În 2013 au avut loc 1500 de incendii soldate cu decesul a 115 persoane

Imprudenţa în timpul fumatului a ucis timp de un an 47 de persoane care au ars de vii în propriile case

Imprudenţa în timpul fumatului a ucis timp de un an 47 de persoane care au ars de vii în propriile case

Zece copii arşi de vii // De la începutul lui 2013, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 1500 de incendii soldate cu decesul a 115 persoane, dintre care zece copii

Numărul mare de incendii provocate de sobele defectate, instalaţii de încălzire a locuinţei improvizate i-au determinat pe angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale să bată la uşile oamenilor pentru a-i informa că imprudenţa poate fi fatală. Focul nu alege victimele. În 2013, au fost mistuiţi de flăcări zece copii lăsaţi fără supraveghere. „Minorii nu ştiu cum să acţioneze în caz de incendiu şi se ascund prin dulapuri, sub paturi sau sub plapume. Din păcate, când îi găsim e prea târziu”, a subliniat Sergiu Popeli, inspector la Detaşamentul Pompieri şi Salvatori Centru din Chişinău

Puţini locuitori le deschid porţile pompierilor care au venit să-i informeze despre pericolul focului

Puţini locuitori le deschid porţile pompierilor care au venit să-i informeze despre pericolul focului

Caz cumplit în raionul Cahul. Un băieţel de doar patru ani şi-a găsit moartea în interiorul unei maşini vechi care a fost mistuită de flăcări. Vizita la bunicii din satul Burlacu s-a dovedit a fi fatală pentru copil. Fiind lăsat fără supraveghere, băiatul a urcat în interiorul maşinii parcate în curte. Din motive încă necunoscute, automobilul a luat foc. Vecinii au observat flăcările şi, fără a chema pompierii, au stins incendiul.

„Doamne, câtă durere a tras săracul copil. Nimeni nu s-a aşteptat că vom găsi în maşină băiatul ars de viu. Îţi frigi un degete şi te doare, dar aici… Off, să ne păzească Domnul de asemenea tragedii”, ne-a comunicat o locuitoare din satul Burlacu, ce a participat la stingerea focului. Băieţelul a murit sufocat în salonul maşinii. Potrivit martorilor, cea care l-a scos pe micuţ fără suflare din maşină a fost chiar mama acestuia.

Timp de mai puţin de o lună, acesta este al patrulea caz de deces al copiilor în incendii. La Nisporeni, un copil de doar trei ani, lăsat singur acasă, a murit intoxicat cu monoxid de carbon. Şi în cazul copilului de doi ani din Pociumbeni, Râşcani, părinţii nu erau acasă când camera în care se afla a fost cuprinsă de flăcări. Medicii de la urgenţă care au venit la faţa locului nu au putut decât să constate decesul copilului. A rămas ca prin minune în viaţă o fetiţă de trei ani din oraşul Sângerei, fratele acesteia, care nu avea doi ani împliniţi, a ars de viu. Copila a fost salvată de un vecin.

Puţini locuitori le deschid porţile pompierilor care au venit să-i informeze despre pericolul focului

Salvatorii atenţionează că este categoric interzis să trageţi patul alături de sobă. Dacă aceasta se supraîncălzeşte, există un risc sporit ca plăpumile şi pernele să ia foc

Inspectorul Sergiu Popeli atenţionează că nu în toate cazurile de incendii persoanele trebuie să dea dovadă de eroism. „Le sugerăm să nu se implice în stingerea incendiului, deoarece se expun pericolului şi trebuie să-i scoatem şi pe ei din flăcări”, a menţionat salvatorul. Dacă totuşi v-aţi pomenit într-o încăpere plină de fum, sunt câteva reguli pe care trebuie să le ştiţi pentru a rămâne în viaţă. „În niciun caz persoana nu trebuie să deschidă uşile şi ferestrele. Curentul de aer va accelera arderea. Stingătorul ar putea fi un mijloc de intervenţie vitală, însă puţine persoane îşi dotează locuinţa cu acesta. Pentru a putea respira, udaţi o bucată de ţesătură, puneţi-o la gură şi părăsiţi încăperea. Formaţi imediat 901”, recomandă Popeli.

Sfaturile sunt utile şi aplicabile pentru maturi, în cazul copiilor mici însă, doar supravegherea continuă din partea părinţilor le asigură securitatea vieţii. Potrivit pompierilor, în cele mai multe cazuri, micuţii lăsaţi singuri se sperie de flăcări şi se ascund adesea sub paturi sau în dulapuri unde sunt găsiţi fără suflare.

