Impertinența başcanului Formuzal // ANTISTATAL

Mihai Şleahtiţchi: „Republica Moldova are nevoie de un învăţământ care s-ar afla în albia adevărului ştiinţific şi istoric”

După ce başcanul UTA Gagauz-Yeri a pus condiţia Ministerului Educaţiei că, dacă acesta nu renunţă la denumirea cursului „Istoria Românilor şi Universală”, va lua o decizie la nivel local, prin care va redenumi cursul de istorie, „Istoria Moldovei”, autorităţile din municipiul Bălţi anunţă că au şi ei un proiect de decizie prin care cer interzicerea studierii cursului de Istorie a Românilor în instituțiile de învățământ din localitate.

Svetlana Corobceanu

O declaraţie în acest sens a fost făcută publică de comunistul Aleksandr Poneatovski care a îndemnat consilierii din Consiliul municipal Bălţi să susţină iniţiativa. Potrivit autorilor proiectului, prin studierea Istoriei Românilor sunt promovate idei antinaţionale. Aceștia optează pentru studierea în școli a unui curs de istorie integrată.

Mai mulţi istorici sunt de părerea că aceste acţiuni sunt o continuare a planului comuniştilor prin care aceştia îşi propun continuarea politicii de inventare a „naţiunii moldoveneşti”. Amintim că Ministerul Educaţiei a emis un ordin conform căruia, de la 1 septembrie 2012, în școlile din R. Moldova, se va studia „Istoria Românilor şi Universală”.

Decizii antistatale

Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, susţine că declaraţiile autorităţilor din Comrat şi Bălţi contravin interesului de stat al RM de a avea un învăţământ ce s-ar situa în limitele adevărului ştiinţific şi a celui istoric. „Acţiunile în cauză sunt o continuare a deciziei de a veni cu steagul propriu de a nu recunoaşte alte legi ale RM. Sunt acţiuni care contravin logicii elementare a politicii de stat”, a spus Şleahtiţchi.

Potrivit lui, într-o societate democratică, astfel de decizii trebuie penalizate, deoarece conduc la tensionarea societăţii şi la slăbirea acesteia. „Ele fac ca imaginea RM să fie una negativă, iată de ce am o atitudine absolut negativă faţă de ceea ce s-a întâmplat la Comrat şi Bălţi”, a spus ministrul.

Acesta a mai precizat că în cazul în care vor fi luate decizii la nivel local în contradicţie cu legislaţia RM, ministerul va sesiza organele de drept. „Deocamdată, ministerul nu a primit nicio solicitare oficială din partea acestor instituţii, avem doar informaţia care a apărut în presă”, a afirmat el.

Acumulează capital politic

Istoricul Virgil Pâslariuc a declarat pentru JURNAL că obiectul „Istoria Românilor” s-a predat şi se predă ca mai înainte pe teritoriul Republicii Moldova. „Au intervenit schimbări doar în denumirea cursului de istorie, în curriculumul şcolar la această disciplină nu s-a schimbat nicio virgulă. Cum era şi de aşteptat însă, schimbarea denumirii în „Istoria Românilor şi Universală” le-a permis unora să adopte atitudini pentru a acumula cât mai mult capital politic”, a spus el.

Pâslariuc a mai precizat că ministerul a consultat toate consiliile metodice raionale în privinţa predării obiectului „Istoria Românilor şi Universală”: „Există politici de stat în domeniul educaţiei şi, din câte îmi dau seama, nu ţine de competenţa autorităţilor locale să schimbe ceva”, a mai spus el.

Istoria lui Formuzal

Amintim că başcanul găgăuz a motivat decizia sa prin faptul că elevii din acestă regiune „nu vor studia istoria altui stat”. „Dacă se va insista ca noi să învățăm istoria statului vecin, Comitetul Executiv va crea o lege proprie conform căreia în școlile din Găgăuzia se va studia istoria propriei țări – „Istoria Moldovei”, a spus Formuzal.

Afirmaţia acestuia a venit la scurt timp după ce a făcut o altă declaraţie scandaloasă în care afirma că va returna scrisorile oficiale Chişinăului în cazul în care acestea vor fi scrise doar în limba română şi nu vor fi însoţite de o traducere în limba rusă.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu