„În acest moment RM este ca pe timpul lui Voronin, un stat antidemocratic, antiromânesc”

 Interviu cu George Simion, liderul platformei unioniste „Acțiunea 2012”

– Domnule George Simion, au mai fost acțiuni unioniste la Chișinău, chiar mai ample; de ce la 1 septembrie guvernarea a reacționat într-un mod atât de vehement? Ce are de câștigat PD în urma acestei demonstrații de forță?

Lumea acum, în anul 2018, e furioasă! Și ei se tem. Vor încerca orice numai să distragă atenția de la singura soluție: Unirea. Un mic grup de oligarhi şi acoliţii lor tratează Moldova ca pe un domeniu feudal. Singurul sens pe care îl au cele șase judeţe româneşti interbelice care formează astăzi R. Moldova este să ajungă în componenţa Țării Mamă. Câştigul ar fi deopotrivă pentru poporul român reîntregit şi pentru Uniunea Europeană şi NATO, care ar dobândi între Prut şi Nistru o zonă stabilizată prin garanţiile americane faţă de România, suficiente pentru a descuraja eventualele agresiuni dinspre Răsărit. Rezultatul pragmatic al reunificării ar fi acela că armata României, formată din 90.000 de militari profesionişti şi susţinută de Statele Unite, ar controla frontiera pe Nistru cu mult mai bine decât o pot face în prezent 5.000 de militari moldoveni.

– O săptămână mai devreme, polițiștii au asigurat securitatea unor mâncători de hrișcă aduși de primarul de Orhei, Ilan Șor în PMAN, cum credeţi încotro merge RM după 27 de ani de independență?

În pofida sprijinului politic şi asistenţei financiare din partea UE, R. Moldova este un stat eşuat, corupt, violent, nedemocratic, fragil, iar eşecurile sale subminează politicile europene în regiune şi contribuie la creşterea sentimentului anti-european în rândul populaţiei.

Pe de altă parte, reunificarea malurilor Prutului va aduce şi în R. Moldova legea europeană, ordinea constituţională specifică statelor UE, precum şi mecanismele anticorupţie din România renumite la nivel continental prin eficienţa lor.

Ajutorul UE către Chişinău a fost delapidat sau în cel mai bun caz risipit. Un miliard de dolari americani a dispărut, fiind furat din sistemul bancar moldovenesc (și culmea, hoţul este cunoscut de toţi!), şi peste 300 de milioane de euro din ajutorul UE au fost deturnate de către oligarhii locali în ultimii ani, motiv pentru care programul de asistenţă UE a devenit nepopular în rândul cetăţenilor de bună credinţă ai Republicii Moldova.

– Scopul participanților la Marșul Centenar a fost solicitarea semnării unei declarații de Unire de către actualul Parlament. Ați discutat anterior acest subiect cu reprezentanții Parlamentului?

Noi, prin marșurile noastre din 2012 încoace, am reușit să schimbăm atât opinia publică (să își aducă aminte cineva cum era privită atunci ideea Unirii), cât și factorii decizionali. Datorită mitingului nostru uriaș din 25 martie am reușit să obținem Declarația de Unire a Parlamentului României pe 27 martie, o declarație cât se poate de directă, nu simbolică. Termenul de simbolic a fost introdus de cei care se tem de Unire, ca să minimizeze toate reușitele de anul acesta.

Poziția anterioară a parlamentarilor de la Chișinău pentru noi era bine cunoscută: după declarațiile de Unire au încercat cei din fracțiunea PL să inițieze o declarație de Unire. A fost respinsă. Dar peste tot în lumea civilizată, în urma unor proteste consistente, situațiile se schimbă. Am dorit să dialogăm pașnic și să schimbăm părerea parlamentarilor care, după calculele noastre, sunt la final de mandat și ar fi mai dispuși să voteze Declarația de Unire. Și am vrut să vină solicitarea din partea oamenilor din PMAN, nu din partea unei forțe sau alteia.

Iată că s-au speriat de protestul nostru nepartinic, incontrolabil, de ideea că s-ar mai putea sta în corturi precum în 2015, dar de data asta pentru o soluție rapidă, imediată, care să oprească răul de la rădăcină: Unirea. Colegii mei consideră că regimul este în agonie și a hotărât să aplice aceste abuzuri pentru a ne intimida. Dovadă au fost echipajele masive de poliție aduse atât în spatele Guvernului, cât și la Strășeni, dar și faptul că a fost deconectată energia electrică în Piață.

– Parlamentarii erau încă în concediu, participanții la Marșul Centenar urmau să stea mai mult timp în PMAN, erați pregătiți pentru aceasta? Ați depus o cerere de autorizare a acestui protest la Primăria Chișinău?

Știam că Parlamentul intră în sesiunea de toamnă pe 3 septembrie.  După ce am pățit noi în vamă ne-am dat seama că vom avea mari probleme în a ne desfășura protestul plănuit, repet: pașnic, și de aceea nu am mai depus nicio cerere până nu finalizam Marșul Centenarului, care ne-a fost zădărnicit și care nu a fost lăsat să se desfășoare până la capăt.

