Imprudenţa părinţilor aruncă încă un copil în gura morţii

Adus de părinţi la punctul de urgenţă, medicii nu au putut decât să constate decesul copilului de nici trei ani care a căzut în bazinul de acumulare a apei din curtea casei. Tragedia ar fi putut fi evitată dacă părinţii ar fi acoperit bazinul şi ar fi supravegheat fiul

Timp de un an, circa 3000 de copiii cu vârste între 0 şi 5 ani au ajuns la spital cu diverse traumatisme, dintre aceştia 60 au decedat

Zeci de micuţi, pe 1 iunie, vor petrece Ziua Internaţională a Copilului la spital. Printre aceştia se numără şi o fetiţă de doi ani din Chişinău care a rămas ca prin minune în viaţă după ce a căzut în gol de la etajul nouă. Copila a fost lăsată pentru câteva clipe fără supraveghere, acum însă medicii susţin că ar putea rămâne invalidă pe viaţă. Părinţii unui băieţel de nici trei ani din satul Văleni, r. Cahul, au plătit cu viaţa propriului copil pentru că l-au lăsat fără supraveghere. Băiatul a căzut în bazinul de acumulare a apei din curtea casei pe care părinţii au uitat să-l acopere cu un capac.

Pentru părinţii unui băieţel de trei ani din Văleni, Cahul, săptămâna a început cu o tragedie. Au rămas fără copilul lor drag. Copleşiţi de durere, îşi tot pun întrebări: De ce l-au lăsat fără supraveghere? De ce nu au pus capacul la bazin? De ce n-a ajuns ambulanţa la timp? De ce n-au învăţat cum să acorde primul ajutor? Pe micuţ însă nu-l mai întorci. Medicii îndeamnă părinţii să fie mai precauţi. Copiii nu au simţul pericolului şi devin victime ale neatenţiei părinteşti.

Se ruga Domnului să-i învie copilul

Părinţii copilului de nici trei ani munceau în grădină în momentul în care copilul lor, lăsat de unul singur, a ieşit în curtea casei şi a căzut în bazinul de acumulare a apei. Când au venit din grădină, părinţii şi-au strigat fiul, însă fără răspuns. L-au găsit la fundul bazinului care avea o adâncime de 70 de cm. Au chemat ambulanţa din satul Slobozia Mare, fiind cel mai apropiat punct de urgenţă din zonă, însă echipajul acorda primul ajutor altui pacient.

Disperaţi, părinţii şi-au luat copilul în braţe şi au fugit cu el la punctul de urgenţă, însă nu au reuşit. Medicii însă nu au putut face nimic decât să constate decesul copilului. Toată noaptea tatăl şi-a ţinut copilul în braţe. Plângea şi se ruga Domnului să-l învie. Pe 13 iunie, părinţii micuţului vor veni la cimitirul din localitate. Dacă ar fi fost mai prudenţi în această zi, şi-ar fi felicitat copilul cu ocazia împlinirii a trei ani.

Copii născuţi în cămaşă

Şi-a învăţat lecţia dureroasă şi mama unei fetiţe de aproape doi ani din Chişinău. Lăsată pentru câteva clipe fără supraveghere, micuţa a urcat pe pervaz, s-a rezemat de plasa antiinsecte de la fereastra care era deschisă şi a căzut în gol de la etajul nouă. Mama pregătea în acest timp baia de seară pentru fiica ei, iar geamul îl deschisese pentru a aerisi camera. Micuţa a fost găsită de vecini care au alertat părinţii şi ambulanţa. Copila a fost transportată în stare gravă la spital cu multiple traumatisme ale oaselor şi organelor interne.

Medicii de la spitalul pentru copii „V. Ignatenco” susţin că fetiţa a supravieţuit ca prin minune. Norocul ei a fost că a căzut pe pământ, şi nu pe asfalt. „Întotdeauna, în astfel de situaţii, părinţii trebuie să cheme urgent ambulanţa. Orice acţiune a lor poate agrava starea copilului şi complica intervenţia medicilor”, atenţionează directorul spitalului Nicolae Starciuc.

Pericolele sezonului cald al anului

Plasa antiţânţari li s-a părut suficient de sigură şi pentru părinţii unui băieţel de doar zece luni din Bălţi. Aceştia şi-au pus copilul pe pervaz ca să privească prin geamul deschis dotat cu plasă antiinsecte. Au ieşit pentru câteva clipe timp în care micuţul s-a lăsat peste plasă şi a căzut în gol de la etajul trei. Copilul a avut norocul că a căzut peste gazon.

Medicii avertizează părinţii care au copii mici despre pericolele sezonului cald al anului. O fereastră lăsată deschisă, un bazin neacoperit, pomi care îi ademenesc pe copii, ventilatoarele lăsate în funcţiune în preajma micuţilor sunt factori care ar putea pune în pericol viaţa copiilor lăsaţi nesupravegheaţi.

Potrivit unui studiu al proiectului „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”, aproape jumătate din părinţi nu conştientizează riscurile de accidentare a copiilor în casă.

Test pentru mămici şi tătici:

Pentru copilul mic, geamurile şi scările sunt pericole reale de a cădea de la înălţime. Dacă locuiţi la bloc, dacă aveţi casă cu mai multe nivele, precauţia trebuie să fie maximă. Verificaţi dacă aveţi deprinderi care pun viaţa copilului în pericol.

Obişnuiţi să lăsaţi fereastra deschisă „ca să se aerisească camera”, chiar dacă acolo se află un copil mic?

Imaginaţi-vă că ieşiţi pentru câteva clipe din cameră, iar micuţul aude un vuiet interesant de maşină. Va fi curios să vadă vehiculul. De aceea, camerele se aerisesc când copilul mic este în altă cameră, la plimbare sau, dacă aveţi ferestre termopan, puteţi folosi deschiderea pe orizontală.

Aveţi ferestre cu plase antiinsecte?

Atenţie! Majoritatea se deschid atunci când sunt puţin forţate. Copilul, dacă s-ar sprijini de plasă, ar putea cădea în afară. Respectaţi aceleaşi precauţii ca în cazul ferestrei deschise.

Îi permiteţi copilului mic să iasă singur la balcon, să se joace acolo?

Copilul poate să se afle la balcon numai dacă este în preajma lui un adult.

Aveţi ghivece cu flori pe pervaz? Ţineţi iconiţe la fereastră?

S-a dovedit că micuţii sunt atraşi de aceste obiecte, fac eforturi să ajungă la ele şi cad de la înălţime. Luaţi de pe pervazuri lucrurile care prezintă interes pentru copii.

Aveţi la balcon scaune sau altă mobilă pentru a întinde rufele?

E foarte riscant să le lăsaţi acolo! Îndepărtaţi orice mobilă din apropierea ferestrelor care se poate transforma pentru micuţ în trepte pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce e afară, „să vadă maşinile”, de exemplu. Copilul poate cădea în gol.

Aveţi în gospodărie scară?

Veţi găsi rar un copil căruia să nu-i strălucească ochişorii când o vede. Va dori să urce pe ea, mai ales dacă e băieţel şi e activ. Din păcate, traumatismele la copii provocate de căderea de pe scară sunt frecvente. Fiţi un părinte precaut: puneţi scara într-un loc în care copilul nu ajunge. În perioada în care nu e utilizată, culcaţi-o la pământ, nu o lăsaţi în picioare.

Svetlana Panţa

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.