Impresii din Ţara Soarelui-Răsare

dimitriana zaharia

În copilărie, visele mici te fac mare şi fericită. Mă visam mare, de-as fi ştiut… Mi-aş fi dorit să rămân mică. Într-o zi, fiul meu scâncea. Când l-am întrebat de ce plânge, mi-a răspuns că nu vrea să crească mare. Avem alte abordări asupra timpului pentru că ne-am născut în locuri şi vremuri diferite.

Şi nu doar timpul demonstrează dacă visele pot fi realizabile. Ce nu-i reuşea lui, îi reuşea mamei. Cum ar fi un costum sau vreo rochiţă nouă pentru păpuşa cea veche. Dimineaţa, când deschideam ochii după un vis frumos, mare era bucuria să văd păpuşa, dichisită într-o rochie nouă, croită de mama, peste noapte, dintr-o haină de tifon sau borangic, ieşită din uz. Pentru a fi fericit în copilărie e nevoie de atât de puţin, e nevoie să te iubească părinţii! Păpuşile mele erau vii pentru că le creşteam cu suflet, le spuneam secrete, mi-au cunoscut copilăria şi au îmbătrânit odată cu mine.

În fiecare an, în Japonia, pe 3 martie, se serbează Hina matsuri, adică Ziua fetiţelor sau Festivalul păpuşilor. Sărbătoarea e de origine chineză şi datează din perioada Heian (794-1185). Ea se manifestă prin aranjarea unor păpuşi pe niveluri, pe un covoraş tapetat cu hârtie roşie. În mod tradiţional, păpuşile sunt aranjate în funcţie de nivelurile sociale din acea perioadă. Evident că cel mai înalt nivel este ocupat de împărat şi împărăteasă. Pe treptele inferioare sunt aranjate alte păpuşi, conform rangurilor ce le deţineau la curtea imperială. Imediat după încheierea festivalului, obiceiul este de a depozita aceste păpuşi, cu acurateţe, într-o lădiţă, până la primăvara viitoare. Vechea superstiţie japoneză glăsuieşte că familiile care neglijează acest fapt sau îl amână vor avea probleme cu mariajul fiicelor. Mi s-a făcut dor de păpuşile din copilăria mea care nu deţineau niciun rang, nu credeau în nicio superstiţie şi erau atât de fericite, totuşi!

Dimitriana Zaharia

The following two tabs change content below.
Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Ultimele articole de Zaharia Dimitriana (vezi toate)