Împotriva tuturor politicienilor // NEGRU

Sfaturile pe care noi, românii basarabeni, le primim cu ocazia referendumului din 29 iulie 2012 sunt patru la număr: 1) să nu ne amestecăm în bătălia politică de dincolo de Prut, fiindcă nu am fi bine informaţi şi, prin votul nostru „incompetent” îi putem supăra pe românii din ţară, cum a fost data trecută, de altfel, când basarabenii au înclinat balanţa cântarului electoral în folosul lui Băsescu; 2) să ne implicăm, să participăm la referendum şi să votăm aşa cum ne dictează interesele noastre specifice (presupunând că acestea diferă într-o măsură oarecare de interesele majorităţii românilor de peste Prut); 3) să participăm în număr cât mai mare şi să votăm aşa cum ne dictează conştiinţa; 4) să boicotăm referendumul, pentru a-l apăra pe cavalerul fără de prihană, Traian Băsescu, de conjuraţia corupţilor, de mafia răzbunătoare.

Din alte considerente

Respingem neimplicarea. De la o parte se vede uneori mai bine. Poziţia noastră e să nu mergem la referendum, dar din cu totul alte considerente decât cele expuse până acum.

Traian Băsescu nu este, fără îndoială, un înger sau un etalon al comportamentului democratic. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională, în calitate de preşedinte, Băsescu nu şi-a îndeplinit cu maximă eficienţă funcţia de mediator. În unele cazuri el a fost generator de conflicte, a turnat gaz peste foc, în loc să vegheze la starea de echilibru, de calm, să încurajeze relaţiile de cooperare între forţele politice şi ramurile puterii. El a ignorat în mare măsură rezultatele alegerilor din 2008, încredinţând formarea guvernului PDL, care a obţinut numărul necesar de voturi pentru învestire cu ajutorul unui grup de transfugi din PSD şi PNL. Astfel a fost „legitimată” trădarea politică (preluăm ideea sociologului Marius Kivu), conjuncturismul, care s-au întors ca un bumerang împotriva sa. După ce au beneficiat din plin de „ciolanul” puterii, aceştia au dezertat, în preajma unor noi alegeri parlamentare, în tabăra USL, pentru a-şi asigura o revenire în Parlament. Li s-a cerut sacrificarea lui Băsescu şi nu au ezitat să îl trădeze. Şi acum Băsescu scapă unele cuvinte de răzbunare, ceea ce vorbeşte despre starea lui dezechilibrată, şi îi face pe unii să-i dorească înfrângerea în referendum. Fiindcă nu dorim să participăm la escaladarea conflictului, la destabilizarea nesfârşită a României, îl vom lăsa pe Băsescu să se descurce fără noi.

Dacă revista „Nature” zăbovea

Nu vom merge însă nici cu adversarii săi. Căci, de cealaltă parte, relativismul legal e şi mai pronunţat. Ponta şi Antonescu se comportă ca nişte piraţi, care se deconspiră involuntar, neavând răbdarea să respecte aparenţele, ca să pună cât mai repede mâna pe nava numită România. Ei au reuşit să compromită România în câteva zile, iniţiind o suspendare care se bazează nu pe Constituţie, ci pe antipatia, pe ura viscerală faţă de Băsescu. Avem tot temeiul să credem că dacă revista „Nature” zăbovea cu publicarea articolului despre plagiatul premierului Victor Ponta, suspendarea nu avea loc până la alegerile parlamentare din toamnă.

Dacă se ignoră litera legii care spune că preşedintele României poate fi suspendat doar dacă săvârşeşte fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, procedura de suspendare poate fi organizată în fiecare an.
Pentru că a făcut bine
Românii însă sunt supăraţi pe Băsescu din alte motive decât Ponta şi Antonescu. Ei vor fi folosiţi de USL şi îl vor pedepsi pe Băsescu tocmai pentru ceea ce el a făcut bun pentru România: a preîntâmpinat criza şi căderea ei în prăpastia datoriilor publice. Nu este exclus că Ponta şi Antonescu ar fi procedat la fel (ei, de altfel, nu au denunţat acordul cu FMI), dar profită de nemulţumirea populaţiei pentru a se răzbuna pe Băsescu. Nu putem, din considerente etice, patriotice, democratice să participăm la această legitimare a răzbunării. Odată ce majoritatea parlamentară poate organiza referendumuri sub pretexte false, avem dreptul şi suntem obligaţi din punct de vedere moral să le ignorăm.
„Piraţii” ofensaţi

Fiindcă veni vorba, reacţia USL la decizia corectă şi legitimă a PDL de a boicota referendumul e pur şi simplu hazlie: „atac la democraţie”, „escrocare a UE”… E de parcă un pirat fioros, cu un picior de lemn şi cu „kinjal” la brâu s-ar plânge că nu este respectat, că nu i se acceptă provocarea la duel. Un duel electoral poate fi legitim doar pe terenul Constituţiei, dar nu e cazul.

Îi ia gura pe dinainte

Deconspirat, Ponta îl ameninţă pe preşedintele suspendat cu închisoarea, iar fostul ministru PSD al Educației, Alexandru Athanasiu, merge şi mai departe, declarând că Traian Băsescu va avea un sfârșit tragic dacă nu va fi demis la referendum. „Dacă va continua să se agaţe, sub masca unor forme juridice, de putere, va avea parte de un sfârşit tragic”, avertizează Athanasiu. Suntem astfel puşi în situaţia să le dăm peste mâini, prin neprezentarea noastră la vot, acestor politicieni pe care îi ia gura pe dinainte. Nu putem participa la execuţia cuiva, numită referendum, pentru simplul motiv că nu place altcuiva.

Absenteism conştient

Nu ne vom prezenta la referendum, dar nu pentru a-l salva pe Băsescu, căci cariera sa politică poate fi considerată ca fiind încheiată, indiferent dacă revine sau nu la Cotroceni, ci pentru a protesta astfel împotriva comportamentului nesimţit, iresponsabil, criminal al clasei politice româneşti în general, care, în plină „furtună” economică, s-a aventurat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pe „puntea” României.
De aceea, nu vom adera la nici una din tabere, le vom sfida pe ambele, chiar dacă boicotul nostru va fi confundat cu boicotul PDL şi cu indiferenţa sau lehamitea absenteiştilor „înveteraţi”, a celora care au renunţat demult să participe la orice fel de alegeri. Nimeni nu va şti câţi au fost cei care l-au boicotat şi pe Băsescu, şi pe Ponta&Antonescu. Dar asta nu e problema noastră, ci a organizatorilor referendumului de duminica viitoare.

The following two tabs change content below.