Impresii din Ţara Soarelui-Răsare

dimitriana tara blog

Când am păşit pentru prima dată pe acest tărâm, m-a izbit în faţă o boare cu-n miros dulce-acrişor, un miros necunoscut până atunci mie. Era mirosul unei ţări străine! Nu-l puteam identifica cu nimic, deoarece nu l-am mai întâlnit până atunci nicăieri. Am constatat doar că ţările, ca şi florile, de la specie la specie, miros diferit. Eu ştiu cum miroase Moldova… Moldova miroase a DOR… Poetic spus…

Indiferent care i-ar fi mirosul, este un miros agreabil, pentru că ne aparţine. Cu el ne-am născut, am crescut, trăit, iubit. De aceea ne e atât de drag şi de familiar! Japonia miroase altfel. Miroase a sos de soia sau „sho-yu”, după cum i se mai spune aici. Acest miros e atât de puternic că până şi particulele de aer japonez par îmbibate cu el. Până şi pielea japonezilor pare vopsită în gama de culori ale acestui sos, iar ochii lor sunt de aceleaşi nuanţe.

Suntem ceea ce consumăm, până la urmă. În alimentaţia japoneză sosul de soia e folosit, practic, la orice mâncare. Este imposibil să vorbeşti despre bucătăria asiatică fără a pomeni sosul de soia ce înlocuieşte foarte reuşit sarea. El se obţine printr-un proces de fermentare a boabelor de soia, ca rezultat iese un lichid bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi multe proteine, ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Dacă este pur şi fără adausuri inutile, are un rol benefic pentru menţinerea sănătăţii. Iată şi unul din puţinele secrete ale longevităţii japoneze… Aceste secrete nu sunt ascunse, trebuie doar ştiute şi să mai fii şi japonez(ă)!

Dimitriana Zaharia

The following two tabs change content below.
Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Ultimele articole de Zaharia Dimitriana (vezi toate)