IMPORTANT // Marea Britanie vrea să scape de muncitorii din UE, potrivit unui proiect

Cetăţeni moldoveni stabiliţi în Marea Britanie aşteptând să intre într-o secţie de votare din Londra

Marea Britanie vrea să restricţioneze după Brexit drepturile de şedere ale muncitorilor necalificaţi şi ale celor cu înaltă calificare din Uniunea Europeană, încălcând astfel libertatea de circulaţie, potrivit unui proiect de lege, transmite euobserver.com.

Un proiect de lege ce conţine 83 de pagini, datat cu începutul lunii august, introduce restricţii cu scopul reducerii numărului de muncitori necalificaţi în Marea Britanie şi, în general, pentru a descuraja venirea în Albion a muncitorilor din UE. Proiectul stabileşte pentru muncitorii necalificaţi un termen maxim de şedere de doi ani. Cei cu înaltă calificare ar putea obţine permis de muncă pentru trei-cinci ani. Unele joburi ar putea fi mai puţin accesibile acestei categorii de muncitori, în timp ce altele ar putea fi interzise complet.

Cine va avea dreptul să-şi aducă rudele

Noul sistem pune capăt dreptului de stabilire sau de şedere permanentă în Marea Britanie pentru cea mai mare parte din muncitorii din statele UE. Prevederile proiectului stabilesc restricţii dure la aducerea membrilor de familie, propunând un prag minim de venit anual de 8.600 de lire sterline (20.300 de euro) pentru cetăţenii UE, pentru a avea dreptul să-şi aducă soţii/soţiile lor din afara UE.

Proiectul propune de asemenea să pună capăt hotărârii Curţii Europene de Justiţie privind drepturile „naţionalilor” din UE de a-şi aduce rudele din afara UE. Documentul nu defineşte cine ar putea fi calificat drept membru al familiei, dar propune ca doar rudele de gradul I să fie luate în consideraţie – copiii sau adulţii dependenţi.

Cetăţenii UE vor fi obligaţi să se înregistreze în termen de cinci-şase luni după sosire pentru a obţine un permis biometric de şedere. Acestea nu vor fi acordate de angajatori şi ar putea fi introdusă o limită minimă de venit pentru muncitorii imigranţi. Patronii vor trebui să respecte permisele de „drept de a lucru / right to work”, iar companiile şi individualii care nu vor respecta acest regulament ar putea să fie sancţionaţi în cazul în care vor angaja muncitori ilegali.

Mai întâi, britanicii

Patronii britanici ar trebui mai întâi să caute să angajeze britanici, propune documentul. Proiectul trebuie revăzut şi girat de miniştrii britanici şi este „supus negocierilor” cu UE.

Documentul arată că migraţia pe termen lung din UE a scăzut în ultimul an la 133.000, însă precizează că autorităţile britanice nu pot controla imigrarea din cauza politicii de liberă circulaţie a UE.

Potrivit datelor oficiale publicate de Oficiul National de Statistică al României (ONS), în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-au aflat în 2015 un număr estimat de 220.000 de persoane născute în România, majoritatea covârşitoare trăiau în Anglia. Doar în Londra trăiau aproximativ 100.000 de români, mai exact 94.000. Românii se clasează pe locul patru la capitolul cetăţenie străină, după polonezi, indieni şi irlandezi. În ceea ce privește persoanele născute în Republica Moldova, numărul acestora este estimat de ONS la 11.000, dintre care 5000 în Londra.