Impresii de vacanță ale moldovenilor „de pretutindeni”

Conform Raportului Național de Dezvoltare Umană 2015/2016, lansat în luna iunie a acestui an de către IDIS „Viitorul” cu suportul PNUD Moldova, fiecare a cincea persoană din satele R. Moldova trăiește la limita sărăciei, ca și 5% dintre orăşeni. Începând cu 1 mai 2017, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este de 2380 lei pe lună. Cu toate acestea, când vine vorba de vacanțe, unii moldoveni sunt gata să scoată din buzunare mii de euro.

Agențiile de turism ne informează că și în acest an cele mai căutate destinații de vacanță sunt Turcia, Grecia, Bulgaria, Spania și România. De exemplu, o vacanță de şapte zile în Grecia la un hotel de trei stele cu toată gama de servicii pentru o persoană costă 260 de euro. Cea mai scumpă ofertă este în Insulele Maldive, unde pentru cazarea la un hotel de cinci stele, pentru 12 zile, trebuie să plăteşti circa 3500 euro. Operatorul agenției de turism ne spune că sunt moldoveni care merg în asemenea vacanțe.

Unii își permit luxul, iar alții se mulțumesc cu vacanțe petrecute în corturi pe malurile lacurilor din RM. „Cel mai frumos e la pescuit pe malul Nistrului – aer curat, liniște și cu bani puțini”, spune Alexandru. „În acest an ne-am odihnit la Vadul lui Vodă pe plajă, cu mâncare de acasă, o zi ne-a costat pentru patru persoane 200 de lei”, menționează Lilia din Chișinău. Alții care la fel nu-și permit vacanțe în țări exotice spun că au evadat pentru câteva zile la vecinii ucraineni. „Am fost trei zile la mare la Koblevo. Cazarea la hotel m-a costat în banii noştri în jur de 190 de lei, care includea și o masă pe zi, iar pentru distracții și restul meselor cheltuiam zilnic încă vreo 400 de lei. M-am distrat bine și pot spune că la noi pentru o zi la piscină cheltui mai mulți bani”, remarcă Cristian, 21 de ani, Chișinău.

 Europa versus Moldova

Sabina Popov și-a petrecut vacanța în Germania, unde, spune ea, este o curățenie de nedescris. „Am vizitat Stuttgartul, un oraş foarte verde, iarba tunsă peste tot, copaci și arbuști îngrijiți. În parcurile publice zburdă iepuri de câmp, căprioare, în lacuri sunt pești, lebede, broaște țestoase. Transportul public e atât de bine sistematizat încât nu ai cum să întârzii. Am vizitat Wilhelma Park, e o combinație între Zoo și Grădina Botanică, unde prețul pentru un adult este de 16 euro, iar pentru copiii până la şase ani intrarea e gratis”, ne povestește Sabina, care a cheltuit 350 de euro pentru distracții, cazarea fiindu-i asigurată de sora sa. În Franța prețurile pentru vizitarea obiectivelor turistice încep de la 10 euro, echivalentul a 210 lei. Pentru a urca pe Tour Eiffel trebuie să scoateți din buzunar 15 euro, iar pentru un tur cu autobuzul prin Paris veți achita 20 de euro.

„Prețurile la Paris pentru noi, moldovenii, sunt cam mari, însă cât am cheltuit timp de o lună în Moldova, și nu am vizitat nimic, în Franța vedeam cel puțin zece casteluri”, ne scrie Alina din Paris. La Berlin hotelul costă de la 40 €, sunt o mulțime de produse alimentare cu prețul mult mai mic decât în Moldova, ne spune Daniela Cepoi din Germania. În RM pentru a vizita o vinărie (chiar dacă i se zice, pompos, dar impropriu, „castel”) împreună cu toată familia trebuie să plăteşti cel puțin 1000 de lei, iar pentru o zi petrecută la o staţiune de odihnă cu piscină la Vadul lui Vodă costul minim pentru o persoană este de 150 de lei, fără masă. Există însă și staţiuni de odihnă unde costul pentru o noapte ajunge și la 100 euro.

 Diaspora despre vacanțele lor

Am încercat să aflăm unde își petrec vacanțele conaționalii noștri care muncesc în străinătate, iar majoritatea care ne-au răspuns sunt dezamăgiți de ofertele de odihnă din RM. „Dacă ne raportăm la turism, prețurile sunt nejustificate în RM și România. De exemplu, în Delta Dunării, în Bucovina de sărbători, prețurile te ard urât de tot”, ne scrie Ciprian din România. Daniela Cepoi din Berlin ne spune că în Moldova totul e pe dos. „Dacă e să comparăm viața și prețurile din RM cu cele din Europa, statul nostru este lider la salarii mizere, chirii scumpe ce depășesc salariul de 2000 de lei, produse scumpe și de proastă calitate”, menționează Daniela. Alina Dar ne povestește despre o vacanță în Danemarca. „O căsuță de vacanță costă minim 500 de euro (10.000 lei) pentru toată familia. Aici nu sunt călduri mari, abia în august e soare și cald, dar în schimb găsești cea mai mare plajă din Europa, se numește Romo. Nisip fin, apă curată, oameni liniștiți. Este cu adevărat un loc minunat pentru familie”, ne spune Alina. Tatiana Bivol este fascinată de Scoția, cu toate că acolo anotimpul este ploios. „Sunt sute de castele și locuri foarte frumoase, castelul din Edinburgh, unul din cele mai frumoase, unde intrarea costă 16 lire, echivalentul a 370 de lei. Anul trecut, cu toată familia am fost la munte, unde o căsuță cu trei dormitoare duble și un living room, bazin și saună pentru o săptămână ne-a costat 300 de lire, echivalentul a 7000 de lei”, remarcă Tatiana.

Cazarea în această căsuţă dintr-o agropensiune din R. Moldova  costă 100 de euro pe zi

 Vacanțele în RM, ieftine pentru turiștii din România

Sunt şi alte păreri despre o vacanţă în RM. Profit.ro scrie că vacanțele în Republica Moldova au devenit printre cele mai ieftine pentru turiștii din România. Conform site-ului citat, un pachet incluzând transportul cu autocarul și cazare de două nopți la un hotel de trei stele din Chișinău costă în total 90 de euro/persoană. „Republica Moldova este recunoscută pentru prețurile mici, serviciile de alimentație publică având tarife la mai puțin de 50% față de cele din România. Bunurile alimentare de larg consum sunt cu 10-30% mai ieftine, iar pentru cele nealimentare prețurile sunt similare celor din România. Intrările la obiectivele turistice au tarife simbolice, cu excepția Cricovei, unde un tur ghidat de aproximativ o oră și 40 de minute costă circa 19 euro. Serviciile de cazare sunt cu 10-20% mai ieftine ca în România”, arată Corali Holidays, touroperator specializat în transportul cu autocarul.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu