Impresarul FIFA Nicolae Pârnău mai pregăteşte „bombe” pe piaţa transferurilor

Impresarul FIFA Nicolae Pârnău este cel mai în vogă pe moment în această meserie. Acesta a reuşit să-i convingă pe milionarii de la Kuban Krasnodar să semneze un contract cu antrenorul momentului în România – Dan Petrescu. Din modestie, Pârnău consideră că doar şi-a făcut meseria. El a menţionat că va mai „detona” în viitorul apropiat câteva „bombe” pe piaţa transferurilor.
– Aţi lucrat ca ziarist, dar aţi preferat să vă continuaţi munca în alt domeniu…
– În calitate de ziarist, am făcut o muncă foarte interesantă. Mulţi ani, am lucrat la televiziunea naţională şi chiar îmi plăcea ceea ce făceam. Totuşi, nu mai puteam continua la televiziune în condiţiile acelea. Trebuia să-mi întreţin familia şi, din acest motiv, am ales meseria de impresar. Însă, nu doar factorul financiar a contat, ci şi faptul că aveam nevoie de o nouă provocare.
– A fost greu să vă încadraţi în noua meserie?
– Nu a fost deloc uşor, dar de aceea că sunt ambiţios am reuşit să fac faţă.
– A fost greu să intermediaţi aducerea lui Dan Petrescu la Kuban Krasnodar?
– Sunt prieten cu cei de la Krasnodar, inclusiv cu guvernatorul regiunii. Aceştia m-au rugat să le găsesc un antrenor care să poată reconstrui echipa şi, ulterior, să facă performanţe. Dan Petrescu este un meseriaş bun, a demonstrat asta la Unirea Urziceni. Cred că se pliază cel mai bine la ceea ce vor şefii de la Kuban.
– Credeţi că va reuşi să justifice aşteptările celor de la Kuban?
– Sunt convins de asta. Dan e un tip ambiţios, un profesionist de nota zece. Cred că va promova din primul an şi – de ce nu? – se va bate pentru titlu în Premier League din Rusia.
– Petrescu va fi ajutat de antrenorul Emil Caras. Dvs. l-aţi propus pe acesta lui Dan Petrescu?
– Emil e profesionist şi de aceea am insistat să-l ajute pe Dan Petrescu. Cred că fostul antrenor de la FC Dacia îi va fi de mare ajutor lui Petrescu.
– Veţi face lobby şi pentru unii jucători moldoveni să ajungă la Kuban?
– Nu-mi place acest cuvânt. Fiecare jucător trebuie să demonstreze că poate juca la un anumit nivel. De ei depinde dacă pot juca la o echipă sau alta. Ca profesionist, propun unor echipe jucători de valoare. Nu contează naţionalitatea.
Păi, în felul acesta veţi contribui la creşterea nivelului fotbalului moldovenesc…
Este adevărat că nu trebuie să uiţi de unde pleci, dar vreau să-mi iau meseria în serios.
– În R. Moldova, sunt jucători care ar putea face faţă în campionate mai puternice?
– Eu cred că sunt mulţi tineri talentaţi. Unul dintre aceştia este jucătorul de la FC Zimbru Gicu Andronic. În zilele următoare, acesta va semna un contract avantajos cu o echipă dintr-un campionat net superior.
– Va pleca în Vest sau în Est, aşa cum se procedează de ceva timp în cazul jucătorilor moldoveni?
– De Gicu se interesează echipe din Vest, dar şi din Est. Cred că va alege Estul. Nu văd de ce unii sunt deranjaţi de faptul că jucătorii moldoveni preferă Rusia sau Ucraina. Acolo se investeşte foarte mult şi sunt considerate campionate foarte puternice.
– Cei de la FC Zimbru nu-l vor împiedica pe Andronic să plece la altă echipă, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor jucători?
– Apreciez politica celor de la FC Zimbru. Au un management foarte reuşit, în stil european. Aceştia se bazează pe jucătorii crescuţi de ei. Nu cred că vor exista impedimente în ceea ce priveşte transferul lui Gicu Andronic.
– Dar, în aşa fel, are de pierdut echipa naţională. Ştiţi, probabil, de proiectul de decizie al Asociaţiei de Fotbal din Rusia…
– Fotbalul, în fiecare ţară, are legile sale. Totuşi, nu cred că ruşii vor adopta, în cele din urmă, această decizie, prin care jucătorii cu dublă cetăţenie vor trebui să aleagă naţionala ţării lor sau echipa de club. Am vorbit cu mai mulţi antrenori şi preşedinţi de cluburi din Rusia care se opun acestei măsuri. În opinia mea, fotbalul din Rusia va avea de pierdut dacă se va aplica această decizie.
– Ce părere aveţi vizavi de faptul că unii jucători moldoveni refuză naţionala, punând pe prim-plan echipa de club?
– Consider incorecte acţiunile acestora. Să joci la naţională trebuie să fie o onoare pentru fiecare jucător.
– Dar şi un jucător reprezentat de dvs. a refuzat aproape doi ani să vină la echipa naţională…
– Nu este adevărat. Sergiu Dadu nu a refuzat naţionala. El le-a explicat oficialilor de la FMF că are un joc important la echipa de club chiar în momentul când naţionala R. Moldova trebuia să joace un meci amical. Eu am vorbit cu el şi nu se pune problema de a renunţa la selecţionată.
– Se spunea că ar fi în conflict cu fostul selecţioner…
– Nu cred că a fost vorba de un conflict între Dadu şi fostul selecţioner.
– Cine ar merita să fie viitorul selecţioner al naţionalei R. Moldova?
– Pavel Ciobanu şi secretarul general al FMF, Nicolae Cebotari, vor lua decizia cea mai bună. Cred că preşedintele FMF l-ar vrea pe Mourinho, dar se ştie că nu se poate asta din motive financiare.
– Aţi propus pe cineva pentru această funcţie?
– Am propus un antrenor, dar decizia le aparţine oficialilor FMF.
– Dle Pârnău, sunteţi milionar de când vă ocupaţi cu impresariatul?
– (Râde – n.r.) Nu sunt milionar. Nu e o muncă din care să te îmbogăţeşti peste noapte.
– La meseria de ziarist mai reveniţi, mai ales că aveţi o experienţă bogată în ceea ce priveşte managementul şi aţi putea candida la funcţia de preşedinte al Companiei „Teleradio-Moldova”…
– Sincer, aş reveni, dar nu acum. Mai am unele angajamente faţă de unii jucători şi nu pot să-mi încalc promisiunile. Chiar aş vrea să fac din nou ziaristică. Uneori, chiar mă gândesc cu nostalgie la cei 12 ani de activitate în acest domeniu.
– În viitorul apropiat, veţi mai efectua transferuri „bombă”?
– Transferuri vor fi, chiar adevărate „bombe”.
Interviu realizat de Vitalie Hadei