IMPORTANT // ANSA atenționează consumatorii despre riscurile consumului de pește

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, cel mai frecvent este afectat heringul, macroul, merlonul albastru și merluciul (hake). În decursul anului trecut, în R. Moldova au fost importate circa 20.000 de tone de pește și aproximativ aceeași cantitate a fost colectată din lacurile din interior. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au prezentat factorii de risc la cumpărarea și consumul diverselor specii de pești.

ANSA a efectuat în 2016 circa 380 de investigații de laborator care au arătat că cel mai frecvent este afectat heringul, macroul, merlonul albastru şi merluciul. De obicei, larvele se localizează în partea abdominală. Cel mai mare risc este consumul de pește în stare crudă, semicrudă sau care este supus unui tratament culinar care nu distruge aceste larve.

Acestea pot fi distruse de temperaturi foarte joase sau foarte înalte. „Peștele este un produs foarte sensibil, vulnerabil la boli, paraziți, care necesită un regim special de păstrare și transportare. În acest an, preconizăm să luăm sub un control foarte riguros domeniul de sănătate a peștelui. Riscurile pentru consumatori cresc atunci când peștele este cumpărat în locurile neautorizate”, a declarat Gheorghe Gaberi, director al ANSA, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele mai mari riscuri pentru consumatori prezintă peștele comercializat în locuri interzise

În R. Moldova se importă pește din majoritatea mărilor și oceanelor în formă înghețată. Cel mai frecvent, peștele oceanic este afectat de nematoda Anisakidae. Potrivit datelor Agenției, în R. Moldova sunt autorizate sanitar-veterinar circa 400 de gospodării piscicole, în situația în care există peste 4.000 de lacuri în care se cultivă pește. Gheorghe Gaberi a menționat că nu au fost înregistrate parazitoze la pești autohtoni, cu excepția unor cazuri sporadice.

Cel mai mare risc este consumul de pește în stare crudă, semicrudă sau care este supus unui tratament culinar care nu distruge aceste larve

Cele mai mari riscuri pentru consumatori prezintă peștele comercializat în locuri interzise și/sau fără actele necesare. „Mai multe loturi de marfă din Piața Centrală din Chișinău pe care le-am inspectat nu aveau actele necesare. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care pătrund din zona Limanului din regiunea Odesa și din regiunea transnistreană loturi de pește, în special din zonele neautorizate. Suntem îngrijoraţi de faptul că vara, de-a lungul drumurilor, se vinde peşte. Împreună cu poliția, vom lucra mai minuțios pentru a evita aceste riscuri”, a declarat Gaberi.