Împuşcături în casa unui candidat electoral din Stăuceni

ELECTORALĂ // Ameninţări, agresiuni fizice, focuri de armă, în cadrul scrutinului

Campanie electorală cu scântei. Ion Dragomir, candidat democrat la funcţia de primar al localităţii Stăuceni, susţine că un concurent a încercat să-l omoare. Acesta îl acuză pe contracandidatul său, Anatolie Iaşciuc. Cel din urmă spune că Dragomir a înscenat totul, la fel cum a făcut în anul 2007 şi în martie curent. Forţele de ordine anunţă că au deschis dosar penal şi nu au niciun bănuit în acest caz.

„Vineri seara, am primit un mesaj de ameninţare, apoi, după miezul nopţii, am fost trezit de sunetul unei arme. O persoană a tras în geamul casei mele, în timp ce dormeam liniştit cu soţia. Cineva încearcă să mă omoare”, ne-a povestit Ion Dragomir, candidatul Partidului Democrat la primăria din Stăuceni, care a deţinut funcţia de primar timp de 18 ani.

„Interese legate de construcţia blocului”

Acesta îl bănuieşte pe contracandidatul său, independentul Anatolie Iaşciuc. Scandalul a pornit de la construcţia unui bloc locativ în Stăuceni. Ion Dragomir spune că este împotriva ridicării acestuia şi contracandidatul său ar avea interese în această construcţie.

Pe de altă parte, Anatolie Iaşciuc, cel acuzat că ar fi tras,  afirmă că zâzania dintre cei doi este veche. „Toate au început în cadrul campaniei electorale locale din 2007. În acel an, a fost înregistrat primul „atac”, dintr-o armă asupra domiciliului acestuia. Şi atunci eu am fost suspectul principal al lui Ion Dragomir”, ne-a comunicat candidatul independent.

„Acţiune de populism”

Un locuitor al Stăucenilor susţine că este o acţiune de populism din partea candidatului democrat. „Acesta vede că va pierde din nou alegerile şi încearcă să stârnească mila oamenilor”, ne-a comunicat Vasile din Stăuceni. Potrivit acestuia, Anatolie Iaşciuc este principalul contracandidat al lui Dragomir, motiv pentru care este acuzat.

Lidia, o locuitoare din Stăuceni, spune că fostul primar nu joacă teatru. „Ion Dragomir e un om de aur, nu e măgar ca ceilalţi”, a opinat indignată femeia, care a închis telefonul.

Oamenii legii ne-au comunicat că a fost intentat dosar penal. „Anatolie Iaşciuc nu figurează ca bănuit şi nu a fost găsit niciun suspect”, ne-a comunicat Adrian Jovmir, şeful Centrului de presă al Comisariatului General de Poliţie.

„Nivel scăzut de cultură politică”

De menţionat că acesta nu este primul caz de agresiune asupra candidaţilor electorali. Un raport al organizaţiei Promo-Lex arată că unii candidaţi aplică forţa fizică şi psihică asupra contracandidaţilor electorali. „Incidentele violente denotă nivelul scăzut de cultură politică şi lipsa unor tradiţii democratice în societatea moldovenească. Recomandăm în acest sens iniţierea unor campanii de sensibilizare şi educaţie civică pentru promovarea unui spirit de toleranţă şi comportament civilizat, astfel încât cazurile de violenţă să fie evitate”, a declarat Ion Manole, directorul executiv al organizaţiei Promo-Lex, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de lansarea primului raport de monitorizare a campaniei electorale.

Astfel, pe 23 aprilie, nepotul candidatului PD la funcţia de primar din satul Văratic, raionul Ialoveni, a fost agresat fizic de către Nicolae Balan, contracandidatul comunist. În urma acestui incident, tânărul a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău cu multiple leziuni corporale. Procuratura Ialoveni a pornit o cauză penală pe numele lui Nicolae Balan, pentru huliganism. Partidul Democrat a menţionat ulterior că a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală. O altă candidată democrată din comuna Vorniceni, raionul Străşeni, a fost ameninţat noaptea cu un topor.

Nu au scăpat de atacuri nici membrii Partidul Liberal Democrat din Moldova. Sediul Organizaţiei Teritoriale Buiucani a PLDM a fost atacat de persoane neidentificate. Acestea au fost surprinse de membrul PLDM, Lucia Spoială. Unul dintre infractori a lovit-o cu un cuţit, provocându-i o plagă la mână. La faţa locului au sosit angajaţii Comisariatului de Poliţie Buiucani şi ai Direcţiei generale de urmărire penală, care investighează cazul.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)