Impresii din Ţara Soarelui-Răsare

Prinsă între cele două clipe, cea de acasă şi cea japoneză, încerc să dau contur realităţii. Timpul japonez se perindă altfel şi se calculează de asemenea! În Japonia, suntem în anul 26. Pe tărâmul nipon am păşit pentru prima dată în anul 17.

Şi, după calculele japoneze, sunt născută în anul 52. Din această numerologie, reiese că m-am născut mai târziu decât în anul în care suntem. Pare a fi complicat. Lucrurile însă se simplifică pe măsură ce sunt înţelese. E cunoscut faptul că monarhia imperială japoneză e cea mai veche monarhie ereditară din lume. Pe parcursul veacurilor, la tronul Japoniei s-au succedat 125 de împăraţi. La vârsta de 87 ani, cu 26 ani în urmă, a decedat cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, Hirohito. După legile imperiale, împărat a devenit fiul său, Akihito, actualul împărat al Japoniei, cel de-al 125-lea.
Prin urmare, numărarea anilor, la japonezi, începe o dată cu anul morţii predecesorului împăratului aflat la domnie. Astfel e mai lesne de ţinut minte perioadele de domnie ale împăraţilor. Dar nici nu duci în spate povara anilor, căci cât e o viaţă de om? Anul 26 e un an tânăr şi frumos! Poate că, în aşa mod, poporul nipon îşi omagiază împăraţii. Şi, după cum glăsuieşte filozofia budistă, nimic nu se schimbă odată cu moartea… Moartea e doar un început.

Dimitriana Zaharia, Japonia

 

The following two tabs change content below.
Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Ultimele articole de Zaharia Dimitriana (vezi toate)