Impostorul

MIRCEA-V.-CIOBANU

Mircea V. CIOBANU

În vremuri tulburi apar fel de fel de impostori, „salvatori” şi scamatori. Neisprăviţi care speculează stările confuze. Piaţa vremii nu oferă bunuri şi servicii, ci vise şi speranţe. Oferă fericire. Iluzorie, desigur, dar nu mai puţin solicitată. Serviciul socialist de marketing a găsit modelul de robot care poate să le propună pe toate acestea.

Oricine ar fi meditat, ar fi ezitat, s-ar fi bâlbâit, omeneşte, în faţa confuzelor şi contradictoriilor solicitări ale publicului nostru. Dar robotul acesta cu faţă de plastilină răspunde solicitării fără să se gândească şi fără să clipească din ochi. Model perfect, cumpărăm, a zis poporul. Tocmai de asta l-a achiziţionat şi Plahotniuc et Co, blocând ascensiunea Maiei Sandu.

Semidoctul (vedeţi-l ce cărţi citeşte, cât e de agresiv în materie de „cultură”, de limbă şi istorie) este trecut prin mai multe coridoare politice, dar fără să fi reuşit ceva concret. O reformă, o atitudine, o faptă demnă de a fi reţinută nu există. El se încadrează perfect în lista anonimilor incolori, lipsiţi de personalitate, care domină spaţiul public al unei lumi în derivă. Acest gen de indivizi substituie, de regulă, lipsa de personalitate cu aroganţă, infatuare, gesturi şi vorbe bădărăneşti gen: „hai, fa, la kino” sau un limbaj de puşcăriaş cartofor (folosit într-o dezbatere electorală!): „Ap’ ci? – o dată da şi o dată pas?”

În general, rezultatul era previzibil. Cu toate fraudele, surprinzător de bun pentru partida proeuropeană, care nu a obţinut niciodată până acum un scor mai mare. Nu includ aici, bineînţeles, votul electoratului democrat care a fost şi de această dată unul conjunctural. E şi explicabil: Dodon e omul din sistem, e previzibil, poate fi mai uşor îmblânzit. În principiu, a fost un fel de barter aici: democraţii şi toată alianţa majoritară au gestionat prost bunul public şi i-au dat apă la moară socialistului; acum acesta va garanta perpetuarea sistemului.

Sfătuitorii întârziaţi zic că „vina” Maiei Sandu şi a echipei e că nu a acceptat sprijinul PD. Fariseice sfaturi, ca şi „sprijinul” oferit. Adevărul – deja ne-mai-voalat – e că democraţii au lucrat pentru Dodon. Presiunea sistemică, a regimului, asupra candidatului proeuropean a fost dublată de presiunea sistematică, prin mediile oligarhului Plahotniuc. Acţiunile concertante s-au developat şi prin votul parlamentarilor împotriva dreptului studenţilor de a-şi exprima opţiunea la locul de studii, refuzul de a suplimenta buletinele de vot la secţiile din străinătate, în fine acceptarea (fără limite!) a straniului desant din Transnistria, cu o trezire subită a „datoriei civice” a celor care votaseră anterior cvasiunanim pentru unire cu Rusia. Această alianţă conjuncturală i-a şi asigurat victoria candidatului pro-rus şi antiromân.

În sfârşit, s-a văzut la ce prinde bine Transnistria, în sfârşit s-a văzut cui priesc embargourile ruseşti (credeaţi cumva că ele nu-şi au rostul?). Aici e şi trădare de idealuri (integrarea europeană) din partea Partidului Democrat şi a întregii echipe de guvernare, dar şi trădare de ţară. Igor Dodon are în minte „Planul Kozak”, pe care nu va ezita să-l accepte (ba să-l propună!). În privinţa retragerii armatei ruse din Transnistria, el are exact aceeaşi poziţie ca şi Moscova: armata – cică! – se va retrage după ce va fi rezolvat (pe placul Moscovei şi al Tiraspolului) conflictul politic. Adică niciodată.

El are aceeaşi viziune ca şi Moscova asupra statutului Crimeii: „de facto – (cică!)  parte a Rusiei, de jure – nimeni nu a recunoscut (încă) acest statut”. Întrebat de corespondenţii postului „Echo Moskvî” dacă odată cu învestirea lui în funcţia de preşedinte se va schimba ceva în partea „de jure”, Dodon a răspuns: „Vă rog să nu insistaţi acum cu această întrebare, noi avem problema Transnistriei”. Or, jurnaliştii ruşi chiar asta aveau în vedere: în logica lui Dodon, Transnistria ar fi şi ea un fel de „republică independentă” (de facto!), chiar dacă de-jure nu e recunoscută (încă) de nimeni.

Iar odată cu Moldova „federalizată”, vom fi şi noi alipiţi acestei Transnistrii.

The following two tabs change content below.
Mircea V. Ciobanu

Mircea V. Ciobanu

Mircea V. Ciobanu

Ultimele articole de Mircea V. Ciobanu (vezi toate)

 • Dorin

  Diaspora presedinte nu te va face niciodata, Maia a mizat pe ei i-a incurajat i-a ridicat i-a mobilizat dar .. noi cei de acasa nu am primit doza de mobilizare pentru ca 1) Maia baga populisme pe care majoritatea deja le inteleg si nu le mai asculta 2) Maia a respins ajutorul PD care totusi a fost, dar acceptind ieseau toti democratii la vot si sanse mai mari avea. Ce tine de dezbateri e jale mare . In Moldova era nevoie sa fie inventata o problema in care sa mearga toate gloantele , e vorba de Plahotniuc, deoarece gloante sint multe si cineva trebuie sa le primeasca.

 • Gore Sofia

  Daca electoratul PD nu o sustinea pe Maia Sandu aceasta nu ar fi obtinut un rezultat atat de bun. Dar multora le convine sa faca eroi din persoanele din diaspora, decat sa recunoasca meritele unor oameni care au avut curajul sa ramana acasa si au dat dovada de maturitate politica alegand un candidat care ii dipretuieste pentru a asigura viitorul european al RM.

 • slava

  maia a pierdut pentru ca si-a facut campanie doar pe facebook, pentru ca a protestat la vremea ei alaturi de interlopii pro-rusi, pentru ca in dezbateri nu a putut aduce un mesaj clar cetatenilor de ce ar trebui sa o voteze…

 • Teodor

  Plaha, Plahotniuc si iar Plahotniuc… M-am saturat de tot bredu ista de la lingaii lui Topa. Mii greata sa vad cum va victimizati si uitati de Filat, Voronin si restul magarilor. Sa ma cac pe asa stiri si asa experti.