Renegatul

IMPOSTURĂ // Serghei Tighipko, candidat la funcţia de preşedinte al Ucrainei, îşi reneagă originea basarabeană
Au mai rămas două zile până la alegerea preşedintelui Ucrainei şi  candidaţii la această funcţie înaltă sunt profund indignaţi de faptul că unul din ei, Serghei Tighipko, este străin, fiind originar din R. Moldova. Între timp, Tighipko neagă orice legătură cu tot ce e moldovenesc, până şi satul Drăgăneşti din raionul Sângerei, unde s-a născut şi a copilărit, îl dă drept unul de etnici ucraineni. Mai mult ca atât, Serghei Tighipko îşi axează campania electorală pe atacuri brutale la adresa României. „România este vecinul nostru concurent şi periculos”, consideră el. Campania antiromânească are priză la electoratul ucrainean. Tighipko este al treilea în topul popularităţii, fiind devansat în sondaje de candidaţii Victor Ianukovici şi Iulia Timoşenko.
Dimineaţa… ”moldovean”
Pe blogul personal al lui Serghei Tighipko a fost plasat un video „O zi din viaţa lui Serghei Tighipko”. Dis-de-dimineaţă, Serghei Tighipko îşi începe ziua de lucru în sala de sport. Setează ora şi viteza pe ecranul aparatului şi începe să păşească energic. Astfel, la vârsta de 49 de ani, Tighipko a urcat pe treptele carierei cu paşi enormi. În perioada sovietică, a fost un important grangure comsomolist, ca mai târziu să ocupe posturi înalte în guvernul Ucrainei: ministru al Economiei în 1999-2000, apoi deputat şi preşedinte al partidului Ucraina Muncitoare, în 2002, a fost numit guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei, iar în 2004 a condus echipa electorală a lui Viktor Ianukovici, după care a părăsit pentru cinci ani politica activând în sfera bancară.
„Noi vom relansa economia Ucrainei!”, promite candidatul la funcţia de preşedinte Serghei Tighipko, care în iulie 2009 a renunţat la cariera de bancher şi a revenit în politică. Locuitorii din Drăgăneşti, satul de baştină al lui Tighipko, se mândresc cu consăteanul lor şi speră că politicianul candidat la prezidenţialele din Ucraina nu va uita de originile lui şi se va întoarce în ţară măcar pentru a „repara drumurile” care tare mai sunt deteriorate în R. Moldova (sic!). Însă Serghei Tighipko, pentru a izbândi în cursa prezidenţială, îşi reneagă rădăcinile. Drăgăneştenii spun că Serghei era un copil cuminte, care şi-a făcut studiile în şcoala din sat în limba română. Apoi, la vârsta adolescenţei, acesta a părăsit satul împreună cu familia şi s-a stabilit în Ucraina.
La amiază, antiromân
În miezul zilei, Tighipko se întâlneşte cu consultanţii lui din teritoriu, ca apoi să facă declaraţii de presă antiromâneşti. “Expansiunea influenţei româneşti asupra Moldovei şi asupra teritoriilor ucrainene limitrofe devine o prioritate a politicii de la Bucureşti”, vociferează Tighipko. „Tighipko este unul dintre cei mai românofobi candidaţi la preşedinţia Ucrainei”, „România, atacată din Ucraina”, scrie presa din România.
Seara, „moldovean tâmpit”
Spre seară, Serghei Tighipko apare în faţa camerei de filmat, invitat la emisiuni politice ale diferitelor posturi de televiziune din Ucraina. Iar concurenţii lui, invidioşi pe faptul că Tighipko le-a luat-o înainte, încearcă să profite de faptul că deşi acesta este de origine etnică ucraineană, este născut în Moldova, făcând intrigi. „Stafful electoral al lui Serghei Tighipko este alcătuit din etnici moldoveni. Am fost informat despre aceasta. Toţi ştiu că el a promis Republicii Moldova o parte din regiunea Odesa, iar României un lot din şelful Mării Negre. El s-a născut în satul Drăgăneşti din Moldova. Lasă să recunoască faptul că este moldovean şi vrea să conducă Ucraina. Să recunoască acest lucru în limba moldovenească”, a declarat Serghei Ratuşneak, candidatul la preşedinţia Ucrainei. „Moldovenii sunt cea mai tâmpită naţiune”, a mai adăugat Ratuşneak.
La miezul nopţii… de negăsit
Deşi pe parcursul mai multor zile JURNAL a încercat să ia legătura cu Serghei Tighipko, reprezentanţii staffului său electoral ne-au tot purtat cu zăhărelul promiţându-ne un interviu ca, până la urmă, să ne declare: „Dl Tighipko are un regim de lucru foarte încărcat şi nu va putea să răspundă la întrebările dumneavoastră. Încercaţi să ne contactaţi după alegeri”.
The following two tabs change content below.