Eu nu am fost acolo, după cum știți: am fost expulzat ca să le fie mai ușor bandiților de la Chișinău să oprească marșul. Dar cred că decizia celor care au fost acolo, colegii mei, a fost corectă. Deși protestul permanent ar fi fost cea mai bună formă de manifestare, către miezul nopții au părăsit PMAN la insistența forțelor de ordine, care altfel ar fi intrat violent în grupul de protestatari. Atunci când ai o Piață aruncată în beznă, la comanda politică a lui Plahotniuc, iar în ea ai bătrâni, femei și copii, care sunt străjuiți de peste o mie de polițiști, echipați până în dinți, ai și responsabilitatea de a ajunge la un compromis pentru integritatea fizică a oamenilor. Cred și eu că retragerea din PMAN și revenirea a doua zi pentru a dansa Hora Unirii a fost cea mai bună decizie la acel moment, luând în calcul inclusiv situația de criză în care au fost forțați colegii mei să ia o decizie. Dacă eram eu la fața locului, eram dispus să sufăr consecințe fizice de genul celor cu care am fost amenințați, aplicate asupra mea. Asupra altora nu doresc să fiu responsabil, să fie oameni bătuți sau omorâți din cauza mea.

– Actuala majoritate parlamentară, creată în condiții obscure, nu ar vota o Declarație de unire fără acordul liderului PD, ați avut o discuție cu Vlad Plahotniuc despre acest subiect?

Sunt un om curat, care urmărește sincer îndeplinirea unui ideal. Nu am vorbit niciodată cu el sau cu oamenii lui, dar cred că trebuie de vorbit, inclusiv cu Plahotniuc, cei care sunt din aceeași categorie obscură cu el, și să negocieze. În istorie, și coridoarele secrete, și persoanele corupte au avut rolul lor. Nu văd însă această posibilitate împlinindu-se: ca Plahotniuc să fie dispus să renunțe la putere.

– În Anul Centenarului, l-ați auzit pe Plahotniuc vorbind ceva despre Marea Unire, cât de unionist este acesta în viziunea Dvs. și ce se poate întâmpla după alegeri cu curentul unionist din RM, dacă acesta învinge şi formează o alianță parlamentară cu Dodon?

În acest moment, RM nu sărbătorește Anul Centenarului, nu este al doilea stat românesc, ci este, la fel ca pe vremea lui Voronin, un stat anti-românesc și anti-european. Nu cred în această versiune (Plahotniuc unionististul) vehiculată doar pentru a sminti unioniștii sinceri. Cea mai bună dovadă este ceea ce am pățit noi, tare mă tem că versiunea pregătită este alianța Plahotniuc-Dodon, existentă deja, oficializată după alegerile parlamentare. Totodată, nu cred nici în minciunile vehiculate propagandistic din cealaltă parte care spun că „întâi să facem ordine în propria ogradă” și „nu e acum momentul să vorbim de Unire”. Astea sunt minciuni: singura soluție pentru mult pătimiții oameni din R. Moldova este unirea.

– A reacționat vreo autoritate din România la stingerea luminii din PMAN și la prezența numeroșilor polițiști dotați cu arme din centrul Chișinăului?

Nu! Complicitate sau prostie? Nu știu care din cele două, dar Unirea oricum va fi, cu sau fără birocrații de care ne lovim la București. Marele nostru poet, George Coșbuc, spunea: Când n-ai pe nimeni, te lupți pe seama tuturor, ești un nemernic când nu ai un țel hotărâtor. Mulți dintre reprezentanții noștri sunt niște nemernici. Părintele Necula de la Sibiu ne-a sfătuit, în Marșul Centenarului, când am venit să luăm binecuvântare, să nu ne împiedicăm de pamperșii căcăcioșilor. Și nu o vom face: Unirea va fi!

– Ce abuzuri din partea poliției ați înregistrat și ce veți întreprinde pentru apărarea drepturilor încălcate?

Să vă spun că deja sunt enervat că a treia oară sunt expulzat și trebuie să fac demersuri inutile pentru a-mi anula o interdicție care nu este bazată pe nimic? Nu există lege în Republica Moldova, ei fac doar ce le convine pe moment. Cel mai probabil alegerile din februarie 2019 vor fi și ele inventate și fraudate.

Să vă spun că reprezentanții poliției au spus colegilor mei, pentru a-i speria, că vor face ce au făcut și în aprilie 2009 în comisariate? Desigur, este destul de credibil, pentru că aceiași oameni din poliție slujeau și în 2009.

Ce voi face eu, pe lângă a-mi apăra drepturile mele și ale colegilor mei, e să solicit statului meu să nu mai finanțeze statul lui Plahotniuc și să acorde ajutoare umanitare direct cetățenilor și acelor primării care au dat Declarațiile de Unire.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu