IMPOZITE // „În loc să lupte cu facilitățile mari, guvernul preferă sutele de lei ale pensionarilor”

De la 1 ianuarie 2017 au intrat în vigoare modificările efectuate la unul din articolele Codului Fiscal privind scutirea de impozit pe bunurile imobiliare. Conform acestora, invalizii, pensionarii și alte categorii de persoane care au fost scutite până acum de aceste impozite și care aveau suprafețe de până la 30 de ari vor plăti pentru pământul pe care îl dețin în proprietate privată, 1 leu pentru 1 ar. Timp de o săptămână, Ministerul Finanțelor nu ne-a oferit un răspuns, motivând că „trebuie coordonat cu conducerea ministerului”.

Victoria Popa

Emilia Necula (74 de ani) din Vorniceni, Strășeni, este indignată că pensionarii trebuie să plătească din acest an impozitul funciar pentru pământul care îl dețin în jurul casei și în afara acesteia. „Din 1998 am fost scutiţi și nu am achitat niciun leu. Însă acum am fost înștiințată de primărie că trebuie să achit pentru cei 30 de ari 30 de lei, un leu pentru un ar. Nu vreau să plătesc! Ei (guvernanţii) fură, dar noi să plătim!”, ne-a spus indignată femeia.

Un alt cititor de-al JURNALULUI de Chișinău, pensionar din 2008, din Răciula, Călărași, ne-a anunțat că plăteşte impozitul funciar pe pământul din jurul casei în fiecare an, chiar dacă este la pensie. „Nimeni de la primărie nu m-a anunțat că pensionarii fac parte din categoria celor scutiți de acest impozit până la 1 ianuarie 2017”, ne-a spus bărbatul.

1 leu pentru 1 ar

Elena Ciorici, inginer cadastral la primăria comunei Pașcani, Criuleni, ne-a declarat că, de la 1 ianuarie 2017, pensionarii și invalizii plătesc pentru terenul care îl au în jurul casei și pe deal 1 leu pentru 1 ar. „Tot terenul se impozitează. Până la 30 iunie s-a acordat o reducere de 15%, iar până la 15 august, trebuie plătită jumătate din sumă, la 15 octombrie – suma integrală. Dacă nu se achită, se aplică penalități în fiecare zi”, ne-a informat funcționara.

Alexei Tcaci, perceptor fiscal, primăria Răciula, Călărași, ne-a confirmat că pensionarii şi invalizii din sat au achitat pământul de pe lângă casă până la 1 ianuarie 2017, când au intrat în vigoare modificările la Codul Fiscal. Potrivit funcționarului, legislația prevedea scutiri doar pentru cei care au avut până la 30 de ari, iar cei care au depășit suprafața respectivă au achitat 1 leu pentru 1 ar.

„Persoanele care dețin suprafețe mai mari de 30 de ari plătesc impozitul funciar. Orice persoană plăteşte impozitele. De exemplu, dacă un pensionar avea 45 de ari, pentru cele 30 de ari era scutit de impozit, iar pentru cei 15 ari achita câte 1 leu pentru 1 ar”. Şi primăria Răciula a acordat reducere cu 15% pentru cei care au achitat impozitul funciar până la 30 iunie curent.

Amintim că de la 1 ianuarie 2017, au intrat în vigoare modificările la art. 283 din Codul fiscal privind scutirea de impozit pe bunurile imobiliare. Astfel, categoriile de persoane indicate la alin. (1) lit. h)–l): (h) persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, persoanele cu dizabilităţi din copilărie, persoanele cu dizabilităţi medii (participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova, participanţi la acţiunile de luptă din Afghanistan, participanţi la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl), precum şi persoanele supuse represiunilor şi ulterior reabilitate);

  1. i) familiile participanţilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia; j) familiile militarilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afghanistan şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia; k) familiile care au copii cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani şi membrii familiilor care au la întreţinere şi îngrijire permanentă persoane cu dizabilităţi; l) familiile persoanelor decedate în urma unor boli cauzate de participarea lor la lucrările de lichidare a consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl şi persoanele care au fost întreţinute de acestea beneficiază de scutire de plata impozitului pe bunurile imobiliare pentru obiectele impunerii cu destinaţie locativă, unde acestea şi-au înregistrat domiciliul (în lipsa domiciliului − reşedinţa), în limita valorii (costului) stabilite de autoritatea administraţiei publice locale.

Conform aceleiași legi, până la stabilirea de către autoritatea administraţiei publice locale a scutirii de plata impozitului pe bunurile imobiliare persoanelor indicate la alin. (1) lit. h)–l) li se acordă această scutire în limita valorii imobilului-domiciliu (în lipsa acestuia – reşedinţă), conform anexei la prezentul titlu.

„Un impozit care nu ar trebui aplicat”

Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, califică această taxă drept impozit care nu trebuie aplicat. „Din punct de vedere teoretic, sună corect, fiecare cetățean care deține proprietăți imobiliare trebuie să plătească impozit pe imobil, dar ținând cont de faptul că valoarea lor în bugetul local, în cadrul unei primării, este de ordinul miilor de lei, iar la nivel de stat aceasta s-ar ridica la 10 milioane de lei, beneficiile care le obține statul sunt de sute de ori mai mici decât revolta și disconfortul pe care îl au cetățenii”, a opinat Ioniță.

Expertul a sugerat că guvernul nu ar fi trebuit să introducă aceste modificări, pentru că executivul oferă anual facilități agenților economici mari de circa 3 miliarde de lei. Și, în loc să lupte cu facilitățile mari, guvernul preferă peste sutele de lei ale pensionarilor de la care poate să câștige vreo 10 milioane de lei. Dacă aș anula această facilitate, ar fi ultima din lista mea”.

The following two tabs change content below.