IMPORTANT // Dosar penal și anularea permisului de conducere pentru șoferii beți

Șoferii care vor fi prinși la volan în stare de ebrietate vor rămâne fără permis, iar vehiculul va fi ridicat și adus la parcarea specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată de locul constatării contravenţiei. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 23 mai, de către Guvern.

Conform noilor prevederi, șoferii care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la șase luni, în cazul primei abateri, și până la 3 ani, în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile. În acest timp, șoferii nu vor mai putea circula cu permis provizoriu, noțiunea respectivă fiind anulată.

Pentru cei care sunt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi mai dure – permisul acestora va fi anulat pentru patru ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunității.

Cei care vor dori să-și perfecteze din nou permisul de conducere vor fi obligați să frecventeze un program antialcool și antidrog, care va costa 4.000 de lei. Pentru a perfecta un permis nou șoferii vor susține repetat examenul auto. De asemenea, după expirarea termenului pentru care permisul a fost ridicat provizoriu sau anulat, o condiție obligatorie pentru obținerea acestuia este frecventarea de către șoferi a Programului antialcool și antidrog. Cursul va fi ținut de angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune și urmărește responsabilizarea persoanelor care au urcat în stare de ebrietate la volan prin instruiri în grup și lecții individuale.

Programul de 20 de ore va costa 4.000 de lei. Mașina șoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială în cazul în care șoferul nu este însoțit de către o persoană capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui. Proiectele de lege aprobate de Guvern urmează a fi prezentate spre examinare Parlamentului.