Impresii din Ţara Soarelui-Răsare

dimitriana tara blog

În imaginile video date publicităţii de grupul terorist Statul Islamic, jurnalistul japonez Kenji Goto a apelat la o kinemorfemă – clipitul din ochi. Pe această cale el a transmis un mesaj: statul nipon să nu încerce să-l salveze şi să nu accepte sub nicio formă condiţiile impuse de către gruparea teroristă. Kenji Goto a fost jurnalist freelancer.

Acesta e riscul unor astfel de jurnalişti care, pentru relatarea subiectelor fierbinţi, merg în zone unde nu orice redacţii îşi vor trimite angajaţii. De ce Japonia n-a plătit cele 200 de milioane de dolari cerute de gruparea islamistă? Pentru că nu statul nipon şi-a trimis cetăţenii în acea zonă, ba din contra, au fost avertizaţi să nu se ducă. Fiind copleşită de emoţii, am reproşat şi eu: „De ce Japonia, care ajută atâtea state, nu-şi poate răscumpăra propriii cetăţeni?”. Nu, se pare că în acest caz nu era posibil. Ca de fiecare dată, Japonia a procedat corect. Dacă ar fi achitat suma cerută pentru vieţile japonezilor, ar fi însemnat că Japonia susţine financiar această grupare, iar teroriştii islamişti ar fi continuat să captureze japonezi pentru a şantaja statul nipon. În cazul în care Japonia şi-ar fi asumat riscul şi i-ar fi salvat, aceşti prizonieri oricum n-ar fi putut trăi în continuare cu această ruşine, sângele de samurai nu le-ar fi permis, şi-ar fi făcut „seppuku” sau „harakiri”.

Kenji Goto şi-a pus interesul profesional mai presus de cel personal. Înainte de a părăsi Japonia a lăsat un mesaj video în care îşi asumă riscul de a merge în acea zonă conflictuală. În Japonia a rămas băieţelul de un an al lui Kenji Goto. Mă întreb, va dori oare să-şi răzbune tatăl când va creşte? Cu certitudine, sângele de samurai n-o să tacă…

Dimitriana Zaharia

The following two tabs change content below.
Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Ultimele articole de Zaharia Dimitriana (vezi toate)