IMPORTANT // Parlamentul European a propus anularea roaming-ului pentru R. Moldova

În Parlamentul European a fost lansată propunerea privind anularea plăţii pentru roaming pentru apelurile telefonice între Ucraina, Moldova şi Georgia, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, propunere inclusă în proiectul raportului Parlamentului European pentru alte instituţii europene privind Parteneriatul Estic, transmite Radio Free Europe

De asemenea, se subliniază faptul că, în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic, ce va avea loc în noiembrie, a fost propusă formarea unui fond de investiţii în Ucraina. Pentru Ucraina, Moldova şi Georgia ar putea fi propus modelul „Parteneriatul Estic – plus”, care prevede, în special, introducerea unor tarife unilaterale preferenţiale şi abolirea tarifelor roaming între parteneri şi UE, precum şi dezvoltarea unei benzi largi de înaltă capacitate.

Fondul de investiţii trebuie alcătuit din contribuţii de stat şi individuale, în special în infrastructura socială şi economică. Acest proiect va fi examinat la şedinţa Comitetului privind afacerile externe al Parlamentului European, care va avea loc la 14 septembrie. Acesta prevede faptul că Comisia Europeană şi Banca de Investiţii vor elabora formarea „unui nou plan de investiţii pentru statele Parteneriatul Estic ce au atins un progres însemnat în implementarea reformelor. Asemenea măsuri se propun să fie introduse pentru a fi introduse pentru Moldova şi Georgia.