pe liderul partidului, Marian Lupu.

Una din priorităţi – lupta împotriva corupţiei
În cadrul declaraţiei de asumare a candidaturii, liderul PPDA, Andrei Năstase a declarat că va opta în continuare pentru instituirea unei anchete internaţionale în cadrul căreia să fie investigat jaful din sistemul bancar şi că va lupta pentru readucerea banilor furaţi în visteria statului. De asemenea, a spus Năstase, partidul pe care îl reprezintă va continua să insiste pe declanşarea alegerilor anticipate pentru a putea elibera instituţiile statului din captivitate.

„Pentru mine Preşedinţia nu este un trofeu, ci un mijloc prin care ţara noastră poate fi readusă pe făgaşul normalităţii. Revendicările pe care le-am enunţat în PMAN trebuie să fie transformate în iniţiative legislative, care vor duce la îmbunătăţirea lucrurilor în R. Moldova”, a mai spus liderul PPDA.

La rândul său, candidatul desemnat de Partidul „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, a declarat că una dintre primele acţiuni pe care le-ar putea întreprinde în cazul în care va câştiga alegerile va fi solicitarea sprijinului internaţional în investigarea furtului bancar, identificarea şi recuperarea banilor. „Timpul naivităţii şi credulităţii noastre a trecut. Doar fiind independentă Republica Moldova îşi poate hotărî singură viitorul prin dezbatere publică şi decizie asumată a cetăţenilor ei şi nu prin mofturile şi toanele unei clase politice imorale şi iresponsabile! Doar scăpată de sub controlul oligarhilor şi reţelelor mafiote, Republica Moldova îşi poate defini priorităţile de dezvoltare economică şi socială fără teama ca resursele mobilizate de societate să-i fie furate sau deturnate în interesul celor care de ani de zile ne sărăcesc şi ne trimit în pribegie”, a spus Sandu.

Aceasta a mai precizat că lupta împotriva corupției va deveni una dintre prioritățile sale şi că va declara problema corupției subiect de securitate națională și va folosi toate pârghiile legale pentru a iniția și a purta o luptă dură împotriva corupției.

Desemnarea a doi candidaţi, din partea PPDA şi PAS, a generat o reacţie din partea liderului PPEM, Iurie Leancă, care a ironizat că negocierile privind desemnarea unui candidat unic din partea celor două partide au fost mimate. În replică, cele două partide au venit cu o precizare, reiterându-şi poziţia privind desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale care va fi anunţat „la momentul oportun, în baza deciziei cetăţenilor”.

De la „Creştem Moldova” la „Moldova europeană, puternică şi prosperă”

Desemnarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la prezidenţiale a stârnit mai multe glume pe internet, el fiind candidatul care nu a depăşit niciodată condiţia „de a fi vrut” să devină preşedinte. Unii experţi de la Chişinău sunt de părerea că acesta, ţinând cont de raitingul mic al încrederii populaţiei (1,3% potrivit ultimului sondaj al BOP), va fi retras în ultimul moment din cursa electorală, în favoarea unui alt candidat care se va bucura de susţinerea liderului de facto al PD, Vlad Plahotniuc.

Într-un briefing, Marian Lupu a declarat că crede în Republica Moldova și în viitorul ei, exprimând mândria de a fi „cetățean moldovean”. „Sunt mândru de faptul că m-am născut aici, trăiesc aici, am întemeiat aici o familie pe care o iubesc nespus de mult! Moldova este o țară minunată! Avem multe lucruri de care putem fi mândri”, a spus candidatul PDM.

În declaraţia de asumare a candidaturii, Marian Lupu s-a angajat să lupte „pentru ca moldovenii să trăiască mai bine”, dar și pentru a reda oamenilor speranța și încrederea „în ziua noastră de azi și de mâine”. Președintele PDM s-a declarat un adept al construcției și un adversar hotărât al războiului politic. Liderul PDM a adăugat că proiectul de țară al Republicii Moldova trebuie să fie „Moldova europeană, puternică și prosperă”.

Ghimpu, „un preşedinte pentru Unire”

Unul dintre scopurile PL în actuala campanie electorală, potrivit liderului formaţiunii, Mihai Ghimpu, va avea legătură cu „lupta continuă a partidului” pentru reunificarea teritoriului românesc. Potrivit vicepreşedintelui formaţiunii Valeriu Munteanu, opţiunea partidului a fost şi este Unirea Basarabiei cu România. „Pentru aceasta avem nevoie de un candidat care va putea duce acest deziderat. Şi cel mai bine o va face preşedintele PL, Mihai Ghimpu”, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul partidului. Potrivit lui Ghimpu, programul partidului va fi făcut public atunci când va avea loc lansarea candidatului.

Dodon, un preşedinte care va combate unionismul

La polul opus, Igor Dodon, liderul PSRM, vede victoria socialiştilor în scrutinul prezidențial „o şansă de a prelua puterea în cadrul următoarelor alegeri parlamentare”. Liderul PSRM susţine că, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, are ca obiective „consolidarea statalității”, „combaterea unionismului”, „crearea națiunii civice moldovenești”, îmbunătățirea sferei economice și restabilirea relațiilor cu Federația Rusă.

Alegerile prezidențiale au fost programate pentru 30 octombrie. Conform noului Cod electoral, perioada electorală va dura 60 de zile. Din 1 septembrie, candidații pentru șefia statului, înregistraţi la CEC, vor avea la dispoziție 30 de zile să colecteze semnături, nu mai puțin de 15.000, pentru a putea fi înregistrați în campanie.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu