Impresii din Ţara Soarelui-Răsare

1506719_731506343548613_591197241_nÎntr-una din povestirile lui Haruki Murakami citesc: „Unele amintiri ajută creierul, altele îl încurcă”. Poate că are dreptate scriitorul, numai că mie amintirile îmi sunt doar de folos. Viaţa fiecăruia dintre noi e constituită din amintiri: unele mai frumoase, altele mai puţin. Şi, fiecare din ele ne marchează într-un fel. Suntem ce-am fost, vom fi ce suntem.

Cândva eram o copilă care se juca cu matrioşka. În ce mă priveşte, dacă mă îndrăgostesc de la prima vedere, iubesc o viaţă întreagă – fie oameni, fie lucruri. Numai că oamenii, între timp, te mai pot decepţiona dându-ţi peste cap toate aşteptările. Lucrurile, în schimb, îţi rămân mereu devotate!

După mama, matrioşka m-a învăţat multe. În primul rând, că într-o singură femeie se pot ascunde mai multe:) Când deschizi o astfel de păpuşă e un întreg proces al facerii, apar una câte una, până se creează o întreagă familie frumoasă şi numeroasă. De la matrioşka am învăţat cum trebuie să arate şi chipul unei femei – blajin. Şi tot de la ea am aflat că, oricum vei fi aruncată prin viaţă şi de către ea, nu trebuie să-ţi pierzi niciodată verticalitatea, ci să rămâi mereu în picioare! Un lucru nu înţelegeam, la păpuşa mea, de ce e fără membre, oricum eu o iubeam şi aşa, pentru că iubirea nu are explicaţii.

Întrebarea mea a aşteptat ani ca să-şi găsească răspunsul adineaori, la templul budist Shorinzan Daruma, din oraselul Takasaki, situat la vreo 100 km de Tokyo. Acest templu e locul de naştere al păpuşilor tradiţionale japoneze – Daruma, care şi la culoare, si la formă, se aseamănă cu matrioşka. Păpuşa Daruma este creată după chipul fondatorului budismului zen, Bodhidharma, caruia i s-au atrofiat membrele de ani întregi petrecuţi în meditaţie. Pentru învăţăturile pe care le-a lăsat şi pentru înţelepciunea de care a dat dovadă, japonezii i-au creat o păpuşă. La sf. sec. 19, pictorul rus Serghei Maliutin, fiind inspirat de păpuşa japoneză Daruma, a creat matrioşka.

Deci, matrioşka nu e de origine rusească, ci de origine japoneză. Şi, după cum în viaţă nimic nu e întâmplător, trebuia să ajung în Japonia ca să dezleg misterul copilăriei mele!

Dimitriana Zaharia

The following two tabs change content below.
Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Zaharia Dimitriana

Ultimele articole de Zaharia Dimitriana (vezi toate)