IMPLICARE, COMPETENŢĂ, RESPONSABILITATE

Mesajul Preşedintelui PLDM, Vlad Filat,
către membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi colegi,

De la 25 septembrie 2009, Republica Moldova nu mai este guvernată de Voronin şi de comunişti. Am realizat astfel una din iniţiativele noastre cele mai importante, o iniţiativă pe care ne-am asumat-o pe deplin încă de la crearea partidului. Împreună cu Dumneavoastră şi cu toţi cei care au sprijinit formaţiunile din Alianţa pentru Integrare Europeană, am reuşit să curmăm perpetuarea unui regim anacronic şi dictatorial care, în opt ani, a aruncat ţara în sărăcie şi izolare.

Am preluat de la fosta guvernare o moştenire foarte grea: finanţarea externă era blocată, visteria statului – aproape goală, iar nivelul de trai al oamenilor – unul dintre cele mai scăzute nu doar din Europa, ci şi din lumea întreagă. Pe durata celor două mandate ale comuniştilor, coruptia a înflorit, drepturile omului au fost sistematic încălcate, ţara s-a depopulat într-o proporţie deosebit de îngrijorătoare. Relaţiile cu vecinii au fost deteriorate în mod intenţionat. Sub aspect economic, traversăm acum o perioadă foarte complicată.

Şi totuşi, în pofida acestor condiţii grele, noi ne-am asumat riscul guvernării şi suntem hotărîţi, aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, să oferim societăţii noastre un alt mod de a gestiona treburile statului. Vom exercita actul de guvernare cu maximă competenţă şi responsabilitate, pentru a găsi soluţii la cele mai acute nevoi ale oamenilor şi pentru a asigura ţării noastre un viitor european.

Cred că veţi fi de acord cu mine că un alt mod de a guverna presupune şi un alt fel de oameni în structurile statului. La acest capitol, nu cred că ni se poate reproşa ceva. Mă bucur să constat că prestanţa membrilor PLDM în Guvern şi în Parlament nu trece neobservată de opinia publică. Fac această constatare cu legitimă mîndrie, dar şi cu deplina convingere că noi vom şti să transformăm orice capital politic personal într-un bun al intregii societăţi.

Dragi prieteni,

Am afirmat în repetate rînduri că noi, liberal-democraţii, ştim să ne onorăm promisiunile prin acţiuni energice şi prompte şi am demonstrat acest lucru chiar din prima clipă de la investirea Executivului.

Prima vizită în calitatea mea de Prim Ministru am întreprins-o la Bruxelles, unde am găsit o înţelegere deplină a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova. Ne-am întors din capitala Europei cu asigurări că vom fi sprijiniţi efectiv pentru a începe cît mai curînd parcursul nostru european.

Am semnat, la Bucureşti, Convenţia privind micul trafic la frontieră şi alte acorduri importante
care pot fi considerate drept pietre de temelie ale viitorului parteneriat stategic dintre Republica Moldova şi România.

Valorificăm la maximum orice oportunitate pentru a relansa relaţiile cu Ucraina şi Rusia. În acest sens, am reuşit deja să transmitem mesajul nostru clar: dorim să construim relaţii pragmatice bazate pe respect reciproc. Orice problemă existentă între statele noastre trebuie abordată de o manieră civilizată şi constructivă.
În această perioadă scurtă de cînd am preluat conducerea Guvernului, am reuşit să facem încă un lucru foarte important: am restabilit relaţiile cu FMI şi am deblocat finanţarea externă. Republica Moldova a început deja să beneficieze de sprijin financiar extern, acordat în condiţii destul de avantajoase, fapt ce ne va permite să diminuăm efectele crizei şi să demarăm o serie de proiecte de modernizare a ţării. Aici aş vrea să menţionez, în mod special, că în eforturile noastre de deblocare a finanţării externe şi de implementare a reformelor democratice avem o susţinere constantă din partea Guvernului Statelor Unite.

Stimaţi membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova,

Oricine se poate convinge că toate acţiunile noastre pe plan extern derivă din angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa alegătorilor. Doresc să vă asigur că la întocmirea agendei de activitate a Guvernului pe plan intern ne ghidăm de aceleaşi angajamente. Vom scoate la iveală toate fărădelegile comise de fosta guvernare şi vom demonta definitiv verticala impusă în administraţia statului de regimul Voronin. Vom restabili adevărul despre evenimentele dramatice din 7 aprilie. Vom face, rînd pe rînd, toate reformele structurale şi instituţionale de care are nevoie ţara, pentru ca oamenii să simtă diferenţa şi să se bucure de un nivel de trai mai bun şi de toate drepturile şi libertăţile pe care le oferă o democraţie autentică.

Acum însă, la doi ani de la crearea PLDM şi în ajunul celui de-al treilea Congres Extraordinar al partidului, mă adresez tuturor membrilor formaţiunii noastre cu un apel colegial. Vă indemn să distingem între participarea partidului la guvernare şi participarea fiecăruia dintre noi la activitatea cotidiană în cadrul partidului. E adevărat, sunt două planuri complementare, dar nu identice, şi vă rog să nu le confundaţi.

Aştept de la fiecare dintre Dumneavoastră implicare, competenţă şi responsabilitate. Structurile partidului, de la cele centrale şi pînă la organizaţiile primare, trebuie să funcţioneze la turaţii maxime. Numai aşa vom putea asigura creşterea calitativă a rîndurilor noastre, contactul permanent cu oamenii, definirea şi formularea corectă a politicilor partidului în diverse domenii.

PLDM este şi trebuie să rămînă un partid al oamenilor instruiţi, capabili să-şi onoreze cu demnitate şi profesionalism obligaţiile în cadrul formaţiunii şi în orice funcţie din administraţia centrală sau cea locală.

Drumul pe care am pornit poate fi lung şi anevoios. Dar sunt increzător că impreună vom reuşi
să-l parcurgem cu bine şi să oferim poporului şi ţării noastre un viitor sigur şi prosper în marea familie europeană.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)