Sobarul Gheorghe Guţu din Băcioi ştie cum să-şi asigure locuinţa pentru a evita incendiul

Sobarul Gheorghe Guţu din Băcioi ştie cum să-şi asigure locuinţa pentru a evita incendiul

Iarna, anotimpul incendiilor

Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale continuă acţiunea de informare a populaţiei despre pericolul incendiilor care se pot produce din cauza sobelor cu fisuri, coşurilor de fum necurăţate, instalaţiilor improvizate pentru încălzire etc. Sunt verificate în special casele în care locuiesc persoane în etate, dar și cei care au copii.

O atenţie deosebită va fi acordată persoanelor solitare care sunt expuse pericolului în perioada de iarnă. Astfel, pompierii au bătut la uşa mai multor gospodării, însă nu toate au fost deschise. „Mulţi reacţionează negativ. Foarte puţini ne dau voie să intrăm în încăpere, chiar dacă prezentăm legitimaţiile. Nu avem dreptul să intrăm abuziv. Cele mai mari încălcări ale securităţii antiincendiare sunt în casele persoanele social vulnerabile”, a menţionat inspectorul Popeli.

Fumatul ucide, spun medicii. Pompierii atenţionează că şi o ţigară poate omorî fumătorul, dacă acesta îşi permite să fumeze în pat. Recent, echipa de salvatori au stins un incendiu produs într-o casă din Chişinău. În flăcări, au decedat doi bărbaţi. În momentul intervenţiei pompierilor, a fost depistat în una dintre camerele casei corpul parţial carbonizat al stăpânului în vârstă de 68 de ani. Iar în camera vecină a fost găsit corpul neînsufleţit al altui bărbat de 52 de ani, care a murit intoxicat. În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că incendiul a izbucnit din cauza imprudenţei în timpul fumatului. De la începutul lui 2013, 47 de persoane au murit în incendii în urma neatenţiei în timpul fumatului.

Maşina în care a ars copilul de patru ani

Maşina în care a ars copilul de patru ani

Sechele pe viaţă

Cauza principală a incendiilor pe timp de iarnă rămân a fi sobele defectate şi coşurile de fum necurăţate la timp. Deşi aproape în fiecare localitate există câte un sobar, puţine persoane apelează la serviciile acestuia atunci când trebuie să curățe coşurile de fum. Gheorghe Guţu din Băcioi, mun. Chişinău, le-a permis pompierilor să intre în casă şi le-a arătat că soba lui este într-o stare perfectă. Altfel nici nu poate fi, de mai bine de 20 de ani bărbatul construieşte sobe. „Eu ştiu regulile de securitate. Trebuie de curăţat coşul de fum. Ursoaica nu trebuie să fie făcută în pod. Dacă soba are fisuri, acestea trebuie astupate.

E categoric interzis să ţii materiale combustibile în apropierea uşiţei pe care bagi lemnele”, a răspuns de parcă ar fi la examen sobarul.

Campania de informare a cetăţenilor despre pericolul focului continuă

Campania de informare a cetăţenilor despre pericolul focului continuă

Că bine spune meşterul. O femeie de 47 de ani din Mânzăteşti, Ungheni, a fost internată în stare gravă după ce a încercat să aprindă focul din sobă, folosind benzină. Flăcările i-au aprins hainele de pe ea. În consecinţă, victima s-a ales cu arsuri de gradul unu şi doi pe jumătate din suprafaţa corpului. Medicii de la spitalul raional au declarat pentru JURNAL că pacienta se află în stare stabilă, însă sechelele îi vor rămâne pe toată viaţa.

Pompierii continuă campania de informare a cetăţenilor despre pericolul focului. Potrivit ofiţerului de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale Diana Ţurcan, acţiunea are drept scop reducerea cazurilor fatale în incendii. Statisticile sunt de-a dreptul înfiorătoare. De la începutul anului 2013, în Republica Moldova s-au produs peste 1500 de incendii, majoritatea în sezonul rece.

SUGESTII

Recomandări care vă pot salva locuinţa de incendiu

• Este interzisă utilizarea reşourilor, radiatoarelor, sobelor metalice sau de teracotă dacă sunt defecte, improvizate sau amplasate în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

• Urmăriţi ca sobele să nu se încălzească peste măsură, deoarece pot aprinde obiectele combustibile din jur.

• Coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi întreţinute şi curăţate periodic.

• Este interzisă racordarea la acelaşi canal de fum un număr mai mare de focare decât cel admis, ori de la sobe cu combustibili diferiţi (gazoşi, lichizi, solizi).

• Se interzice aprinderea focului cu benzină sau alte lichide inflamabile şi nu ardeţi lemne lungi care nu permit închiderea uşii.

• Este interzisă lăsarea focului în sobe fără supraveghere sau în grija copiilor.

The following two tabs change content below.