Împărat și proletari

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

Ortega y Gasset căuta rădăcinile demagogiei în “lipsa de responsabilitate față de înseși ideile pe care le manevrează”, crezând că “o civilizație este realmente foarte greu de salvat când i-a sosit ceasul să cadă sub puterea demagogilor”. În societatea de masă, demagogia nu ține însă dacă nu e dublată de populism. Căci nu e destul să delirezi ca să induci în eroare cât mai mulți oameni. Trebuie să și traduci doleanțele maselor în această aiureală, dând propriului delir aspectul voinței populare și, prin urmare, luciul respectabilității.

Caracteristică, de regulă, țărilor cu tradiții democratice firave, demagogia populistă pune acum stăpânire și pe clasa politică din Occidentul civilizat. Cațavenci iresponsabili din întreaga Europă, dar și – vai! – din America, câștigă tot mai ușor adeziunea maselor, obținând scoruri electorale din ce în ce mai bune. Beppe Grillo și Mișcarea Cinci Stele din Italia, Pablo Iglesias și partidul Podemos din Spania, Alexis Tsipras și inenarabila Syriza din Grecia, dar și, mai grav, președinții actuali ai maghiarilor și polonezilor, independentiștii din Scoția și Catalonia, Marine Le Pen și Frontul Național din Franța, republicanul Trump din SUA etc., etc. sunt cu toții expresia aceluiași “trend” periculos. Oricât de mult ar varia însă după ideologii și doctrine, toți acești lideri politici au o trăsătură comună: ei nu știu ce spun. Și dacă nu știu ce spun, nu-și dau seama nici de urmările declarațiilor și apelurilor pe care le fac.

Republica Moldova nu putea rămâne în afara procesului de barbologizare progresivă a politicului. De altfel, de un sfert de secol încoace, societatea noastră este o pradă ușoară pentru demagogi. Dar niciodată până acum demagogii autohtoni nu au reușit să fie și populiști în adevăratul sens al cuvântului. Renato Usatîi e prima personalitate politică din țară care realizează simbioza perfectă între demagogie și populism. Populism înțeles, în primul rând, ca simplificare la maxim a soluțiilor pentru toate problemele sociale și politice. Și, în al doilea rând, ca subversiune nu atât la adresa partidelor aflate la guvernare, cât la adresa sistemului politic în sine, oricare ar fi natura și performanțele acestuia.

Heirupismul primarului de Bălți nu a dat, deocamdată, niciun fel de roade economice și sociale acolo unde a învins. „Capitala Nordului” prezintă același peisaj mohorât și exasperant dintotdeauna, în fața căruia cedează până și Chișinăul lui Chirtoacă, în orele lui de grație hibernale. Bălțenii s-au ales cu o stație de troleibuz reparată, au apreciat maniera în care Usatîi i-a probozit pe unii baroni locali și își amintesc cu nostalgie de concertele lui Stas Mihailov. Primarul însuși e mai mult la Moscova și la Chișinău decât acasă, unde realmente nu s-a schimbat nimic. Totuși lumea continuă să-l susțină, furnizându-i nu numai procente mari la sondaje, ci și militanți destui pentru “revoluția” pe care acesta o pregătește la Chișinău împreună cu socialiștii și cu Platforma DA.

Motivul nu mai poate fi ignoranța și naivitatea adepților: cel puțin bălțenii au văzut că venirea Partidului Nostru la putere nu a făcut să curgă în oraș râuri de miere. O explicație mai plauzibilă ar putea fi sentimentul anarhic care se instalează într-o mare parte a populației, pe fundalul degringoladei politice și colapsului economic. Un anarhism pe care comportamentul lui Usatîi îl stimulează și îl legitimează. O altă explicație ar fi cultura politică deficitară a maselor, consolidată de incultura lor generală: ager din fire și glumeț, Usatîi cultivă replica iute, vie, de tavernă proletară, cu țintă precisă, rezonând perfect cu starea de spirit și cu percepția publicului său, în care se integrează organic. A treia și ultima explicație ar putea părea prea elementară, rudimentară chiar, dacă același Ortega y Gasset nu ar fi dat-o pentru fenomene sociale similare: “oamenii au devenit proști”.

Pe acest fundal, like-urile pe care le adună Usatîi pe Facebook de la oamenii cu carte din Bălți și din Chișinău pare cel puțin ciudată. Ca să nu zic altfel.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)