Împreună la primărie, incompatibili în familie

Ca să nu-şi lase soţia fără serviciu, primarul de Chiştelniţa a decis să divorţeze

Conflict de interese la Primăria satului Chiştelniţa, raionul Teleneşti, unde funcţia de primar o exercită Constantin Ciobanu, membru PLDM, iar cea de contabil – soţia acestuia. Recent, două terenuri care însumează 5 hectare, altădată un iaz şi un imaş al satului, a ajuns la finul acestei familii, Iacob Donos. O parte din locuitorii satului s-au arătat nemulţumiţi şi îl acuză pe primar că îşi avantajează rudele.

Primarul neagă însă aceste acuzaţii, cât priveşte conflictul de interese, spune el, problema va fi rezolvată săptămâna aceasta, când instanţa se va pronunţa pe marginea divorţului. Totodată, vineri va avea loc şedinţa Consiliului local la care va fi discutată problema incompatibilităţii funcţiilor. „Dacă vor cere ca soţia să-şi dea demisia, va depune cerere în aceeaşi zi, indiferent de faptul vom fi ori nu divorţaţi”, ne-a spus primarul.

Situaţia în care soţul e primar, iar soţia e contabilă durează de doi ani. Nevasta primarului a ajuns în această funcţie încă prin ordinul fostului primar de Chiştelniţa şi are o experienţă de nouă ani în primărie. Toate ar fi fost bune şi frumoase, dacă soţul ei nu ar fi câştigat alegerile. Deşi au existat voci care au spus că există un conflict de interese, primarul nu a întreprins măsuri pentru a rezolva problema.

Şefa adjunctă a Oficiului teritorial Teleneşti a Cancelariei de Stat, Nelea Cazacu, ne-a informat că, acum un an, au trimis scrisori în toate primăriile prin care au avertizat primarii să ia măsuri în situaţiile de incompatibilitate a funcţiilor. „Cunoaştem situaţia de la Primăria Chiştelniţa, dar noi nu aveam pârghiile necesare pentru a interveni, iar Comisia Naţională de Integritate încă nu era formată. Pe moment ştim că soţii Ciobanu sunt în proces de divorţ. Sub aspectul legalităţii actelor pe care le verificăm, nu am sesizat probleme”, ne-a spus funcţionara.

„Sunt o familie unită”

„Într-adevăr nu-i chiar corect să fie ambii în funcţii-cheie la primărie, dar la sat e greu să găseşti un specialist bun, de aceea nu s-a pus problema demiterii contabilei. Cât priveşte licitaţia câştigată de un văr al familiei, aceasta a fost organizată conform legii. Primarul nu a făcut parte din comisia de licitaţie”, ne spune consilierul local, care e şi consilier raional, Vladimir Stratulat. Cât despre decizia primarului de a divorţa, consilierul nu ascunde că l-a surprins: „Sunt o familie unită, dar cineva face atâtea presiuni asupra lor, că, posibil, aceasta i-a şi determinat să divorţeze. E uşor să critici, mai greu e să realizezi ceva pentru sat”, conchide consilierul.

Conflict din cauza iazului

Persoanele care ne-au sesizat despre acest caz au solicitat anonimatul. Potrivit lor, după ce a fost dat iazul din localitate în arendă pentru 25 de ani, lui Iacob Donos, finul şi vărul primarului, acesta le-ar fi interzis oamenilor să adape aici vitele. Recent, a avut loc şi un conflict cu utilizarea armei de foc dintre noul proprietar al iazului şi un poliţist originar din Chiştelniţa, care s-ar fi dus să rezolve această problemă la faţa locului.

Martorii incidentului au însă o altă versiune a celor întâmplate. Poliţistul Tudor Donos s-ar fi întâlnit cu Iacob Donos în barul din localitate. Iacob Donos l-ar fi insultat pe poliţist şi acesta s-ar fi deplasat din urma lui pe malul iazului ca să clarifice situaţia. Văzând că se apropie poliţistul, proprietarul iazului a scos o armă de vânătoare, care nu era încărcată. La rândul său, poliţistul a scos arma, a tras de câteva ori, iar un glonte l-a nimerit pe Iacob Donos în abdomen. Incidentul s-a produs pe 2 iunie.

Iacob Donos a fost internat la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Solicitat de JURNAL, el ne-a spus că i s-a adresat poliţistului pe poreclă, faptul nemulţumindu-l pe omul legii, şi acesta l-a urmărit până la iaz.

„Toţi avem porecle. Acesta nu-i un motiv însă ca să scoţi arma şi să împuşti. A tras înspre frate, ţintind între picioare. Am sărit să-l apăr, dar a tras în mine. Şi-a cerut iertare după aceea, dar dacă mă omora? Mă miră că mai e în funcţie. Până la urmă, instanţa îşi va spune cuvântul. Oamenilor nu le-am interzis să vină să-şi adape vitele, doar că nu în apropierea digurilor. O parte din terenuri le-am cumpărat încă pe timpul fostului primar. Acestea le-am luat în arendă acum şi am investit bani grei în curăţarea iazului şi în puiet”, mai spune proprietarul iazului.

Cu poliţistul de sector din Scorţeni, Tudor Donos, nu am reuşit să luăm legătura, el fiind plecat la odihnă. Potrivit procurorului Petru Zmuncilă, Procuratura raionului Teleneşti a iniţiat un dosar penal pe marginea incidentului cu implicarea poliţistului, dosar ce se investighează în prezent.

Incompatibilitatea funcţiilor vs incompatibilitatea caracterelor

Cât despre decizia de a divorţa a primarului, Iacob Donos spune că are numai cuvinte bune despre familia naşului său. „Sunt o familie bună şi de oameni gospodari, dar, posibil, nu cunosc toate dedesubturile care i-au determinat să recurgă la acest pas”, a spus el. Solicitat de JURNAL, primarul Constantin Ciobanu ne-a spus că nu există nicio plângere, nicio avertizare care l-ar fi determinat să-şi lase soţia fără serviciu.

„Că doar nu era să-mi scot soţia în stradă! Nu a existat niciun audit care să descopere nereguli financiare la primărie. Era în funcţie încă până a fi eu primar. Am fost chemat săptămâna trecută la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), unde am prezentat ordinul când a fost angajată, când mi-am început eu activitatea, inclusiv cererea de divorţ. Dar dacă vineri consilierii vor decide că funcţiile noastre sunt incompatibile, indiferent dacă vom fi ori nu divorţaţi, soţia mea va demisiona în aceeaşi zi”, spune el. Aceeaşi sursă ne informează că motiv pentru divorţ serveşte „incompatibilitatea caracterelor”.

Şefa Direcţiei control de interese personale din cadrul Comisiei Naţionale pentru Integritate, Adela Griciuc, a declarat că, în situaţia în care soţul e primar, iar soţia – contabilă, devine evident conflictul de interese. „Primarul este o persoană publică, iar ea este funcţionar public şi se află în subordinea sa directă, de unde reiese un conflict de interese, care urmează a fi verificat sub toate aspectele legale”, a spus responsabila CNI.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu