Importatorii de vehicule din Armenia: „Cu preţul acesta nu vrem să aderăm la Uniunea Vamală!”

accidentImportatorii de automobile cu parcurs din Armenia sunt nemulţumiţi de taxele vamale pe care vor fi obligaţi să le achite la importul unui automobil second-hand. Când Armenia va deveni membru al Uniunii Vamale, aceste taxe vor creşte de trei ori. Astfel, un automobil cu vârsta de 10-15 ani, care acum costă 5-5,5 mii de dolari, va costa, conform noilor taxe, 15 mii de dolari. Postul de radio armean „Azatutyun”, redacţia locală a Radio Free Europe, a realizat un reportaj despre noile taxe pentru importurile de maşini second-hand care vor intra în vigoare după ce Armenia va deveni membru al Uniunii Vamale.

5 euro pentru un centimetru cub

Tigran Ovanesian, preşedintele Uniunii importatorilor de automobile din Armenia, uniune care numără aproximativ şapte mii de membri, a specificat că acest lucru se va datora faptului că în Uniunea Vamală tariful pentru importul automobilelor este de 5 euro pentru un centimetru cub al motorului. „Dacă aderăm la Uniunea Vamală şi ne pierdem sursele de venit, atunci suntem împotriva acestei aderări”, a declarat Ovanesian.

Deja nu este un secret că, după aderarea Armeniei la Uniunea Vamală, preţurile la mărfuri vor creşte, continuă Azatutyun. Acest fapt îl confirmă guvernul armean. Aceasta se explică prin creşterea inflaţiei. Conform datelor oficiale ale guvernului armean, inflaţia va creşte cu 1,5%, imediat după aderare.

„Este o problemă socială foarte gravă. Aderând în aceste în aceste condiţii la Uniunea Vamală, vom fi şomeri, noi şi familiile noastre, aproximativ 20 de mii de persoane, vom fi nevoiţi să căutăm alte modalităţi de a ne câştiga pâinea”, a mai declarat preşedintele Uniunii importatorilor de automobile.

Vehiculele vor costa 15 mii de dolari

Pentru automobilele cu vârsta de peste cinci ani, cu motoare de peste o mie centimetri cubi se vor achita câte 5 euro pe cub. „Dar ce se va întâmpla cu vehiculele care sunt la mare căutare la noi – „Opel Astra” şi „Opel Vectra” cu motor de 1800 de centimetri cubi? Astfel, dacă astăzi taxele vamale ajung la 1200 de dolari, începând cu anul viitor aceste taxe vor ajunge la 6-9 mii de euro. Dacă taxele vor fi atât de mari, până la 10 mii de dolari, maşinile cu vârsta de 10-15 ani, pe care noi le cumpărăm cu 3-3,5 mii de dolari şi le vindem cu 5-5,5 mii de dolari, vor costa 15 mii de dolari”, continuă Ovanesian.

Importatorii spun că nu le va fi convenabil să importe maşini cu parcurs din Federaţia Rusă, pentru că acestea sunt de o calitate mai proastă decât maşinile cu parcurs din Europa şi Japonia, dar şi pentru că cheltuielile pentru transportarea maşinilor din Rusia sunt mult mai mari decât din statul vecin Georgia.

Importatorii mari, singurii câştigători

Potrivit postului de radio Azatutyun, nu se vor scumpi sau se vor scumpi nesemnificativ doar vehiculele comercializate în saloanele dealerilor oficiali. Luând în consideraţie că, după aderarea la Uniunea Vamală, cel mai convenabil va fi importul maşinilor din Federaţia Rusă, unde funcţionează şi uzine ale brandurilor mondiale, piaţa de automobile armenească va pierde toţi importatorii mici şi mijlocii, deoarece aceştia vor da faliment. Piaţa vehiculelor va rămâne doar pe mâna importatorilor de calibru sau, cum au spus interlocutorii postului de radio Azatutyun, pe mâna oligarhilor.

După azatutyun.am

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)